Logo image
Logo image

7 soiuri de avocado și caracteristicile acestora

4 minute
Vă place avocado? Există sute de varietăți ale acestei delicatese. În acest articol, vom vorbi despre diferențele dintre principalele soiuri de avocado!
7 soiuri de avocado și caracteristicile acestora
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto

Ultima actualizare: 03 iunie, 2023

Avocado este unul dintre cele mai populare alimente din lume. Este un fruct foarte gustos originar din America Centrală și de Sud. În acest articol, vom vorbi despre cele mai cunoscute soiuri de avocado și despre caracteristicile acestora.

Avocado este un copac aparținând familiei Lauraceae. Etimologic, numele său provine din nahuatl, unde ahuacatl înseamnă „testicul”. Este un copac cu o înălțime între 8 și 10 metri, crește în climatele calde. Fructele sale au de obicei formă de pară și variază în mărime în funcție de soi. Majoritatea au o sămânță rotundă în interior.

Avocado poate fi folosit pentru a face guacamole, salsa, umpluturi, salate și chiar deserturi. În țări precum Mexic și Columbia se consumă cu sare, iar în Brazilia se consumă cu zahăr sau în smoothie-uri.

Soiuri de avocado

Există multe tipuri de avocado, cu caracteristici diverse. Botaniștii au clasificat peste 500 de soiuri de avocado, potrivit unei publicaţii a Ministerului Agriculturii din Spania. Majoritatea fructelor au formă de pară. Există însă și soiuri rotunde și alungite, în formă de castravete.

De asemenea, fructele au diferite dimensiuni. Unele sunt cât degetul mare, iar altele cântăresc până la 2 kilograme.

1. Avocado Hass

Este probabil cel mai popular soi de avocado din lume. Are coaja aspră. Aceasta se schimbă de la verde închis la negru la maturitate. Are o aromă blândă și o textură untoasă ideală pentru guacamole.

Are o dimensiune medie sau mică (în jur de 10 centimetri). În ceea ce privește cultivarea, este un arbore care se adaptează bine în multe zone, în ciuda faptului că a fost dezvoltat în California. Are o perioadă lungă de recoltare. Fructul rezistă destul de mult atunci când este depozitat.

Recomandăm: Rețetă de sos cremos de avocado

Some figure
Soiul de avocado Hass este cel mai răspândit și oferă cele mai bune rezultate la nivel de cultură.

2. Avocado Cocktail

Acesta este unul dintre cele mai deosebite soiuri de avocado. Are o dimensiune cuprinsă între 4 și 7 centimetri lungime și o formă alungită.

Nu are sâmbure, iar coaja este atât de subțire, încât poate fi consumată. Datorită dimensiunilor sale deosebite, este un mare aliat în bucătărie, în special pentru prepararea aperitivelor. Nu este un soi comun în piețe.

3. Avocado Bacon

Acest tip de avocado are coaja netedă, iar în țările cu anotimpuri, este un soi de toamnă-iarnă. Greutatea sa variază între 150 și 300 de grame. Are o culoare verde intens la exterior și galben la interior. Se decojește foarte ușor și are o textură cremoasă.

Are mai puține grăsimi decât alte soiuri de avocado. Este indicat în curele de slăbire.

4. Avocado Pinkerton

Avocado Pinkerton are forma unei pere alungite. Coaja lui este groasă, de culoare verde închis. Pulpa este cremoasă, fiind ideală pentru prepararea sosurilor. Are o sămânță mică. Este unul dintre soiurile bogate în grăsimi și se recoltează între noiembrie și februarie.

5. Avocado Lorena

Acesta este un tip de avocado foarte comun în America Latină (în special în Columbia și Venezuela). Fructul are o suprafață netedă și o coajă subțire, de un verde intens, fiind foarte ușor de curățat.

Pulpa este de culoare galben deschis, cu aromă și textură ușoare. Nu este foarte cremos. Datorita caracteristicilor sale, este ideal pentru salate și preparate care necesită bucăți întregi. Este cunoscut și sub numele de avocado papelillo.

6. Avocado Reed

Acesta este unul dintre soiurile de avocado cultivate și consumate în Spania. Cu toate acestea, este de origine californiană. Se caracterizează printr-o formă rotundă. În general, se recoltează vara. Dimensiunea sa tinde să fie mare în comparație cu alte soiuri de avocado. Poate cântări până la 550 de grame.

Pulpa este untoasă și are o aromă puternică, plăcută. Coaja este groasă și nu întotdeauna ușor de înlăturat, așa că cel mai bine este să așteptați până când fructul este complet copt.

7. Avocado Fuerte

Acest soi de avocado este apreciat deoarece semințele sale sunt de dimensiuni medii și se desprind ușor. Coaja este netedă și are pete mici. Are formă de pară alungită, iar greutatea variază între 200 și 450 de grame. Este unul dintre soiurile cu mai puține grăsimi, dar cu un aport mare de acid oleic. De asemenea, are un gust asemănător nucilor.

Recomandăm: Burgeri de avocado și quinoa: rețetă delicioasă

Some figure
Avocado cu formă rotundă nu este comun pe piețele americane, dar este prezent în Europa.

Beneficiile consumului de avocado

Avocado a fost clasificat drept super-aliment grație numărului extraordinar de beneficii. Fructul conține o cantitate semnificativă de grăsimi sănătoase care ajută la menținerea sănătății cardiovasculare și a creierului.

În plus, avocado are proprietăți antiinflamatorii, ajută la reglarea zahărului din sânge, promovează absorbția nutrienților și oferă vitamine și minerale, cum ar fi potasiul, calciul, acidul folic și vitaminele B5, B6 și E.

Cercetările de la Universitatea Harvard, care au analizat datele a 110.000 de participanți, au relevat faptul că persoanele care mănâncă două sau mai multe porții de avocado pe săptămână își reduc riscul de boli cardiovasculare. Riscul este cu 16% mai mic.

Avocado poate fi folosit pentru a înlocui consumul de sosuri care conțin grăsimi saturate nesănătoase.

Pregătiți diferite rețete cu avocado!

Acum că ați descoperit diferitele soiuri de avocado și caracteristicile acestora, este timpul să vă apucați de treabă. Deși guacamole este cel mai cunoscut preparat cu avocado, nu este singurul.

Folosiți avocado în clătite, înghețată, hamburgeri, sosuri și umpluturi pentru a profita de toate proprietățile sale nutritive!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Aguacate. (s/f). Rae.es. Recuperado el 17 de abril de 2022, de https://dle.rae.es/aguacate
  • Arteaga, F., & Odriozola, J. M. (s/f). Variedades comerciales de aguacate. Gob.es. Recuperado el 21 de abril de 2022, de https://www.mapa.gob.es/ministerio/pags/biblioteca/hojas/hd_1969_02.pdf
  • Operativo, G. (s/f). Manual de manejo práctico del Cultivo del Aguacate. Icia.es. Recuperado el 21 de abril de 2022, de https://www.icia.es/icia/download/publicaciones/ManualPracticoAguacate.pdf
  • Roeder, A. (2022, abril 6). An avocado a week may lower heart disease risk. Harvard Gazette. https://news.harvard.edu/gazette/story/2022/04/an-avocado-a-week-may-lower-heart-disease-risk/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.