7 semne care arată că ești un spirit liber - Doza de Sănătate
 

7 semne care arată că ești un spirit liber

În ciuda opiniei multor persoane, a fi un spirit liber nu înseamnă a te feri de responsabilități sau a aspira la o libertate nesăbuită, ci a fi sincer cu tine însuți. Tu ești un spirit liber?
7 semne care arată că ești un spirit liber

Ultima actualizare: 22 ianuarie, 2019

Un spirit liber este o persoană care a atins un anumit nivel de maturitate și abilitate psihologică, bazat pe siguranță și independență. Nu este ușor să ajungi în acest punct culminant al dezvoltării personale.

În plus, vorbim despre o dimensiune care s-ar putea încadra în ierarhia nevoilor pe care Abraham Maslow a prezentat-o în 1943 în articolul său „O teorie a motivației umane.”

A fi un spirit liber nu înseamnă a te debarasa de toate responsabilitățile. Aceasta este o concepție greșită. Un adevărat spirit liber se remarcă printr-un set de însușiri, atitudini și modalități de a interacționa cu realitatea care îl face mai capabil de a înfrunta dificultățile vieții.

Astăzi îți prezentăm caracteristicile unui spirit liber. Ce zici, te definesc și pe tine?

1. Alegi, gândești și acționezi fără să ai nevoie de aprobarea nimănui

Dacă ai ajuns în acel punct al drumului tău personal în care nu ai nevoie de aprobarea altor persoane, înseamnă că ai făcut un pas uriaș.

De-a lungul vieții, simți de multe ori nevoia de a fi „validat” de societate. Mai întâi este vorba despre părinți, apoi despre colegi, iar ulterior de șefii tăi.

Nu ajungi peste noapte să te dezvălui așa cum ești și să vorbești din inimă, cu sinceritate. Numai un spirit liber poate ajunge la acest nivel.

2. Trăiești fără teamă și ai încredere în tine însuți

Un spirit liber trăiește fără frică

Experții în sfera dezvoltării personale și a psihologiei motivaționale știu bine că frica este inamicul marilor oportunități. Dacă încetezi să îți mai faci griji și să vizualizezi viitorul în culori sumbre, vei reuși să faci pași mult mai mari.

Fericirea se află întotdeauna chiar dincolo de temeri. Însă pentru a depăși acest prag, ai nevoie de încredere în tine.

3. Ești o persoană sinceră, îndrăzneață și spontană

Ești definit de sinceritate, dar și de un tip de „impertinență” care smulge zâmbete și priviri înțelegătoare din partea celor din jur. Ești spontan pentru că nu îți pasă ce spun sau ce cred oamenii. 

Persoanele autentice sunt spirite libere, deoarece sinele lor nu mai este cenzurat. Acestea sunt fidele propriei esențe interioare și propriilor valori și pot arăta lumii cum simt ele că trebuie trăită viața: cu pasiune.

4. Știi de ce merită să lupți

Un spirit liber luptă pentru propria fericire

În ciuda opiniei multor persoane, a fi un spirit liber nu înseamnă a te feri de responsabilități sau a aspira la o libertate nesăbuită. Nu este deloc așa.

Spiritele libere știu bine pentru ce luptă: pentru ceea ce iubesc, pentru ceea ce îi definește, pentru fericirea lor. Restul nu mai contează.

5. Un spirit liber nu dezvoltă dependențe emoționale

Dependențele sentimentale sunt un alt inamic al dezvoltării personale. O relație bazată pe dependență emoțională îți distruge identitatea, integritatea și expresia sinelui.

O persoană care se consideră un spirit liber știe să iubească un om fără să depindă de el. Aceasta oferă ce-i mai bun din ea, însă continuă să fie o ființă completă.

6. Un spirit liber știe să aprecieze lucrurile mărunte

Un spirit liber știe să aprecieze lucrurile mărunte

A fi liber înseamnă a nu te lega de ceva care te împiedică să crești sau să iubești viața. Libertatea o obții dacă știi să îți stabilești un set de priorități și dacă înțelegi că lucrurile cele mai importante în viață nici nu sunt lucruri, ci sentimente. 

Emoțiile se nasc din experiențele cele mai simple, de zi cu zi. Poate fi vorba despre o conversație, o plimbare pe plajă, o întâlnire, o excursie, a merge cu picioarele goale, a-ți îmbrățișa animalul de companie, a alerga prin parc fără nicio grijă pe suflet…

Oamenii ocupați și îngrijorați nu pot aprecia aceste detalii ale experienței de zi cu zi pe care spiritele libere le promovează și le prețuiesc.

7. Viața te inspiră, iar atitudinea ta îi inspiră pe ceilalți

Poate mulți oameni te-au întrebat care este secretul tău. „Ești toată ziua cu zâmbetul pe buze, ai mereu timp pentru tot. Faci atât de multe lucruri și mereu mă faci să râd… Cum reușești?

Probabil nu știi ce să răspunzi, deoarece filosofia de viață ți-ai creat-o de-a lungul timpului. Uneori, un spirit liber iese la suprafață după ce a fost ținut captiv. Atitudinea sa se clădește în timp, în urma depășirii anumitor provocări și a trecerii printr-un proces de maturizare.

Libertatea este o atitudine care se adoptă cu determinare și perseverență, conștientizând, de asemenea, că este necesar să lași anumite lucruri în urma ta.

Tu ești un spirit liber?

Sursa imaginii reprezentative: © wikiHow.com


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.