4 simptome ale lipsei de vitamina K
 

4 simptome ale lipsei de vitamina K

Vitamina K joacă un rol foarte important în sinteza proteinelor legate de coagularea sângelui. Lipsa sa poate provoca un accident vascular cerebral, printre alte afecțiuni.
4 simptome ale lipsei de vitamina K
Nelton Abdon Ramos Rojas

Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Lucrezi și dintr-o dată începe să îți sângereze nasul. În altă zi, te încalți și începi să sângerezi într-un mod neobișnuit. Nu știi ce se întâmplă, dar adevărul este că observi că în ultimul timp ai parte de evenimente neobișnuite în acest sens. Ei bine, este posibil să ai o deficiență de vitamina K. Descoperă 4 simptome ale lipsei de vitamina K!

Ai auzit de vitamina K? Nu? Ei bine, nu ești singura persoană în această situație. Există alte vitamine mai populare decât vitamina K, în ciuda faptului că aceasta este la fel de importantă. Din acest motiv, îți vom explica ce simptome indică prezența unei carențe de vitamina K.

Ce funcție are vitamina K?

Coagularea sângelui

Cei care iau acenocumarol (un medicament celebru numit Sintrom) sunt foarte familiarizați cu vitamina K, care este responsabilă de coagularea corectă a sângelui. Celor care consumă medicamentul menționat mai sus le este interzis să consume vitamina K, deoarece obiectivul este de a preveni densitatea excesivă a sângelui.

Atunci când sângele este prea lichid, riști să suferi de sângerare incontrolabilă în momente mai puțin așteptate, precum în timpul unei vizite la dentist sau podiatru, printre altele. În cele din urmă, poți avea un accident vascular cerebral.

Pentru a evita cele de mai sus, se recomandă consumul unei doze adecvate de vitamina K. Vestea buna este că multe alimente conțin vitamina K. Pentru a le distinge, caută alimente verzi.

Care sunt simptomele unui aport scăzut de vitamina K?

Atunci când corpul nu primeşte cantitatea de vitamina K de care are neapărată nevoie, poţi experimenta următoarele simptome:

1. Sângerare

Sângerarea pe lista de simptome ale lipsei de vitamina K

După cum am menționat mai sus, dacă sângele este mult prea fluid, creşte riscul apariţiei hemoragiilor. De exemplu, o mică tăietură apărută în timp ce găteşti poate deveni ceva serios. Sângerarea nu se va opri, coagularea făcându-se foarte greu şi după o perioadă lungă de timp.

Din acest motiv, este important să îți verifici nivelul de vitamina K. O simplă vizită la dentist sau orice intervenţie chirurgicală măruntă poate să se transforme într-un adevărat calvar dacă nu ai suficientă vitamina K în organism. În plus, nu uita de posibilitatea apariţiei unei hemoragii interne.

Indiferent de gravitatea hemoragiilor, acestea pot fi o problemă foarte serioasă pentru sănătatea și viața ta pe termen lung.

2. Vânătăi

Cele mai evidente semne ale hemoragiilor sunt vânătăile. Vânătaia este sânge acumulat într-o anumită zonă a pielii în urma unui traumatism care a produs leziuni ale vaselor de sânge.

Unii oameni se învineţesc foarte uşor, chiar şi la lovituri minore. Alţii nici măcar nu ştiu motivul pentru care au vânătăi. Nu-şi pot aminti dacă s-a întâmplat ceva anume care să le provoace.

Având în vedere acest simptom, se recomandă efectuarea unui test de sânge pentru a măsura nivelul de vitamina K din organism. Tratarea la timp a unei posibile lipse de vitamina K va permite controlul mai rapid al afecțiunii.

3. Sindrom purpuric

Vânătăile sunt simptome ale lipsei de vitamina K

 

Purpura reprezintă apariția de pete purpurii sau roșii în anumite zone ale corpului din cauza acumulării de sânge. Spre deosebire de vânătăi, petele nu dispar. Apar mai des în zona gleznelor, deoarece aceasta este o locație sensibilă în ceea ce privește circulația sângelui.

Dacă suferi de acest sindrom și chiar dacă nu poți să scapi de petele pe care le ai deja, cu un consum mai mare de vitamina K, le vei împiedica să se întindă. Ține cont de faptul că acestea se pot transforma în ceva mai serios sau mai delicat.

4. Calcificare excesivă la nivelul articulațiilor

Durere de umăr

 

Vitamina K acționează ca un ghid pentru vitamina D, trimiţând-o acolo unde este nevoie de ea. Prin urmare, atunci când nivelul vitaminei K este scăzut, vitamina D începe să se acumuleze în locuri greșite, cum ar fi articulaţiile.

Ce înseamnă acest lucru? Prea mult calciu în aceste zone afectează mobilitatea. Simultan, alte zone devin mai fragile din cauza lipsei de calciu. Dacă deficitul de vitamina K este sever, vei simţi dureri ascuţite şi vei avea oase fragile.

Ai simptome ale lipsei de vitamina K? Consultă imediat medicul!

Prin urmare, nu ignora oricare dintre aceste simptome, deoarece, deși majoritatea sunt benigne, reprezintă un avertisment, un semn că sănătatea ta poate fi în pericol. Prin urmare, de îndată ce observi oricare dintre aceste simptome, este recomandat să mergi la medic și să soliciți un control complet.

După ce medicul ți-a făcut un control, urmează instrucțiunile sale pentru a te putea bucura de o bună calitate a vieții.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Dorês, C, M, S. (2010). Vitamina K. Nutri-Facts.Org.
  • Fuster, G., & Lima, R. (2012). Recomendaciones nutricionales para pacientes con anticoagulantes orales (sintrom, aldocumar). Sociedad Española de Endocrinología y Nutrición.
  • Anguita Sánchez, M., Bertomeu Martínez, V., & Cequier Fillat, Á. (2015). Calidad de la anticoagulación con antagonistas de la vitamina K en España: prevalencia de mal control y factores asociados. Revista Española de Cardiología. https://doi.org/10.1016/j.recesp.2014.11.022

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.