Care sunt beneficiile icrelor de somon sau ikura?
Scris și verificat de nutriționistul Anna Vilarrasa
Produsele din icre sunt prezente în multe culturi culinare. Una dintre acestea este cea japoneză, în care ikura a fost utilizată din cele mai vechi timpuri, Japonia fiind cel mai mare consumator mondial de acest produs. Care sunt beneficiile icrelor de somon sau ikura?
Ikura înseamnă icre de somon. Acestea sunt de culoare roșu-portocaliu, strălucitoare și au o textură netedă. Dimensiunea variază în funcție de specie, dar în general nu depășesc 1 centimetru în diametru.
Produsele de bună calitate au o aromă marină, cu un amestec de dulce și sărat care poate aminti ușor gustul somonului. În Japonia, icrele de somon sunt folosite pentru a face sushi, dar există și alte modalități de a servi și mânca ikura.
Dacă vreți să le cunoașteți și să știți care sunt proprietățile și toate beneficiile pe care vi le pot aduce icrele de somon, vă invităm să continuați să citiți acest articol.
Compoziția nutrițională a icrelor de somon
Aportul de icre de pește oferă numeroși nutrienți care se găsesc și în peștele proaspăt. Acestea reprezintă o sursă importantă de proteine, vitamina B și minerale.
100 grame de icre de somon conțin:
- Energie: 113 kilocalorii
- Proteine: 24,3 grame
- Grăsime totală: 1,8 grame
- Acizi grași polinesaturați: 0,73 grame
- Glucide: 0 grame
- Fibre: 0 grame
În plus, oferă micronutrienți precum seleniu, fier, magneziu și fosfor. Sunt o sursă de vitamina B, D și A. Conțin niacină, tiamină, riboflavină, folat și B12. În cele din urmă, este important să evidențiem acizii grași polinesaturați cu un conținut ridicat de omega 3.
Proprietățile și beneficiile icrelor de somon
Datorită acestor substanțe nutritive, aportul de ikura poate aduce unele beneficii organismului, atât timp cât consumul său se realizează în cadrul unei diete sănătoase.
Protecție cardiovasculară
Acizii grași omega 3 (EPA și DHA) sunt prezenți în pește gras și în ulei de pește. Sunt una dintre componentele importante din icrele de somon. Sunt un element de bază pe care nu-l putem produce pe cont propriu, ci este necesar să-l ingerăm prin alimente.
De ani de zile, Asociația Americană a Inimii recomandă consumul de omega 3 pentru a reduce riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral.
Dar, dincolo de acizii grași omega 3, este recomandată și o dietă adecvată pentru inimă, activitate fizică zilnică și alte modificări pozitive care oferă beneficii pentru sănătatea cardiovasculară.
Ar putea să vă intereseze: Cum scoți un os de pește blocat în gât?
Sănătatea pielii
Responsabile de culoarea portocalie a icrelor sunt astaxantinele. Este un tip de caroten cu mai multe proprietăți, printre care se remarcă activitatea antioxidantă și antiinflamatoare. Utilizarea lor pentru protejarea pielii a fost intens studiată.
Astaxantina poate crește rezistența pielii la acțiunea razelor ultraviolete (UVB) și poate proteja împotriva deteriorării celulare cauzate de soare. Din acest motiv, includerea sa în dietă permite menținerea pielii într-o stare mai bună.
Omega 3 pentru dezvoltarea fetală
După cum subliniază autorii Coletta, Bell și Roman , acizii grași omega 3 sunt vitali în timpul sarcinii, deoarece sunt componente fundamentale ale retinei și ale creierului fătului. Din acest motiv, consumul de pește din surse sigure este recomandat la femeile gravide.
Pentru a minimiza riscul expunerii la mercur, specialiștii indică un aport de pește între 3 și 4 porții pe săptămână. Sursele de pește alb și albastru ar trebui combinate și ar trebui evitate acele specii cu un conținut ridicat de toxine.
Scăderea inflamației
Inflamația este o reacție normală a organismului la orice infecție sau deteriorare a corpului. Cu toate acestea, atunci când persistă o perioadă lungă de timp (uneori fără răni care să o justifice) poate fi sursa unor boli cronice.
