Carnea de bizon vs. carnea de vită: care este mai sănătoasă?
 

Carnea de bizon vs. carnea de vită: care este mai sănătoasă?

Carnea se caracterizează prin furnizarea de proteine ​​cu valoare biologică ridicată. De asemenea, are o concentrație mare de minerale, ceea ce este benefic pentru organism.
Carnea de bizon vs. carnea de vită: care este mai sănătoasă?
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriţionistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 09 februarie, 2023

Pe piață există diferite tipuri de carne și nu toate au aceleași proprietăți nutritive. Prin urmare, trebuie să prioritizați consumul celor care au o densitate mai mare de nutrienți, pentru a îmbunătăți funcționarea organismului. Descoperiți diferențele dintre carnea de bizon și carnea de vită!

Înainte de toate, rețineți faptul că experții în nutriție recomandă prioritizarea aportului de pește în detrimentului celui de carne roșie. Peștele are mai puține calorii și conține proteine de cea mai bună calitate.

Carnea de bizon vs. carnea de vită: caracteristici nutritive

Carnea de bizon se caracterizează prin faptul că are un conținut scăzut de calorii, deoarece fiecare 100 grame de produs conține 109 calorii. Cu toate acestea, oferă o cantitate mare de proteine cu valoare biologică ridicată: 21,62 grame.

Rețineți că proteinele sunt esențiale pentru o sănătate bună a mușchilor. Potrivit unui studiu publicat în BioMed Research International, acești nutrienți ajută la prevenirea sarcopeniei și catabolismului țesuturilor slabe.

Carne roșie marmorată
Carnea oferă numeroși macro și micronutrienți esențiali pentru sănătatea umană.

Carnea de bizon are concentrații semnificative de minerale precum calciul, fierul, magneziul, fosforul și zincul. Acesta din urmă s-a dovedit a fi esențial în procesul de diferențiere a globulelor albe, responsabile de funcționarea sistemului imunitar.

Carnea de vită este mult mai calorică, deoarece oferă 288 de calorii la 100 grame. Este mai grasă, iar conținutul său de proteine este mai mare. Carnea de vită oferă 26 grame de proteine la fiecare 100 grame de produs. Cea mai mare parte din grăsimea din interior este saturată. Însă, acest lucru nu este problematic pentru sănătatea inimii, așa cum se arată într-o recenzie publicată în Lipids in Health and Disease.

Asemănări

Ambele produse au un conținut ridicat de proteine cu valoare biologică ridicată, ceea ce este important pentru sănătatea mușchilor. În plus, atât carnea de bizon, cât și carnea de vita conțin o cantitate mare de minerale esențiale pentru sănătate, așadar pot fi incluse în contextul unei alimentații sănătoase.

Carne roșie la grill
Datorită beneficiilor pentru sănătate, ambele tipuri de carne trebuie incluse în mod regulat în dietă.

Diferențele dintre carnea de bizon și carnea de vită

Principala diferență dintre carnea de bizon și carnea de vită constă în conținutul energetic, determinat de prezența grăsimii. Carnea de bizon, fiind mult mai slabă, furnizează mai puține calorii.

În plus, carnea de bizon are o concentrație mai mică de colesterol. Totuși, aceasta nu este o veste relevantă, deoarece producția endogenă nu este modulată de prezența colesterolului în dietă. În plus, există îndoieli cu privire la relația dintre colesterolul alimentar și riscul cardiovascular.

În orice caz, ambele produse au un conținut foarte scăzut de grăsimi trans, motiv pentru care sunt considerate sănătoase pentru inimă. Nu generează probleme inflamatorii, așa că sunt recomandate pentru populația generală.

Carnea de bizon vs. carnea de vită: care este mai sănătoasă?

Trebuie avut în vedere faptul că fiecare persoană are nevoi nutriționale diferite, așa că recomandările generale nu funcționează. Ceea ce este clar este că, în contextul unei cure de slăbire, carnea de bizon poate fi consumată regulat datorită conținutului său caloric scăzut.

Și carnea de vită este o opțiune bună în aproape orice tip de dietă. Pacienții cu patologii renale trebuie să fie prudenți, deoarece excesul de proteine poate împiedica funcția de filtrare a rinichilor.

Oricare dintre aceste cărnuri trebuie să apară în alimentația sportivilor, deoarece aportul de fier va preveni dezvoltarea unor probleme precum anemia. Micronutrienții din carne vor ajuta la maximizarea performanței fizice.

Carne de bizon și vită, două produse sănătoase

Atât carnea de bizon, cât și carnea de vită sunt produse sănătoase care pot fi introduse în contextul unei alimentații variate. Desigur, trebuie să prioritizați consumul de pește, deoarece acesta este corelat cu o mai bună sănătate cardiovasculară.

Produsele marine, pe lângă proteinele cu valoare biologică ridicată, conțin acizi grași nesaturați capabili să moduleze mecanismele inflamatorii. Un exemplu bun este omega-3. Nu uitați să faceți exerciții fizice și să vă odihniți bine noaptea.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Martone AM, Marzetti E, Calvani R, Picca A, Tosato M, Santoro L, Di Giorgio A, Nesci A, Sisto A, Santoliquido A, Landi F. Exercise and Protein Intake: A Synergistic Approach against Sarcopenia. Biomed Res Int. 2017;2017:2672435. doi: 10.1155/2017/2672435. Epub 2017 Mar 21. PMID: 28421192; PMCID: PMC5379082.
  • Wessels I, Maywald M, Rink L. Zinc as a Gatekeeper of Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 25;9(12):1286. doi: 10.3390/nu9121286. PMID: 29186856; PMCID: PMC5748737.
  • Zhu Y, Bo Y, Liu Y. Dietary total fat, fatty acids intake, and risk of cardiovascular disease: a dose-response meta-analysis of cohort studies. Lipids Health Dis. 2019 Apr 6;18(1):91. doi: 10.1186/s12944-019-1035-2. PMID: 30954077; PMCID: PMC6451787.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.