Acidul butiric: beneficii și efecte
Scris și verificat de nutriţionistul Saúl Sánchez Arias
Acidul butiric este unul dintre acizii grași cu lanț scurt care au potențial antiinflamator și care pot servi drept substrat energetic pentru bacteriile care locuiesc în tractul digestiv. Se acordă multă importanță acestor compuși, deoarece există dovezi ce arată că menținerea unei microbiote sănătoase este esențială pentru sănătate pe termen mediu. Ce beneficii are acidul butiric?
Înainte de a începe, trebuie să menționăm faptul că, pentru ca procesele digestive să se desfășoare normal, trebuie să garantăm diversitatea și densitatea microorganismelor care locuiesc în intestine. În caz contrar, poate apărea disbioza, care se manifestă prin apariția de gaze, dureri abdominale și diaree.
Ce este acidul butiric?
Acidul butiric este un acid gras cu catenă scurtă care este generat de fermentarea fibrelor solubile în intestine. Este principalul substrat energetic al colonului și stimulează absorbția de sodiu și apă.
De asemenea, ajută la proliferarea bacteriilor benefice. Potrivit unui studiu publicat în revista Nutrients, poate fi o piatră de temelie în prevenirea unor patologii precum cancerul de colon.
Descoperiți: Care este diferența dintre prebiotice și probiotice?
De ce este relevant pentru sănătate?
Este important de luat în considerare faptul că acest tip de compus are o acțiune antiinflamatoare decisivă. Din acest motiv, se propune ca prezența sa în cantități suficiente să fie esențială în gestionarea patologiilor precum sindromul colonului iritabil sau boala Crohn.
Acest lucru este evidențiat de cercetările publicate în revista Current Pharmaceutical Design. De fapt, suplimentarea cu elementul menționat este testată pentru prevenirea și gestionarea acestor patologii.
Acidul butiric poate avea un efect pozitiv asupra funcției imunitare. La urma urmei, microorganismele din tractul digestiv reprezintă una dintre primele bariere împotriva intrării toxinelor și agenților patogeni în circulația sistemică.
Fibrele și rolul lor
Este esențial să existe un aport optim de fibre solubile pentru a putea genera acid butiric. Un studiu publicat în revista Nature Reviews confirmă efectele pozitive ale fibrelor asupra funcționării sistemului digestiv.
În general, se recomandă consumul de ovăz și mere, deoarece acestea conțin două substanțe benefice: beta-glucani și pectină. Datorită acestora, disbioza poate fi ușor evitată.
Fibrele ne protejează împotriva modificărilor microbiotei și au un rol important în modularea pătrunderii glucozei în sânge. Acest lucru previne patologiile metabolice complexe, cum ar fi diabetul de tip 2.
Merită menționată și puterea fibrelor atunci când vine vorba de acțiunea lor asupra apetitului și sațietății. Fibrele pot preveni hiperfagia sau dorința excesivă de a consuma alimente, ceea ce poate duce la un dezechilibru energetic în favoarea aportului.
Recomandăm: 3 remedii probiotice pentru digestie
Acidul butiric este un compus cu multe beneficii pentru sănătate
Acidul butiric este unul dintre principalele substraturi energetice pentru microorganismele ce alcătuiesc microbiota. Este un element cu proprietăți antiinflamatorii ce ajută la prevenirea dezvoltării diferitelor patologii cronice și complexe.
Din acest motiv, trebuie să includem o cantitate suficientă de fibre solubile în dietă. Pentru asta, nimic nu este mai bun decât consumul de legume.
În unele situații, poate fi necesar să folosiți un supliment probiotic sau să consumați mai multe alimente fermentate. În acest fel, veți optimiza procesele digestive și absorbția nutrienților.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- McNabney SM, Henagan TM. Short Chain Fatty Acids in the Colon and Peripheral Tissues: A Focus on Butyrate, Colon Cancer, Obesity and Insulin Resistance. Nutrients. 2017;9(12):1348. Published 2017 Dec 12. doi:10.3390/nu9121348
- Silva JPB, Navegantes-Lima KC, Oliveira ALB, et al. Protective Mechanisms of Butyrate on Inflammatory Bowel Disease. Curr Pharm Des. 2018;24(35):4154-4166. doi:10.2174/1381612824666181001153605
- Gill SK, Rossi M, Bajka B, Whelan K. Dietary fibre in gastrointestinal health and disease. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2021;18(2):101-116. doi:10.1038/s41575-020-00375-4
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.