Logo image
Logo image

Alternative la zer și proprietățile lor

3 minute
Nu este ușor să găsești o alternativă la zer, deoarece acesta conține substanțe nutritive esențiale pentru organism. Zerul ajută la eliminarea excesului de grăsimi saturate prezente în lapte, printre altele. Citește mai departe pentru a afla care sunt proprietățile sale și câteva alternative de zer.
Alternative la zer și proprietățile lor
Elisa Morales Lupayante

Scris și verificat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Nu poți găsi întotdeauna zer proaspăt. Ce faci atunci când se întâmplă acest lucru? Folosești alternative la zer! Astăzi, vom discuta despre câțiva înlocuitori de zer, beneficiile și proprietățile lor.

Zerul este un lapte ușor acid. Această proprietate este dată de acizii lactici prezenți în acesta, deoarece proteinele din zer sunt ușor coagulate.

În urmă cu zeci de ani, atunci când untul era bătut manual, la sfârșitul acestui proces rămânea un lichid. Acest lichid a fost numit „zer” și conține mai puține grăsimi butirice decât untul obișnuit. Așadar, zerul are un conținut de grăsimi mult mai mic decât untul sau smântâna. În zilele noastre, producătorii de zer adaugă bacterii de acid lactic în laptele degresat sau cu conținut scăzut de grăsimi pentru a obține acest produs.

Îți recomandăm și:

Rețete de lapte vegetal potrivite ca gustări

Valoarea nutrițională a zerului

  • În compoziția sa apoasă, zerul conține cele mai importante vitamine solubile în apă și minerale din precursorul său lactic. De asemenea, zerul este o sursă excelentă de vitamine din grupul B (B1, B6 și B12), care sunt esențiale pentru dezvoltarea și funcționarea corectă a organismului.
  • De asemenea, zerul este bogat în vitaminele C și D, care servesc la întărirea sistemului imunitar. Este foarte util în timpul sezonului rece și atunci suferi de gripă.
  • O altă proprietate importantă a zerului este concentrația sa ridicată de minerale precum calciul, fosforul, potasiul, sodiul, manganul și magneziul, care sunt esențiale pentru buna funcționare a organismului.
  • Zerul are un indice caloric destul de scăzut, așadar consumul său este recomandat celor cu colesterol ridicat care urmăresc tratarea bolilor cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea.
  • De asemenea, medicii recomandă consumul de zer celor care trebuie să slăbească, deoarece este un compus hipocaloric.

Citește mai mult:

Laptele integral sau cel degresat: care este mai bun?

Principalele beneficii oferite de zer pentru sănătate

Some figure
Acizii lactici, proteinele și nivelul scăzut de grăsimi sunt unele dintre caracteristicile nutriționale ale acestui aliment.

După cum îți poți imagina, nutrienții principali ai zerului te pot ajuta să te menții sănătos. Iată care sunt beneficiile pe care ar trebui să le iei în considerare atunci când te gândești să incluzi zerul în dieta ta:

  • Este extrem de valoros pentru microbiota intestinală, deoarece acționează ca un prebiotic puternic. Prin urmare, este foarte util în tratamentul unor afecțiuni precum diareea și constipația.
  • Zerul este un supliment excelent pentru sportivi, deoarece încurajează o sinteză mai bună de carbohidrați, care vor deveni mai târziu energie.
  • De asemenea, zerul funcționează ca un demachiant natural. Acest lucru se datorează faptului că are un conținut ridicat de aminoacizi, cum ar fi glutamina. Zerul ajută și la regenerarea țesutului hepatic.

Alternative la zer

Some figure
În compoziția sa apoasă, zerul conține cele mai importante vitamine solubile în apă și minerale din precursorul său lactic.

Oricât de minunat este zerul, de multe ori este greu de găsit. Însă următoarele alternative la zer oferă beneficii similare pentru sănătate:

  • Fă zer cu cremă tartar. Amestecă 1 3/4 linguriță de cremă tartar cu o cană de lapte și lasă să stea la temperatura camerei timp de 5-10 minute, până la separare. Apoi, strecoară și folosește zerul proaspăt obținut.
  • Folosește suc de lămâie. Amestecă o lingură de suc de lămâie cu o cană de lapte degresat. Lasă amestecul să stea la temperatura camerei pentru aproximativ 5-10 minute. Acesta va avea aspectul de lapte tăiat sau iaurt foarte lichid. Strecoară și folosește zerul.
  • Fă zer cu ajutorul iaurtului. Amestecă două linguri de lapte cu suficient iaurt natural pentru a umple o cană. Agită bine.
  • Folosește smântână fermentată. Poți face cu ușurință un înlocuitor rapid pentru zer, prin subțierea smântânii cu puțin lapte. Apoi, amestecă bine.
  • Folosește oțet alb sau oțet de cidru de mere. Adăugă o lingură de oțet alb sau oțet de cidru de mere într-o cană de lapte semidegresat sau degresat. Lasă amestecul să stea la temperatura camerei timp de 5-10 minute (laptele se va tăia). Agită și folosește zerul obținut.

Acum ai aflat care sunt beneficiile zerului și ale alternativelor la zer. Încearcă să incluzi aceste produse în dieta ta în mod regulat!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Karakoyun I., Duman C., Demet Arslan F., Baysoy A., et al., Vitramin B12 and folic acid associated megaloblastic anemia: could it mislead the diagnosis of breast cancer? Int J Vitam Nutr Res, 2019. 89 (5-6): 255-260.
  • Poveda E., Suerto lácteo, generalidades y potencial uso como fuente de calcio de alta biodisponibilidad. Rev Chil Nutr, 2013.
  • Skryplonek K., Dmytrow I., Mituniewicz Malek A., Probiotic fermented beverages based on acid whey. J Dairy Sci, 2019. 102 (9): 7773-7780.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.