Arborele de căpșuni: valoare nutritivă, proprietăți și beneficii
 

Arborele de căpșuni: valoare nutritivă, proprietăți și beneficii

Arborele de căpșuni are numeroase beneficii pentru sănătate. În acest scop, sunt utilizate atât fructele, cât și frunzele plantei.
Arborele de căpșuni: valoare nutritivă, proprietăți și beneficii
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Arborele de căpșuni este un tufiș mare de aproximativ 3 metri înălțime, care produce un fruct similar căpșunilor. Există mai multe specii: canar, mexican și chilian. Acesta are mai multe beneficii pentru sănătate. Însă, în cantități mari poate provoca dureri de cap și chiar disconfort gastric.

Arborele de căpșuni: valoare nutritivă

Fructoza este unul dintre elementele principale ale fructelor. Glucoza și zaharoza sunt principalii reprezentanți ai carbohidraților. Grăsimile și proteinele sunt practic inexistente, dar planta oferă micronutrienți de calitate, cum ar fi vitamina C și fitochimicalele antioxidante.

Aceste ultime elemente sunt decisive pentru neutralizarea formării radicalilor liberi. Acest efect a fost legat de un proces de îmbătrânire mai lent, după cum au confirmat cercetările publicate în revista BioMed Research International.

Din punct de vedere energetic, fructele pot fi incluse fără probleme în contextul unui regim axat pe slăbire, deși un consum prea mare de zaharuri simple este contraproductiv.

Femeie care își măsoară talia
Acest fruct poate face parte dintr-o dietă pentru pierderea în greutate.

Proprietățile arborelui de căpșuni

Frunzele arborelui de căpșuni sunt folosite ca elemente antiseptice pentru tratamentul infecțiilor urinare sau ale prostatei. Pot fi consumate în cazul diareii recurente sau ca remediu complementar pentru ameliorarea simptomelor sindromului de colon iritabil.

Unele studii au validat in vitro acțiunea antiinflamatoare a acestor fructe pentru reducerea simptomelor intestinale. În orice caz, Sunt necesare și studii la oameni.

Frunzele sunt mestecate pentru a genera un efect antiseptic în cavitatea bucală, pentru a reduce infecțiile bucale și pentru a ameliora gingivita. Acestea se mestecă după periaj.

În ceea ce privește fructele, vorbim despre un aliment cu proprietăți hipolipipidemiante datorită conținutului de fibre. Această substanță s-a dovedit a fi decisivă în reducerea pătrunderii lipidelor și a zaharurilor în sânge. Consumul de fibre este mai mult decât recomandat în contextul unui regim variat și echilibrat. Cantitatea zilnică recomandată este de 25 grame.

Fibrele pot îmbunătăți controlul glicemiei, ceea ce va ajuta la prevenirea patologiilor metabolice, cum ar fi diabetul de tip 2. Un studiu publicat în revista PLoS Medicine confirmă acest lucru.

Rădăcinile plantei au fost studiate pentru potențialul lor antidiabetic. În cercetarea controlată pe șoareci, extractul de arbore de căpșuni limitează intrarea glucozei în sânge.

Medicina naturistă

Din frunzele arborelui de căpșuni se prepară o infuzie, în combinație cu alte plante diuretice. De obicei, se folosește coada calului.

Dacă intenționați să folosiți planta ca apă de gură, cel mai bine este să fierbeți frunzele cu mastic și cimbru în părți egale, filtrând bine amestecul înainte de utilizare. Nu trebuie folosit foarte fierbinte pentru a evita deteriorarea gingiilor. Cel mai bine este să profitați de el de câteva ori pe zi, după rutina de periaj, care nu trebuie ignorată sau înlocuită.

Femeie care se spală pe dinți
Rutina obișnuită de îngrijire și igienă dentară nu poate fi înlocuită cu un preparat naturist. Acesta este doar un ajutor suplimentar.

Arborele de căpșuni are numeroase beneficii

Consumul regulat de alimente vegetale este foarte recomandat pentru sănătate. Aceste alimente conțin vitamine și fitochimicale de înaltă calitate. Ele îmbunătățesc procesele fiziologice care au loc în mediul intern și reduc incidența patologiilor cronice.

De la arborele de căpșuni se folosesc atât frunzele, cât și fructele. Vorbim despre un arbust important din punct de vedere nutrițional, capabil să îmbunătățească sănătatea atunci când este consumat cu moderație. Desigur, niciun tratament farmacologic nu trebuie înlocuit cu o plantă.

Infuziile făcute din plante medicinale pot interacționa cu anumite medicamente. Nu uitați asta. Există și varianta ca acestea să nu fie recomandate în anumite etape ale vieții, precum sarcina sau alăptarea.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Gill SK, Rossi M, Bajka B, Whelan K. Dietary fibre in gastrointestinal health and disease. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2021;18(2):101-116. doi:10.1038/s41575-020-00375-4
  • Keșa, Ancuța-Liliana, et al. “Strategies to improve the potential functionality of fruit-based fermented beverages.” Plants 10.11 (2021): 2263.
  • Mrabti, Hanae Naceiri, et al. “Arbutus unedo L.,(Ericaceae) inhibits intestinal glucose absorption and improves glucose tolerance in rodents.” Journal of ethnopharmacology 235 (2019): 385-391.
  • Reynolds AN, Akerman AP, Mann J. Dietary fibre and whole grains in diabetes management: Systematic review and meta-analyses. PLoS Med. 2020;17(3):e1003053. Published 2020 Mar 6. doi:10.1371/journal.pmed.1003053
  • Sadowska-Bartosz I, Bartosz G. Effect of antioxidants supplementation on aging and longevity. Biomed Res Int. 2014;2014:404680. doi:10.1155/2014/404680

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.