Aguaje, un fruct amazonian
 

Aguaje, un fruct amazonian

Aguaje este fructul unui palmier cultivat pe scară largă în zonele umede din America de Sud. Acesta poate fi consumat proaspăt și este foarte hrănitor; În plus, are și alte utilizări foarte interesante.
Aguaje, un fruct amazonian
Anna Vilarrasa

Scris și verificat de nutriționistul Anna Vilarrasa.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Orice colț al pădurii tropicale amazoniene oferă o biodiversitate excelentă, cu specii de copaci maturi care oferă fructe precum aguaje. Cele mai multe, ca și aguaje, sunt necunoscute în afara punctelor de origine, deoarece consumul lor este local. Ce este aguaje?

Acai, camu-camu, guava, lucuma, pitanga sau soursop, printre multe altele, încep să iasă în evidență datorită aportului de substanțe nutritive interesante. Cu toate acestea, comercializarea lor este cu mult în urma celor mai cunoscute soiuri tropicale, cum ar fi bananele, avocado sau ananasul.

În rândurile de mai jos, vă vom spune totul despre aguaje și beneficiile sale!

Ce este aguaje?

Copac ce produce aguaje

Aguaje este un fruct mic ce provine de la unul dintre cei mai răspândiți palmieri din America de Sud. Numele său științific este Mauritia flexuosa și aparține familiei Arecaceae.

Fructul este mic, are o formă ovală și o culoare roșu închis similară vinului roșu. Pulpa este de culoare galbenă, cu aromă atractivă. Se mănâncă proaspăt, se folosește pentru a face piureuri și deserturi sau se lasă să se usuce și să se macină în făină.

În plus, din coaja trunchiului se obține un amidon comestibil cunoscut sub numele de „sago”. Din muguri se extrag inimile de palmier (folosite ca legumă) și din sevă se fac vinuri și siropuri.

Cu toate acestea, utilizarea plantei nu se termină aici, deoarece frunzele sale sunt folosite pentru a face coșuri și alte obiecte. Uleiul extras din semințe este folosit în gastronomie și cosmetică.

În diferite țări, precum Brazilia, Ecuador, Venezuela, Bolivia sau Columbia, fructul este cunoscut sub alte nume mai mult sau mai puțin populare: «buriti», «morete», «moriche», «palma de moriche» sau «palmier regal».

Beneficiile și proprietățile fructului aguaje

Există puține studii care detaliază efectele asupra sănătății. Cu toate acestea, conține componente bioactive interesante, compuși care odată ingerați au efecte asupra organismului.

Într-un studiu publicat în Journal of Food and Science, este detaliată prezența carotenilor, tocoferolilor, acidului ascorbic, fibrelor sau acizilor grași polinesaturați, printre altele. De aici derivă o serie de proprietăți:

  • Antioxidant
  • Antiplachetar și antitrombotic
  • Fotoprotector
  • Antiinflamator
  • Hipoglicemiant
  • Antimicrobian

Autorii acestui studiu subliniază marele potențial pentru dezvoltarea de noi produse în industria alimentară, cosmetică sau farmaceutică

Nutrienți

Compoziția sa nutrițională diferă puțin de cele mai frecvente fructe, deoarece unul dintre cei mai importanți macronutrienți este grăsimea (18% din greutate). În plus, conține 10.1 grame de fibre, 13.9 grame de carbohidrați și 2.3 grame de proteine.

Fibre

Fibrele sunt un tip de glucide pe care organismul nu le poate digera. Ajung la colon intacte, unde sunt fermentate de bacteriile intestinale. Au un efect prebiotic interesant. În plus, ajută organismul să regleze absorbția glucozei și reglează tranzitul intestinal. Dietele bogate în fibre au fost corelate cu o incidență mai mică a bolilor cardiovasculare, a supraponderabilității sau a diabetului.

Activitate antioxidantă

Există mulți compuși cu această proprietate, foarte importanți pentru a combate efectele nocive ale excesului de radicali liberi, ce joacă un rol decisiv în apariția multor boli precum cancerul, diabetul, ateroscleroza sau problemele neurodegenerative.

