Ce este și care sunt beneficiile oferite de taro?
 

Ce este și care sunt beneficiile oferite de taro?

Taro este similar cu cartoful sau yucca. Este frecvent în multe bucătării. Este o alternativă sănătoasă, cu o aromă excelentă și o textură foarte fină.
Ce este și care sunt beneficiile oferite de taro?
Anna Vilarrasa

Scris și verificat de nutriționistul Anna Vilarrasa.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Taro (Colocasia esculenta var. Schott) este un aliment foarte popular în America Centrală, Hawaii și alte regiuni tropicale din întreaga lume. Este cunoscut și sub numele de pituca, papa china, kalo, face sau madumbe yam tree. Care sunt beneficiile consumului de taro pentru sănătate?

Datorită răspândirii rapide a tuturor tipurilor de gastronomie, consumul de taro a devenit frecvent în urmă cu câțiva ani. Acest lucru s-a datorat, în parte, calităților sale nutritive și energiei furnizate.

Descrierea și caracteristicile taro

Rădăcina taro provine Papua Noua Guinee. Cu toate acestea, cultivarea sa s-a extins rapid în alte regiuni asiatice și astăzi este obișnuită în multe țări. Partea comestibilă este tuberculul care crește sub pământ. Acesta trebuie ingerat numai după gătire.

Partea exterioară este maro, iar pulpa este albă sau galbenă, cu pete purpurii. Odată gătit, taro are un gust dulce și o textură foarte asemănătoare cu cea a cartofului și a maniocului.

Beneficiile consumului de taro și proprietățile tuberculului

Rădăcina taro este o sursă excelentă de nutrienți și oferă numeroase beneficii pentru sănătate.

Conține nutrienți

Compoziția sa nutrițională este foarte interesantă și valoroasă. 100 grame de taro crud oferă:

  • Apă: 70.6 ml
  • Energie: 112 calorii
  • Glucide: 26.5 g
  • Fibre: 4.1 g
  • Proteine: 1.5 g
  • Lipide: 0.2 g
Tubercul taro

Reglează glicemia

Deși este o legumă cu carbohidrați, prezența fibrelor ajută la controlul vârfurilor de glucoză din sânge. După cum se poate observa în unele studii, aportul de fibre încetinește golirea gastrică și scade glicemia postprandială la pacienții cu diabet de tip 2.

Reduce riscul de boli cardiovasculare

De câteva decenii, experții recomandă un aport adecvat de fibre. După cum este detaliat în Ghidul dietetic australian, unele dintre descoperiri sunt direct legate de sănătatea inimii:

  • Consumul unei porții zilnice suplimentare de legume este asociat cu un risc redus de boli coronariene.
  • Legumele sunt asociate cu un risc mai mic de accident vascular cerebral.
  • Efectul protector este mai puternic atunci când cantitatea crește.

Are rol prebiotic

O parte a fibrelor din taro ia forma de amidon rezistent. Acesta se găsește în unele legume și nu poate fi digerat în stomac. Din acest motiv, ajunge în colon intact, unde este degradat de bacteriile intestinale.

Acest proces de fermentare are diferite beneficii pentru gazdă. Astfel, după cum este detaliat în acest studiu, amidonul rezistent ajută la creșterea volumului fecal, îmbunătățește sănătatea intestinală și promovează controlul glicemic.

Ajută la pierderea în greutate

Rădăcina taro poate fi un bun aliat în controlul greutății corporale. O porție medie de taro oferă între 6 și 8 grame de fibre. Fibrele sunt componentele care ar putea facilita obținerea unui procent mai mic de grăsime corporală.

Unul dintre beneficiile pe care oamenii de știință le atribuie fibrelor este capacitatea de a încetini golirea gastrică. Acest lucru ar putea crește senzația de plenitudine.

