Beneficiile pudrei proteice din alge
Scris și verificat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor
Algele sunt organisme acvatice asemănătoare plantelor, deoarece sunt capabile de fotosinteză. Acestea nu au rădăcină, tulpină sau frunze. Majoritatea oamenilor le cunosc pentru că sunt în apă, deși nu toți știu că sunt comestibile. Din punct de vedere nutrițional, acestea sunt foarte importante. Prin urmare, mai jos vom vorbi despre beneficiile pudrei proteice din alge.
Proteina din alge marine este un supliment comercializat pentru că are diverse proprietăți, precum conținutul ridicat de vitamine, minerale și aminoacizi. Astăzi vom studia în profunzime acest produs, cu avantajele, contraindicațiile și indicațiile sale de consum.
Valoarea nutritivă a algelor
Algele sunt un aliment cu o mare contribuție nutrițională, care depinde de specie. Există 27.000 de specii, deși doar 50 sunt potrivite pentru consumul uman. Cu toate acestea, toate au în comun un conținut ridicat de proteine, ceea ce le face un aliment complet. În plus, algele oferă vitamine și fibre, având o concentrație scăzută de grăsimi.
Să aruncăm o privire mai atentă asupra valorii nutriționale a algelor marine!
Sursă importantă de proteine
Algele marine sunt o sursă de proteine cu valoare biologică ridicată. Conținutul de proteine al pudrei poate varia de la 10 la 30%. Aminoacizii variază în funcție de specie. În general, predomină substanțele neesențiale, precum glicina, arginina, alanina, acidul glutamic și cistina.
Algele roșii sunt o sursă de taurină. Lizina este aminoacidul predominant în alge.
Conținut ridicat de vitamine și minerale
Algele sunt o sursă de vitamina A, B1, B12, C, D și E, riboflavină, niacină, acid pantotenic și acid folic.
100 grame de alge marine sub formă de pulbere oferă între 12 și 42 grame de minerale. Acestea includ calciu, iod, fier, magneziu, fosfor, molibden și mangan.
Acizi grași
Conținutul de grăsimi din alge este scăzut, între 1% și 5%. Cu toate acestea, printre lipidele pe care le conțin, există acizi grași esențiali. Aceștia sintetizează acizi grași polinesaturați cu lanț lung, cum ar fi acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA).
În ceea ce privește algele roșii, acestea au un conținut ridicat de acid EPA, palmitic, oleic și arahidonic. Algele brune au cantități mari de omega-9, omega-3 și omega-6, deși au un conținut scăzut de EPA.
Cele verzi au mai mulți acizi grași esențiali, precum acidul linoleic și alfa-linolenic. Alți acizi prezenți sunt palmitic, oleic și DHA.
Recomandăm: Uleiul de alge: o sursă de omega 3 și DHA
Carbohidrați și fibre
Conținutul de carbohidrați variază între 42% la 76%. Vorbim despre carbohidrați solubili, agar, caragenan, pectine și zaharuri.
Proporția conținutului de fibre din algele marine poate varia în funcție de specie. În medie, algele au 25 grame de fibre, acestea fiind în mare parte de tip solubil.
Valoarea nutritivă a spirulinei
Cea mai folosită algă este spirulina, deși orice altă algă comestibilă poate fi transformată în pulbere. Compoziția spirulinei este următoarea:
- Lipide: 6%
- Cenușă: 6,4%
- Umiditate: 4%
- Proteine: 60%
- Fibră brută: 0,1%.
- Carbohidrați: 13%
- Clorofilă: 6,10 grame pe kilogram
Beneficiile pudrei proteice din alge
Deși algele marine au o multitudine de compuși, ne vom concentra în mod special asupra beneficiilor proteinelor, care reprezintă 60% din valoarea lor nutritivă.
Digestibilitate
Algele sunt organisme fotosintetice simple care conțin substanțe nutritive ușor digerate și absorbite. De asemenea, provoacă mai puțin disconfort gastric în comparație cu alte tipuri de proteine.
S-a constatat, în studii comparative, că proteina prezentă în alge este mai bine digerată decât proteina din zer. Într-un alt studiu s-a arătat că gătitul și uscarea nu afectează concentrația de aminoacizi.
Aminoacizi importanți
Este important de reținut că algele roșii conțin taurină. Acest aminoacid este prezent în majoritatea țesuturilor. Taurina participă la procesele fiziologice de osmoreglare și stabilizare a membranelor, la procesele sistemului imunitar, la dezvoltarea ochilor și la funcționarea sistemului nervos. Taurina se găsește în puține alimente. Principalul aliment care o conține este laptele matern, deci nu este ușor de găsit pentru adulți.