Protector cutanat

Vitaminele A, C și E, precum și beta-carotenii prezenți în aguaje, sunt foarte benefice pentru sănătatea pielii. Contribuie la promovarea sintezei de colagen (unul dintre principalii constituenți ai pielii), întârzie îmbătrânirea și protejează împotriva razelor UVB.

Controlul tensiunii arteriale

Aguaje conține minerale: calciu, fier, magneziu, zinc și cupru. Cel care iese în evidență este potasiul. Corpul are nevoie de el pentru a funcționa normal. Acest mineral ajută la funcționarea nervilor, a inimii și a mușchilor. De asemenea, contribuie la nutriția celulară și la eliminarea deșeurilor. Prin această ultimă funcție permite contracararea efectului sodiului asupra tensiunii arteriale.

Efecte pozitive asupra sănătății cardiovasculare

După cum am menționat, unul dintre aspectele pentru care se remarcă acest fruct este cantitatea de lipide pe care o conține. Grăsimile sunt în principal sub formă de acizi grași mono și polinesaturați cu efect antiinflamator. Acest fruct este util pentru prevenirea agregării plachetare și a hiperlipidemiei.

Cum se folosește aguaje în bucătărie

Fructe aguaje fără coajă
Aguaje este un fruct versatil în bucătărie.

Fructul poate fi folosit într-o mare varietate de scopuri. Cea mai folosită parte este pulpa. Există diferite moduri de a o prepara și de a o încorpora în dieta obișnuită.

  • Simplu sau amestecat cu alte fructe tropicale sau amazoniene pentru a face sucuri, gemuri, piureuri sau înghețată. Înainte de a-l consuma, este necesar să scoateți solzii. Pentru a face acest lucru, înmuiați-l în apă caldă și frecat cu atenție.
  • Cu amidonul care se extrage din coajă, puteți prepara terciuri, clătite sau fursecuri. Amestecat cu apă fierbinte, se obține un aluat care poate fi însoțit de legume sau pește. De asemenea, servește ca agent de îngroșare pentru sosuri și tocănițe.
  • Uleiul este uneori folosit pentru prăjirea peștelui.

Uleiul este bun și pentru hidratarea pielii. Ajută la menținerea elasticității acesteia și previne îmbătrânirea prematură. În plus, este util pentru calmarea erupțiilor, tratarea arsurilor și hidratarea părului.

Un fruct amazonian minunat

Aguaje sau buriti este un fruct originar din zona Amazonului. Acolo, este utilizat în mod regulat. Profilul său nutrițional este foarte interesant și, la fel ca majoritatea fructelor, este o opțiune remarcabilă pentru o dietă sănătoasă. Fructul este perisabil, deci se găsește mai des în preparate dulci sau sucuri. În schimb, uleiul este folosit adesea în scopuri cosmetice și medicinale.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Darnet S. H, et al. Nutritional composition, fatty acid and tocopherol contents of buriti (Mauritia flexuosa) and patawa (Oenocarpus bataua) fruit pulp from the Amazon region. Ciência e Tecnología de Alimentos. Abril-Junio 2011. 31 (2): 488-491.
  • Hajhashemi V, et al. Are antioxidants helpful for disease prevention? Research in Pharmaceutical Sciences. Enero-Junio 2010. 5 (1): 1-8.
  • Harvard School of Public Health. Fiber.
  • Medline plus. Potasio en la dieta. Biblioteca Nacional de Medicina de los Estados Unidos.
  • Park K. Role of micronutrients in skin health and function. Biomolecules and Therapeutics. Mayo 2015. 23 (3): 207-217.
  • Pereira Freire J. A, et al. Phytochemistry profile, nutritional properties and pharmacological activities of Maurita flexuosa. Journal of Food and Science. Noviembre 2016. 81 (11).
  • Plants for a Future. Mauritia flexuosa.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.