Logo image
Logo image

Alimentele bogate în vitamina B5 sau acid pantotenic

4 minute
Acidul pantotenic este o parte fundamentală a corpului nostru. Aflați de ce, funcțiile pe care le îndeplinește și alimentele în care se găsește vitamina B5!
Alimentele bogate în vitamina B5 sau acid pantotenic
Maria Patricia Pinero Corredor

Scris și verificat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor

Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Din punct de vedere fiziologic, cel mai recunoscut rol al acidului pantotenic sau vitamina B5 este producerea de energie. Această vitamină este o parte structurală a unui compus esențial în metabolism (coenzima A). Cu alte cuvinte, ajută la transformarea alimentelor în energie pentru organism. Care sunt alimentele bogate în vitamina B5 sau acid pantotenic?

Ca micronutrient esențial, acesta trebuie inclus în dietă.

Există multe alimente de origine animală și vegetală ce conțin vitamina B5. De aceea, deficiența sa este rară sau nu severă. Dar, dacă ați încetat să consumați acid pantotenic o perioadă lungă de timp, echilibrul metabolic al organismului poate fi afectat.

Pentru a afla mai multe despre acidul pantotenic, importanța acestuia și alimentele care îl conțin, citiți mai departe!

Ce este acidul pantotenic sau vitamina B5?

Acidul pantotenic este cunoscut și sub numele de vitamina B5 și a fost identificat în urmă cu mai bine de 60 de ani. Aparține grupului de vitamine solubile în apă, adică cele care se dizolvă în apă și nu au nevoie de un mediu gras pentru a fi absorbite. Vitamina B5 este esențială deoarece celulele nu o pot produce.

Numele său derivă din grecescul panthos, care înseamnă „pretutindeni”. Vitamina B5 este esențială în orice stadiu al vieții, deoarece este o parte structurală a unui transportator de compuși care produc energie.

Funcțiile vitaminei B5

Funcțiile de bază ale acidului pantotenic sunt variate. Cele mai importante sunt următoarele:

Permite producerea de energie pentru organism

Acidul pantotenic este o parte structurală a coenzimei A. Este un purtător de grupuri chimice producătoare de energie care participă la reacțiile metabolice ale carbohidraților, grăsimilor și proteinelor.

Citiți și: Cum se utilizează vitamina B1 ca produs anti-țânțari

Some figure

Sintetizează diferiți compuși de origine lipidică

Cel mai comun mod de a găsi vitamina B5 este în CoA. Când se descompune în intestin, eliberează acid. Coenzima A facilitează sinteza hormonilor, colesterolului și neurotransmițătorilor.

Participă la producerea de melatonină și hemoglobină

Derivații coenzimei A sunt utilizați pentru a sintetiza melatonina, un hormon care reglează procesele ritmice, cum ar fi inducerea somnului. De asemenea, reduc radicalii liberi care oxidează celulele și previn bolile neurodegenerative.

Grupul hem al hemoglobinei este, de asemenea, sintetizat de derivați ai coenzimei A. În plus, metabolismul hepatic al unor medicamente și toxine necesită coenzima A.

Posibile beneficii pentru sănătate ale vitaminei B5

Acidul pantotenic poate ajuta la rezolvarea unor probleme de sănătate. De exemplu, administrarea de suplimente de B5 poate accelera vindecarea rănilor. La persoanele cu un nivel ridicat de grăsimi în sânge, ajută la reducerea colesterolului și a trigliceridelor.

Suplimentele cu vitamina B5 sunt eficiente în reducerea simptomelor poliartritei reumatoide.

Recomandări de consum

Institutul Național de Sănătate recomandă ca volumul ingerat să depindă de vârstă și sex. Cantitățile zilnice recomandate sunt următoarele:

  • Copii de la 1 la 3 ani: 2 mg
  • Copii de la 4 la 8 ani: 3 mg
  • Copii de la 9 la 13 ani: 4 mg
  • Adolescenți și adulți: 5 mg
  • Gravide: 6 mg
  • Femei care alăptează: 7 mg

Alimentele bogate în vitamina B5 sau acid pantotenic

După cum am menționat, vitamina B5 este omniprezentă. Se găsește într-o mare varietate de alimente. Deoarece este sensibil la căldură și oxidare, în timpul procesării alimentelor se pierd cantități semnificative de acid pantotenic. Acest lucru se întâmplă atât în conservele de legume și carne, cât și la rafinarea cerealelor.

Conservele din carne și pește pierd până la 35% din vitamina B5. Cerealele, după îndepărtarea tărâțelor, pierd până la 47%. Congelarea legumelor reduce vitamina B5 cu 57%.

Some figure

Principalele surse de vitamina B5 sunt următoarele:

  • Carne de vită, pui, crustacee, pește și icre, cum ar fi caviarul. Organele, cum ar fi ficatul de pui și de vită, conțin multă vitamina B5.
  • Cerealele integrale și tărâțe de grâu. Cereale precum ovăz, amarant, secară și hrișcă, printre altele.
  • Gălbenușul ouălor.
  • Nuci și semințe. În special alune și semințe de floarea soarelui.
  • Derivate lactate, cum ar fi brânza. Vitamina B5 se remarcă mai ales în brânzeturile maturate, precum Roquefort și Camembert.
  • Ciuperci
  • Leguminoase, cum ar fi fasolea și năutul.

Citiți și: 4 simptome ale lipsei de vitamina K

Suplimentele cu acid pantotenic sau vitamina B5

Vitamina B5 este vândută ca supliment alimentar singură sau în combinație cu alte vitamine din grupul B. De asemenea, este comercializată în multivitamine și multiminerale. Se găsește sub formă de pantetină sau pantotenat de calciu.

Din fericire, o alimentație sănătoasă oferă toată cantitatea necesară de vitamina B5. Suplimentele sunt recomandate numai atunci când sunt necesare din punct de vedere medical.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.