Este o sursă de energie

Glucidele sunt principala sursă de energie pentru corpul uman. Este un tip de energie cu eliberare prelungită. Din acest motiv, taro este recomandat pentru sportivi, copii în creștere, adolescenți și adulți cu activitate fizică semnificativă. În plus, datorită digestibilității, texturii și aromei ușoare, este perfect pentru copii și vârstnici cu probleme de mestecat.

Posibile utilizări în bucătărie

După cum am menționat, taro este un aliment prezent în bucătăriile din vestul Indiei și Asia. Utilizările sale culinare sunt multiple și face parte din rețetele tradiționale din aceste țări, înlocuind cartoful.

Înainte de gătit, este necesar să îndepărtați coaja. După ce a fost spălat bine, taro este fiert, aburit sau copt și servit singur sau ca garnitură.

Mâncărurile în care poate fi introdus sunt numeroase, de la supe și piureuri, până la tocănițe, salate, pâine sau chiar dulciuri. Poate fi însoțit de alte legume, carne sau leguminoase.

La fel ca în cazul cartofilor sau al maniocului, puteți prepara chipsuri delicioase  din taro, coapte sau prăjite. Sunt o gustare gustoasă și originală care poate fi servită ca aperitiv sau garnitură.

Beneficiile taro pentru sănătate

Rețetă de piure de taro

Pentru a pregăti această rețetă simplă, sunt necesare următoarele ingrediente:

  • 3 taro medii
  • Sare și piper după gust
  • 1 cană de lapte degresat
  • 2 linguri de ulei de măsline extravirgin
  • Ou fiert tare, carne de pui sau carne de vită tocată ca garnitură

Pentru început, curățați și spălați bine taro. Fierbeți-l într-o cratiță cu apă până se înmoaie (între 10 și 15 minute, în funcție de dimensiune). Puneți taro într-un castron sau în paharul blenderului împreună cu laptele, uleiul, sarea și piperul. Bateți până obțineți o cremă omogenă. Acest pas se poate face și manual cu ajutorul unei furculițe.

Serviți-l pe o farfurie împreună cu oul fiert tare, puiul gătit sau carnea de vită. Dacă preferați, poate fi condimentat și cu puțin sos de roșii de casă și mirodenii după gust.

Bucurați-vă de beneficiile oferite de taro

Taro sau rădăcina taro este un tubercul comestibil cu amidon, asemănător cu cartofii și yucca. Este un aliment perfect pentru dieta zilnică. În afară de energie, oferă o cantitate adecvată de vitamine și minerale.

Din acest motiv și datorită prezenței unor compuși fitochimici, se recomandă consumul acestuia pentru îmbunătățirea stării de sănătate și prevenirea unor boli. Beneficiile oferite de taro sunt utile pentru sistemul cardiovascular, controlul glicemiei și menținerea greutății corporale.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bird A.R, et al. Starches, resistant starches, the gut microflora and human health. Current Issues in Intestinal Microbiology. Marzo 2000. 1(1): 25-37.
  • Ellis E. Carbohydrates: part of a healthful diabetes diet. Academy of Nutrition and Dietetics. Noviembre 2020.
  • Food Data Central. Taro, raw. U.S Department of Agriculture. Agricultural Research Service. Abril 2018.
  • Fuentes-Zaragoza E, et al. Resistant estarce as prebiotic: a review. Starch. Julio 2011. 63(7): 406-415.
  • Howarth N.C, et al. Dietary fiber and weight regulation. Nutrition reviews. Marzo 2001. 59(5): 129-139.
  • National Health and Medical Research Council. Eat for Health. Australian Dietary Guidelines. Department of Health and Aging. Australian Government. 2013.
  • Streppel M.T, et al. Dietary fiber intake in relation to coronary heart disease and all-cause mortality over 40 years: the Zutphen Study. American Journal of Clinical Nutrition. Octubre 2008. 88(4): 1119-25.
  • Yu K, et al. The impact of soluble dietary fiber on gastric emptying, postprandial blood glucose and insulin in patients with type 2 diabetes. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition. 2014. 23(2): 210-8.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.