Algele brune conțin fosfoserină. Acesta este un stimulent al funcțiilor mintale, care îmbunătățește memoria și învățarea. În plus, crește concentrarea în cazul stresului. Poate să prevină și să reducă deteriorarea creierului legată de îmbătrânire.
Antioxidant și antiinflamator
Proteinele din alge includ lectine și ficobiliproteine, potrivit cercetărilor. Lectinele se leagă de carbohidrați și participă la procesele biologice de comunicare intercelulară, pe lângă îndeplinirea funcțiilor antibacteriene, antivirale și antiinflamatorii.
Ficobiliproteinele sunt complexe proteină-pigment care au proprietăți antioxidante care pot fi benefice în prevenirea sau tratamentul bolilor asociate cu stresul oxidativ.
Algele conțin și alți compuși derivați, care pot fi implicați în funcții biologice, cum ar fi acțiunile antihipertensive, imunomodulatoare, antitrombotice, antioxidante și antimicrobiene.
Masă musculară
Suplimentele proteice ajută la creșterea forței și a masei musculare. Pudra proteică din alge este utilă pentru sportivi.
Posibile contraindicații ale pudrei proteice din alge
Fenilalanina este un aminoacid prezent în algele marine. Persoanele care suferă de fenilcetonurie nu ar trebui să o consume. Acești pacienți nu pot descompune acest aminoacid. Atunci când boala nu este tratată, poate provoca dizabilități intelectuale, leziuni ale creierului și convulsii.
Descoperiți: Algele marine Dulse: caracteristici, utilizări și preparare
Cum puteți beneficia de beneficiile pudrei proteice din alge?
Trebuie să știți că pudra proteică din alge are un gust puternic, amar și sărat. Se poate consuma punând o lingură în sucuri, iaurturi, smoothie-uri sau alte alimente lichide. Se recomandă la micul dejun, alături de următoarele ingrediente:
- Iaurt
- Ovăz
- Orez
- Salate
- Supe și ciorbe
- Smoothie de soia
Pentru a începe să o luați, trebuie să consumați între 500 miligrame și 1 gram, de 1 până la 3 ori pe zi. Consultați un medic specialist pentru a ajusta doza în funcție de nevoi.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Avigad. Spirulina Platensis Arthrospira: Physiology, Cell-Biology And Biotechnology 1st Edición. 1997. Disponible en https://www.amazon.com/-/es/Avigad-Vonshak/dp/0748406743
- Vilma Quitral R.(1) Carla Morales G. (2) Marcela Sepúlveda L.(2) Marco Schwartz M. (2). Propiedades nutritivas y saludables de algas marinas y su potencialidad como ingrediente funcional.Rev Chil Nutr Vol. 39, N° 4, Diciembre 2012, pp.: 196-202.
- Fujiwara-Arasaki T, Mino N, Kuroda M. The protein value in human nutrition of edible marine algae in Japan. Hydrobiologia. 1984;116/117:513–516. doi: 10.1007/BF00027735.
- Mark L. Wells. Algae as nutritional and functional food sources: revisiting our understanding. J Appl Phycol. 2017; 29(2): 949–982. Published online 2016 Nov 21.
- Cañas P. ROL BIOLÓGICO Y NUTRICIONAL DE LA TAURINA Y SUS DERIVADOS. Rev. chil. nutr. v.29 n.3 Santiago dic. 2002. http://dx.doi.org/10.4067/S0717-75182002000300003
- J F Collet. Mechanistic studies of phosphoserine phosphatase, an enzyme related to P-type ATPases. J Biol Chem. 1999 Nov 26;274(48):33985-90. doi: 10.1074/jbc.274.48.33985.
- Nagai, Nadia Florencia. Estudio de harinas de algas marinas comestibles y su incorporación en productos cárnicos. 2018. http://sedici.unlp.edu.ar/handle/10915/73022
-
Kim, S.K. and Wijesekara, I. (2010) Development and Biological Activities of Marine-Derived Bioactive Peptides: A Review. Journal of Functional Foods, 2, 1-9. http://dx.doi.org/10.1016/j.jff.2010.01.003
- Jaime Ortiz. Laboratorio de Química y Análisis de Alimentos, Departamento de Ciencia
de los Alimentos y Tecnología Química. Composición Nutricional y Funcional de Algas Rodofíceas Chilenas. 2011. Disponible en: https://repositorio.uchile.cl/bitstream/handle/2250/121460/Monografia%20II%20algas%20Rojas.pdf?sequence=1
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.