Experimentele pe animale și studiile la om arată că acizii grași omega 3 au proprietăți antiinflamatorii; prin urmare, ar putea fi utili în gestionarea acestor tipuri de probleme. Unele dintre cele mai frecvente sunt artrita, boala Crohn, lupusul și bolile coronariene.
Ikura ca sursă de vitamina D
Icrele de somon conțin vitamina D. Aceasta joacă un rol foarte important în metabolism și dezvoltarea osoasă. Lipsa sa poate provoca rahitism și osteomalacie. Se estimează că deficitul subclinic este predominant în multe țări. Această deficiență este legată de o incidență mai mare a fracturilor osoase și a riscului de cădere.
De asemenea, a fost observată o relație între deficiența de vitamine și apariția unor probleme de sănătate, cum ar fi depresia, bolile autoimune și diabetul. Cu toate acestea, rezultatele sunt contradictorii și sunt necesare mai multe cercetări.
Cum puteți profita de beneficiile icrelor de somon
Icrele de somon pot fi preparate într-o mare varietate de moduri, în funcție de diferitele regiuni în care sunt consumate. Cel mai simplu (dar nu mai puțin delicios) este să le întindeți pe pâine prăjită sau biscuiți sărați, fie însoțite de unt, fie pe cont propriu.
Acestea pot fi folosite ca garnitură pentru omlete, ouă amestecate, blini rusești sau tartine. Se găsesc printre ingredientele care fac parte din sushi sau sunt servite împreună cu orez și câteva murături.
Citiți mai mult: Mercurul în pește: trebuie să-ți faci griji?
Orez cu icre de somon
În Japonia, un donburi este un castron de orez acoperit cu diferite ingrediente. Este un preparat tipic în Hokkaido. Este o rețetă simplă și ideală pentru a încerca această delicatesă a mării.
Aceasta este lista ingredientelor necesare pentru 1 castron mare:
- 1 1/2 căni de orez cu bob scurt gătit (la temperatura camerei)
- 115 grame de icre de somon
- 1 lingură de sos de soia
- Wasabi pentru garnitură
- Frunze de Shiso (opțional)
- 60 mililitri de dashi
- Benzi de alge marine Nori
Într-un castron mediu, combinați ikura cu sosul de soia și dashi. Lăsați să se odihnească maxim 15-30 de minute. Dashi poate fi cumpărat pregătit sau gătit și acasă.
Puneți orezul într-un castron. Apoi scurgeți icrele de somon și așezați-le cu grijă deasupra orezului. Ornați cu wasabi, câteva benzi de alge marine nori și frunze de shiso. În plus, puteți adăuga opțional și alte ingrediente, precum carne de crab, arici de mare sau felii de sashimi de somon.
Dacă doriți să faceți un meniu japonez complet, preparatul poate fi servit cu supă miso, ciorbă de vită și legume, legume tempura sau shiitake și bambus.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AESAN). Recomendaciones de consumo de pescado por presencia de mercurio. Ministerio de Sanidad, Consumo y Bienestar Social. 2019.
- American Heart Association (AHA). Fish and omega-3 fatty acids. Marzo 2017.
- Calder P.C. Omega-3 fatty acids and inflammatory processes. Nutrients. Marzo 2010. 2(3): 355-374.
- Coletta J.M, et al. Omega-3 fatty acids and pregnancy. Obstetrics & Gynecology. 2010 Fall. 3(4): 163-171.
- Davinelli S, et al. Astaxanthin in skin health, repair and disease: a comprehensive review. Nutrients. Abril 2018. 10(4): 522.
- Simopoulos A.P. Omega-3 fatty acids in inflammation and autoimmune diseases. Journal of the American College of Nutrition. Diciembre 2002. 21(6): 495-505.
- Sizar O, et al. Vitamin D deficiency. Treasure Island. Enero 2021.
- Valero Gaspar T, et al. La alimentación española. Características nutricionales de los principales alimentos demuestra dieta. Fundación Española de la Nutrición (FEN). Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación. 2018.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.