Carbohidrații sunt importanți în dietă?
Scris și verificat de nutriționistul Florencia Villafañe
Cu toate informațiile de ultimă oră care înconjoară aceste elemente, este posibil să te fi întrebat dacă carbohidrații sunt importanți în dietă. Carbohidrații sunt substanțe nutritive care îndeplinesc o serie de funcții semnificative în organism. Mai mult, corpul îi asimilează prin intermediul hranei.
Așadar, ce rol joacă și care este importanța lor în dietă? Într-adevăr, există o mulțime de dezbateri cu privire la consumul lor. Cu toate acestea, adevărul este că dovezile științifice susțin beneficiile pe care le oferă carbohidrații.
Citește în continuare pentru a afla tot ce trebuie să știi despre carbohidrați!
Ce sunt carbohidrații?
Carbohidrații sunt un grup larg de molecule organice care reprezintă o formă biologică primară pentru stocarea și consumul de energie. Sunt cei mai abundenți compuși organici din natură și, de asemenea, cei pe care oamenii îi consumă cel mai mult.
Tipuri de carbohidrați
În general, carbohidrații constau în carbon, hidrogen și oxigen. Cu toate acestea, ei pot conține și alte elemente bioactive, precum azotul. Unii carbohidrați au dimensiuni mai mici și sunt cunoscuți sub denumirea de carbohidrați simpli. Acesta este cazul glucozei și al fructozei, ambele fiind prezente și în miere.
În natură, carbohidrații complecși sunt cei care predomină. Aceștia se formează prin unirea mai multor molecule de carbohidrați care se grupează împreună în amidonuri. În acest fel, aceștia constituie o rezervă pentru energia din alimente.
Mai mult, carbohidrații formează și celuloză, hemiceluloză și pectină, cu o structură complet diferită. Acestea sunt ceea ce cunoaștem sub denumirea de „fibre alimentare”.
Carbohidrații din alimente: unde îi putem găsi?
Adesea, când vorbim despre carbohidrați, majoritatea oamenilor îi asociază cu alimente preparate din făină rafinată. De exemplu, se gândesc la cele care provin din brutărie. Însă mulți nu știu că acest nutrient este prezent în foarte multe alimente pe care le consumăm zi de zi. Mai jos, îți vom spune unde îi poți găsi:
- Mierea, zahărul și fructele conțin carbohidrați simpli și pectină.
- Cerealele integrale și leguminoasele oferă fibre alimentare.
- Cartofii, cartofii dulci, porumbul și manioca conțin amidon.
- Legumele conțin celuloză și hemiceluloză.
Având în vedere structura lor, carbohidrații determină utilizarea și caracteristicile senzoriale ale alimentelor, oferind proprietăți organoleptice precum aroma, culoarea, vâscozitatea și textura.
Descoperă mai mult:
Carbohidrații sunt importanți în dietă?
Deși este foarte ușor să-i încorporezi într-o varietate de preparate, importanța pe care o au în dieta umană este determinată de următoarele:
- Carbohidrații reprezintă principala sursă de energie pentru corpul uman.
- Carbohidrații sunt esențiali pentru creier. De fapt, acest organ depinde de acest macronutrient și are nevoie de 130 g de carbohidrați pe zi.
- Acești nutrienți sunt esențiali pentru celulele roșii din sânge și rinichi.
- Fibrele alimentare îndeplinesc funcții gastrointestinale importante. Ele îmbunătățesc tranzitul intestinal, ajută la reducerea colesterolului și contribuie la menținerea nivelului de zahăr din sânge.
Câți carbohidrați ar trebui să incluzi în dietă?
O dietă optimă este cea în care 55% din energia totală provine din carbohidrați complecși. Mai mult, aceștia ar trebui să aibă un indice glicemic scăzut (de exemplu, cereale integrale, leguminoase, legume și fructe).
Potrivit Asociației Canadiene a Diabetului, ingestia zilnică de calorii din carbohidrați ar trebui să se situeze între 45 și 60%. În același timp, mai multe studii au arătat faptul că dietele cu carbohidrați din surse naturale, comparativ cu cele bogate în grăsimi, reduc tendința de a dezvolta obezitate.
De ce susțin oamenii că acești nutrienți nu sunt sănătoși?
Această concepție greșită este legată de tendința de a asocia acest nutrient doar cu acei carbohidrați simpli adăugați în cantități mari în alimentele procesate. Din această cauză, multe alimente industrializate pot crește glicemia sau pot provoca alte probleme de sănătate.
Iată câteva exemple:
- Băuturi răcoritoare și sucuri îndulcite
- Cereale pentru micul dejun, înghețată, ciocolată, gemuri, jeleuri și junk food
- Deserturi și produse lactate îndulcite, cum ar fi budincile și iaurturile îndulcite
- Produse complexe acide și sărate
Îți recomandăm:
Carbohidrații sunt importanți în dietă: ce trebuie să reții despre acești nutrienți
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Holesh JE, Aslam S, Martin A. Physiology, Carbohydrates. [Updated 2020 Apr 24]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459280/
- National Research Council (US) Committee on Computer-Assisted Modeling. Computer-Assisted Modeling: Contributions of Computational Approaches to Elucidating Macromolecular Structure and Function. Washington (DC): National Academies Press (US); 1987. 8., Structure and Function of Complex Carbohydrates. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK218559/
- Hidratos de carbono simples y complejos. Recomendaciones dietéticas. (s. f.). Recuperado 20 de junio de 2020, de https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-pdf-13116052.
- Granito, M, Pérez S, Valero Y, & Colina, J. (2013). Valores de referencia de carbohidratos para la población venezolana. Archivos Latinoamericanos de Nutrición, 63(4), 301-314. Recuperado en 21 de junio de 2020, de http://ve.scielo.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0004-06222013000400006&lng=es&tlng=es.
- National Research Council (US) Committee on Diet and Health. Diet and Health: Implications for Reducing Chronic Disease Risk. Washington (DC): National Academies Press (US); 1989. 9, Carbohydrates. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK218753/
- Pomportes L, Brisswalter J, Hays A, Davranche K. Effect of Carbohydrate Intake on Maximal Power Output and Cognitive Performances. Sports (Basel). 2016;4(4):49. Published 2016 Oct 9. doi:10.3390/sports4040049
-
Capuano E. The behavior of dietary fiber in the gastrointestinal tract determines its physiological effect. Crit Rev Food Sci Nutr. 2017;57(16):3543-3564. doi:10.1080/10408398.2016.1180501
- Canadian Diabetes Association (CDA). Clinical Practice Guidelines for the Prevention and Management of Diabetes in Canada. Canadian Journal of Diabetes 2013; 37( Suppl. 1):45-55.
- López L, López Medina V, Vázquez Gutiérrez J, & Fernández Soto, M. (2014). Hidratos de carbono: actualización de su papel en la diabetes mellitus y la enfermedad metabólica. Nutrición Hospitalaria, 30(5), 1020-1031.
- Birchwood B. What’s Wrong With Carbohydrates?. Can Fam Physician. 1975;21(4):69-72.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.