Beneficiile usturoiului verde: proprietăți și utilizări în bucătărie
 

Beneficiile usturoiului verde: proprietăți și utilizări în bucătărie

Usturoiul este un ingredient versatil și nutritiv. Vă spunem care sunt beneficiile sale și cum îl puteți integra în alimentație!
Beneficiile usturoiului verde: proprietăți și utilizări în bucătărie
Maria Patricia Pinero Corredor

Scris și verificat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor.

Ultima actualizare: 26 mai, 2022

Usturoiul verde este tulpina care apare în perioada de dezvoltare a plantei. Este o structură care ia naștere din bulb înainte de maturarea acestuia. Care sunt beneficiile usturoiului verde?

Usturoiul verde este o opțiune gastronomică interesantă. Poate fi inclus in sosuri, cartofi prăjiți și chiar tocănițe.

Usturoiul: informații nutriționale

Unul dintre motivele pentru care trebuie să profităm de usturoiul verde este reprezentat de calitățile lui nutritive. Se estimează că o cană de 200 grame conține următoarele:

  • 9 grame de proteine
  • 3 grame de fibre
  • 42 grame de carbohidrați
  • 42,6 miligrame de vitamina C
  • 250 miligrame de calciu
  • 23 miligrame de sodiu
  • 2,3 miligrame de fier
Usturoi verde
Usturoiul verde poate fi folosit în preparate cu carne, legume și paste, printre altele.

Beneficiile usturoiului verde

Datorită conținutului său de antioxidanți, vitamine, minerale și alți compuși nutritivi, usturoiul este asociat cu anumite beneficii pentru sănătate. În continuare, le detaliem pe cele mai relevante.

1. Ajută la prevenirea infecțiilor

Usturoiul conține un compus numit alicină, care este o substanță cu calități antibiotice, antifungice și antiparazitare. Este capabil să lupte împotriva paraziților precum amibele și Trypanosoma Cruzi, care provoacă boala Chagas. De asemenea, ajută la inhibarea ciupercilor care provoacă dificultăți de respirație.

2. Controlează nivelul colesterolului

Compușii usturoiului au capacitatea de a reduce nivelul seric total de colesterol și trigliceride. Aportul său pare să ajute la creșterea nivelului de colesterol bun (HDL) și la suprimarea sintezei colesterolului rău (LDL).

HDL este considerat colesterol bun deoarece ajută la eliminarea colesterolului din sânge. Este, de asemenea, un „colesterol de înaltă densitate”. LDL este colesterolul cu densitate scăzută și se poate acumula în artere. Acest lucru este asociat cu o probabilitate mai mare de a suferi de boli coronariene.

3. Efect antioxidant

Compușii generați de organism în timpul activităților zilnice sunt capabili să stimuleze acumularea de radicali liberi. Aceștia sunt substanțe care provoacă stres oxidativ în celule, care este asociat cu boli și îmbătrânire prematură.

Datorită concentrației sale de antioxidanți, usturoiul ar putea fi util pentru a reduce aceste efecte. Cercetările sugerează că componentele sale ajută la reducerea producției de radicali liberi. Promovează chiar și creșterea nivelului unui antioxidant numit superoxid dismutază, care este produs de celulele corpului.

4. Întărește sistemul imunitar

Usturoiul conține cantități mari de vitamina C. Acest nutrient ajută la stimularea funcțiilor leucocitelor. Acestea din urmă sunt celulele sistemului imunitar care ajută la combaterea infecțiilor și a altor boli.

Una dintre cele mai importante funcții ale sale este producerea de celule Natural Killer, care aparțin sistemului imunitar înnăscut. Este sistemul principal de apărare a organismului împotriva substanțelor străine.

De asemenea, ajută la întreținerea țesuturilor și la formarea barierelor cutanate și epiteliale. Prin aceasta, previne trecerea antigenelor și microorganismelor prin intestine.

5. Reduce durata răcelii comune

Vitamina C are capacitatea de a reduce durata și severitatea răcelii comune. Acest lucru se datorează faptului că ajută celulele T, care fac parte din sistemul imunitar, să lupte împotriva bolilor.

Utilizări în bucătărie

Usturoiul verde este versatil în bucătărie. Poate fi consumat crud, în salate, în supe, în tocănițe, în pesto și în humus.

Pesto de usturoi și busuioc

  • Usturoi verde
  • Frunze de busuioc
  • Sare
  • Nuci
  • Ulei de măsline extra virgin
  • Parmezan ras (opțional)
Pesto de usturoi verde
Datorită aromei sale, usturoiul verde este util pentru prepararea sosului pesto.

Instrucțiuni

  • Puneți usturoiul, busuiocul și sarea în robotul de bucătărie. Faceți un amestec gros.
  • Adăugați încet ulei de măsline în timp ce amestecați. Opriți procesul și curățați părțile laterale ale recipientului.
  • Dacă pasta este prea groasă, puteți adăuga încet mai mult ulei de măsline. Adăugați brânza, dacă doriți. Rețineți că se va forma un pesto mai gros.
  • Adăugați nucile și amestecați la viteză mare. Acest lucru va schimba textura pastei.
  • Înainte de servire, se recomandă să țineți sosul pesto în frigider. În cazul în care nu îl veți folosi în următoarele ore, îl puteți acoperi cu ulei de măsline și pune într-un recipient închis ermetic.

Beneficiile usturoiului verde: concluzie

Usturoiul este considerat non-toxic. Cu toate acestea, consumul în exces poate provoca iritații gastrice la persoanele cu un sistem digestiv sensibil. În mod similar, poate declanșa un anumit tip de alergie (rar). Consumați-l cu moderație și profitați de proprietățile sale!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Alam K. Medicinal plant Allium sativum = A Review. Journal of Medicinal Plants Studies 2016; 4(6): 72-79
  • Ramírez H. Efectos Terapéuticos del Ajo (Allium Sativum). Volumen 3 Número 8 Mayo-Agosto 2016
  • Mauro I. Papel de la vitamina C y los β-glucanos sobre el sistema inmunitario: revisión. Rev Esp Nutr Hum Diet vol.19 no.4 Pamplona dic. 2015
  • Cocco, R; Bertone, Patricia; Perotti, C; Salvi, M. Uso del aceite de ajo en la cicatrizacion de los tejidos blandos en una fractura expuesta contaminada en un canino. REDVET. Revista Electrónica de Veterinaria, vol. VI, núm. 6, junio, 2005, pp. 1-6
  • MedLine Plus. Colesterol malo. 2021. Disponible https://medlineplus.gov/spanish/ldlthebadcholesterol.html
  • Philipp Eissmann. Células Natural Killer. British Society for Immunology. Disponible en https://www.immunology.org/es/public-information/bitesized-immunology/cells/c%C3%A9lulas-natural-killer
  • Bucher, Amanda, and Nicole White. “Vitamin C in the Prevention and Treatment of the Common Cold.” American journal of lifestyle medicine vol. 10,3 181-183. 9 Feb. 2016, doi:10.1177/1559827616629092

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.