Care sunt efectele cofeinei asupra copiilor?
 

Care sunt efectele cofeinei asupra copiilor?

Controversele legate de cofeină sunt numeroase, mai ales când vine vorba de copii. Vă spunem ce a descoperit știința!
Care sunt efectele cofeinei asupra copiilor?
Maria Patricia Pinero Corredor

Scris și verificat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor.

Ultima actualizare: 11 octombrie, 2023

Nimic mai plăcut decât o cafea la trezire. Cofeina nu numai că oferă energie, ci promovează și concentrarea și memoria pentru muncă și studiu. Cu toate acestea, efectele cofeinei asupra copiilor sunt controversate.

Copiii sunt o populație vulnerabilă, întrucât sunt în plină creștere și dezvoltare. Este important să fim atenți la alimentele pe care le consumă și la efectele pe care le au asupra corpului celor mici. Care sunt efectele cofeinei asupra copiilor? Ce spune știința?

Ce este cofeina?

Cofeina este o componentă chimică ce se găsește în mod natural în anumite plante, cum ar fi boabele de cafea, boabele de cacao, frunzele de ceai verde, guarana și nucile de cola. Este cunoscută și sub denumirea de teină, guaranină sau mateină.

Cofeina este consumată de multă vreme. Cafeaua a devenit o băutură în secolul al IX-lea. Este considerată cel mai consumat psihostimulant și cel mai acceptat din punct de vedere social.

Consumul de cofeină stimulează sistemul nervos central, sporind vigilența și energia. Cantitățile recomandate pentru adulți variază între 100 și 300 de miligrame pe zi.

S-a observataceste doze pot reduce riscul de diabet de tip 2 și boli cardiovasculare. În plus, favorizează pierderea în greutate. Este posibil ca acestea să prevină cancerul colorectal, deși acest efect este discutabil.

Cofeina este adăugată într-o mare varietate de alimente, cum ar fi prăjiturile, înghețata, bomboanele, cola și băuturile energizante. De aceea, este important ca aceasta să fie trecută pe eticheta produsului.

Câtă cofeină oferă alimentele?

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a măsurat conținutul de cofeină al diferitelor produse alimentare. Valorile sunt exprimate în miligrame (mg) de cofeină per porție:

  • O ceașcă de cafea filtrată de 200 ml: 90 mg
  • O cutie de băutură energizantă de 250 ml: 80 mg
  • Un espresso de 60 ml: 80 mg
  • O ceașcă de ceai de 220 ml: 50 mg
  • O cutie de 355 ml de cola: 40 mg
  • O tabletă de ciocolată neagră de 50 g: 20 mg
  • O tabletă de ciocolată cu lapte de 50 g: 10 mg

Alte alimente care conțin cofeină sunt laptele și înghețata pe bază de cacao sau cafea. Cacaua, cu cât este mai pură, cu atât are mai multă cofeină. Când este amestecată cu zahăr, concentrația scade.

Unele suplimente folosite pentru antrenament pot conține cofeină. De aceea, este important ca adolescenții să-și consulte instructorii în acest sens.

Cea mai recunoscută sursă de cofeină este cafeaua. Potrivit Organizației Internaționale a Cafelei, proporția acestui stimulent variază în funcție de originea boabelor, de compoziția amestecului și de metoda de preparare.

Cafeaua instant conține mai puțină cofeină, dar volumul utilizat poate fi mai mare. În general, nivelul variază de la 80 la 115 mg de cofeină.

Cafea boabe și preparată
Nu toate tipurile de cafea au aceeași cantitate de cofeină.

Efectele cofeinei la copii

Contactul copiilor cu cofeina poate avea loc încă din momentul  concepției , prin placentă. Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au stabilit că 3 din 4 copii consumă cofeină sub formă de alimente sau băuturi. Cele mai consumate produse sunt băuturile răcoritoare de tip cola, urmate de batoanele de ciocolată și băuturile energizante.

Afectează somnul

Studiile observaționale au descoperit că copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 15 ani care au consumat 1 până la 5 doze de cola pe zi, echivalentul a 50-250 mg de cofeină, au prezentat tulburări ale ciclului de somn.

Cofeina poate scădea durata totală a ciclului de somn la copii cu 4 până la 15 minute. Alți oameni de știință leagă cofeina de tulburările de somn, cum ar fi insomnia.

Poate modifica starea de spirit

Cofeina poate provoca stres și anxietate la copii. Starea de alertă pe care o generează nu le permite să recunoască oboseala naturală după o activitate.

În acest sens, un studiu efectuat pe elevi cu vârste cuprinse între 11 și 17 ani a relevat faptul că cofeina crește riscul de anxietate și depresie.

Luebbe și Bell au observat că un grup de copii care a consumat 15,24 mg/kg de cofeină de 3 sau 4 ori pe săptămână s-a dovedit a fi mai emoțional și mai deprimat în comparație cu un grup de adolescenți care nu a ingerat cofeină.

Alți experți au confirmat că adolescenții cu depresie consumă mai multă cofeină, deoarece aceasta reduce simptomele negative asociate cu tulburarea.

Afectează unele funcții cognitive

Cercetătorii au studiat relația dintre aportul de cofeină și funcțiile cognitive ale copiilor. Peste 11.000 de copii cu vârsta cuprinsă între 9 și 10 ani au consumat în medie 13 mg de cofeină pe zi. S-a observat că cei care și-au crescut aportul au înregistrat cele mai mici scoruri la testele cognitive.

Cele mai afectate funcții cognitive au fost memoria episodică și de lucru, înțelegerea vocabularului, flexibilitatea cognitivă și viteza de procesare a informațiilor. Unii autori au descoperit că aportul de băuturi pe bază de cola la copii exacerbează simptomele de ADHD.

Alte modificări secundare

Cofeina poate provoca greață și pierderea poftei de mâncare la copii. Această situație poate să afecteze creșterea și dezvoltarea corectă. De asemenea, atunci când aportul de cofeină este întrerupt, pot apărea dureri de cap.

Efecte pozitive la doze mici

O echipă de cercetători a analizat aportul de diferite doze de cofeină la copii între 8 și 10 ani. Specialiștii au descoperit că dozele mici de cofeină nu afectează niciun parametru, dar restul dozelor măresc puterea și performanța fizică.

Cofeina a fost studiată ca agent terapeutic de primă linie în modificările dinamicii cerebrale sau respiratorii. Tratamentul tulburărilor respiratorii cu cofeină a fost eficient.

Ciocolată neagră
Cu cât este produsul are mai multă cacao pură, cu atât conținutul de cofeină este mai mare.

Doza de cofeină la copii

Ca și în cazul adulților, dozele recomandate diferă. Unele ghiduri de consum din Canada susțin că tinerii sub 12 ani nu ar trebui să depășească 85 mg de cofeină pe zi.

Într-un alt studiu, recomandarea a fost limitată la 2,5 mg de cofeină per kilogram de greutate corporală pe zi.

Ce să facem pentru a reduce efectele cofeinei asupra copiilor?

Principalele surse de cofeină sunt ușor de recunoscut. Cafeaua, ceaiul, ciocolata și, mai presus de toate, cola au un nivel ridicat de cofeină. Frecvența consumului trebuie redusă în cazul copiilor.

Verificați cu atenție etichetele produselor consumate de copii. În caz că aveți îndoieli, consultați un profesionist din domeniul sănătății pentru a stabili cantitatea maximă admisă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.