Beneficiile făinii de lupin: o alternativă fără gluten
Făina de lupin este un ingredient care poate fi inclus în dietă în mod regulat. Este un aliment fără gluten ce poate înlocui făina de grâu în cazul pacienților celiaci sau al persoanelor sensibile la această proteină. În plus, conține mulți nutrienți esențiali, așa că are efecte pozitive asupra organismului. Descoperiți toate beneficiile făinii de lupin pentru sănătate!
Înainte de a începe, trebuie să menționăm faptul că leguminoasele trebuie să facă parte din dieta săptămânală. Este important ca acestea să apară în dietă de cel puțin două sau trei ori pe săptămână, deoarece sunt o sursă de fibre, proteine și minerale esențiale. De asemenea, conțin carbohidrați complecși, elemente care funcționează ca substrat energetic pentru activități de mare intensitate.
De unde provine făina de lupin?
După cum sugerează și numele, această făină este obținută din planta leguminoasă lupin. Nu este foarte des întâlnită în gastronomia populară, dar este din ce în ce mai prezentă în dieta multor persoane datorită versatilității culinare și beneficiilor pe care le oferă.
Această leguminoasă crește în America și Asia. Planta poate atinge o înălțime de câțiva metri și crește generând păstăi în interiorul cărora se află semințele, partea comestibilă. Este esențial să subliniem conținutul de proteine și acizi grași omega-3 și omega-6. În plus, nu conține gluten.
Nu trebuie să subestimăm nici prezența fibrelor. Un adult obișnuit trebuie să consume 25 grame pe zi. Acest necesar este rareori acoperit, ceea ce poate duce la modificări ale funcției digestive sau ale tranzitului intestinal.
Citiți mai mult: Intoleranța la gluten sau boala celiacă
Beneficiile făinii de lupin
Includerea făinii de lupin în contextul unei alimentații variate și echilibrate poate genera mai multe efecte pozitive asupra sănătății. Poate acționa ca un element cardioprotector datorită antioxidanților din compoziția sa.
Compușii antioxidanți neutralizează formarea radicalilor liberi și acumularea ulterioară a acestora în țesuturile organismului. Acest mecanism a fost asociat cu un risc mai mic de a dezvolta patologii complexe, potrivit unui studiu publicat în Jurnalul European de Chimie Medicinală.
Făina de lupin poate ajuta la controlul nivelului de zahăr în sânge datorită fibrelor pe care le conține. S-a demonstrat că acest lucru este esențial pentru prevenirea și gestionarea diabetului. Această patologie devine din ce în ce mai frecventă din cauza aportului prea mare de zaharuri simple care a fost promovat în ultimii ani. Diabetul este legat și de alte probleme grave de sănătate.
Făina de lupin susține un bun control al poftei de mâncare, care este crucial în dieta hipocalorică pentru pierderea în greutate. Potrivit cercetărilor publicate în revista Nutrition Reviews, făina de lupin încetinește golirea gastrică, ceea ce favorizează sațietatea. Dieta este respectată mai ușor, evitându-se recâștigarea kilogramelor pierdute.
Acest produs poate ajuta și la acoperirea necesarului zilnic de proteine. Proteinele sunt nutrienți foarte importanți pentru a preveni problemele legate de masa slabă și pentru a asigura o stare de homeostazie în mediul intern. Cele de calitate superioară sunt cele prezente în alimentele de origine animală, dar asta nu înseamnă că nu este necesară completarea cu proteine vegetale.
Făina de lupin este un aliment ideal în dietă
După cum ați văzut, făina de lupin este un produs de înaltă calitate care poate fi inclus în dietă în mod regulat, cu scopul de a îmbunătăți sănătatea.
Conține nutrienți esențiali și poate oferi o doză semnificativă de fibre. Fibrele sunt vitale pentru a evita constipația sau disbioza intestinală care duce la alterări ale funcției digestive.
Rețineți că făina de leguminoase tinde să genereze mai puține gaze decât leguminoasele consumate întregi. Acest lucru se întâmplă deoarece o parte din fibre sunt transformate în molecule mai mici, ceea ce încetinește fermentația ulterioară.
Procesul de digestie va fi mai ușor și disconfortul va fi probabil absent. Chiar și așa, dacă aveți disbioză, evitați făina de leguminoase. În acest caz, cel mai bine este să consultați medicul.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Neha K, Haider MR, Pathak A, Yar MS. Medicinal prospects of antioxidants: A review. Eur J Med Chem. 2019;178:687-704. doi:10.1016/j.ejmech.2019.06.010
- Reynolds AN, Akerman AP, Mann J. Dietary fibre and whole grains in diabetes management: Systematic review and meta-analyses. PLoS Med. 2020;17(3):e1003053. Published 2020 Mar 6. doi:10.1371/journal.pmed.1003053
- Rebello CJ, O’Neil CE, Greenway FL. Dietary fiber and satiety: the effects of oats on satiety. Nutr Rev. 2016;74(2):131-147. doi:10.1093/nutrit/nuv063