Cascara sagrada: origine, beneficii și riscuri posibile
 

Cascara sagrada: origine, beneficii și riscuri posibile

Cascara sagrada este un remediu popular pentru combaterea constipației. Totuși, există unele îngrijorări cu privire la utilizarea acesteia. Aflați totul despre această plantă!
Cascara sagrada: origine, beneficii și riscuri posibile
Franciele Rohor de Souza

Verificat și aprobat de farmacistul Franciele Rohor de Souza.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Cascara sagrada (crușinul lui Pursh), cu numele științific Rhamnus purshiana,este un arbust originar din zonele temperate din America de Nord. Are frunze eliptice, puțin dințate, care măsoară între 4 și 8 centimetri. În plus, copacul atinge între 6 și 12 metri înălțime. Deși înflorește și dă fructe în formă de drupă neagră, scoarța se folosește cel mai des, deoarece conține substanțe medicinale.

Cascara sagrada este cunoscută ca laxativ natural, deoarece promovează motilitatea intestinală pentru a facilita evacuarea scaunului. Cu toate acestea, utilizarea sa nu este aprobată de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA), care a emis câteva avertismente cu privire la posibilele riscuri.

Beneficiile plantei Cascara sagrada

Cascara sagrada este cunoscută și sub numele de „cătină de California”, „scoarță sacră”, „planta urs” sau „scoarță galbenă”. În cele mai vechi timpuri, nativii foloseau scoarța acestui copac în scopuri medicinale, în special pentru ameliorarea tulburărilor digestive, cum ar fi constipația.

De fapt, în anii 1890, Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat utilizarea plantei ca laxativ fără prescripție medicală. Această aprobare a fost retrasă în 2002, având în vedere lipsa dovezilor privind siguranța și eficacitatea acesteia.

Este important să rețineți că nu există suficiente studii științifice cu privire la proprietățile și efectele plantei. O recenzie publicată în Cercetarea fitoterapiei susține că emodina, o antrachinonă prezentă în plantă, se află în spatele efectului său laxativ.

Această substanță este responsabilă de inhibarea absorbției apei și a electroliților din intestine. Astfel, volumul scaunului crește, la fel și presiunea din intestin. Rezultatul acestui proces este stimularea peristaltismului, care permite o evacuare optimă a fecalelor.

Planta a fost clasificată ca „laxativ stimulant”, dar efectul său este mai blând decât al altor plante, cum ar fi senna. Chiar și mecanismul său este diferit de opțiuni precum psyllium, deoarece acestea din urmă creează un fel de gel care facilitează eliminarea deșeurilor reținute în intestin.

Nu este un tratament aprobat de FDA pentru ameliorarea constipației. Totuși, este disponibil ca supliment alimentar pe bază de plante sau ca ingredient în laxative pe bază de rețetă. Se estimează că induce eliminarea fecalelor la aproximativ 8 sau 12 ore după consum.

Bărbat constipat la toaletă
Tratamentele naturale pentru constipație nu sunt întotdeauna autorizate de către organismele competente.

Riscuri și contraindicații

Pentru a calma constipația, această plantă trebuie utilizată doar ocazional și pe termen scurt. Se estimează că utilizarea sa este sigură și bine tolerată la majoritatea adulților sănătoși. Cu toate acestea, unii pot prezenta dureri abdominale sau crampe.

Cele mai grave probleme apar după consumul excesiv de Cascara sagrada. Studiile efectuate au constatat că antrachinonele sunt dăunătoare atunci când sunt ingerate în cantități exagerate. Se crede, de asemenea, că provoacă melanoza coli, o culoare anormală maroniu-negru a colonului.

Dacă este consumată timp de una sau două săptămâni, Cascara sagrada provoacă o pierdere semnificativă de electroliți și deshidratare. În consecință, sunt posibile și următoarele simptome:

  • Greață severă
  • Senzație de slăbiciune sau oboseală
  • Durere de cap
  • Spasme musculare
  • Tulburări ale ritmului cardiac
  • Amorțeală sau furnicături la nivelul extremităților
  • Scăderea cantității de urină
  • Confuzie
  • Constipație

Din cauza lipsei de studii științifice, nu se știe dacă plantă este inofensivă la anumite populații cu caracteristici speciale. Prin urmare, este contraindicată în următoarele cazuri:

  • Sarcină și alăptare
  • Copii
  • Pacienți cu boală diverticulară, colită ulcerativă, boala Crohn sau hemoroizi severi
  • Persoanele cu boli cardiovasculare
  • Anemie severă
  • Operație recentă a colonului
  • Pacienți cu cancer gastro-intestinal
  • Persoanele cu boli de ficat sau rinichi
  • Suspiciune de apendicită

Nu se recomandă consumul de Cascara sagrada simultan cu următoarele medicamente :

  • Glicozide cardiace, cum ar fi digoxina, digitoxina și digitonina
  • Medicamente cu corticosteroizi
Fată care are nevoie de remedii cu Cascara sagrada

Dozarea și modul de consum

Până în prezent, nu a fost specificată o doză optimă pentru ingerarea plantei. Doza poate varia în funcție de vârsta, greutatea și sănătatea persoanei tratate. Prin urmare, este esențial să urmați recomandările producătorului suplimentului. Planta este disponibilă sub formă de pulbere, capsule, tincturi și ceaiuri. Nu trebuie utilizată mai mult de 3 zile.

Ce ar trebui să rețineți despre Cascara sagrada?

Probabil că veți întâlni suplimente de Cascara sagrada atunci când veți căuta remedii complementare pentru constipație. Totuși, trebuie să știți că nu este un tratament de primă linie pentru această boală. De fapt, trebuie utilizată cu mare prudență din cauza riscurilor implicate.

Dacă alegeți să o consumați, nu trebuie să depășiți doza sugerată de producător sau să prelungiți aportul. Dacă este posibil, consultați medicul pentru a găsi alte alternative.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • BAUMGARTNER R, LEUPIN K. [On the constituents of the bark of Rhamnus purshiana (Cascara Sagrada Ph. Helv. V). 1. Assay for the presence of xanthorhamnin and the detection of aloin]. Pharm Acta Helv. 1961 Apr;36:244-67. German. PMID: 13688021.
  • Food & Drug Administration. Status of certain additional over-the-counter drug category II and III active ingredients. Final rule. Fed Regist. 2002;67(90):31125-7.
  • Cirillo C, Capasso R. Constipation and botanical medicines: An overview. Phytother Res. 2015;29(10):1488-93. doi:10.1002/ptr.5410
  • Vitalone, A., Menniti-Ippolito, F., Raschetti, R. et al. Surveillance of suspected adverse reactions to herbal products used as laxatives. Eur J Clin Pharmacol 68,231–238 (2012). https://doi.org/10.1007/s00228-011-1128-y
  • Dietz B, Bolton JL. Botanical dietary supplements gone bad. Chem Res Toxicol. 2007;20(4):586-90. doi:10.1021/tx7000527
  • Freeman HJ. “Melanosis” in the small and large intestine. World J Gastroenterol. 2008;14(27):4296-9. doi:10.3748/wjg.14.4296
  • Taylor K, Jones EB. Adult Dehydration. [Updated 2021 May 19]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK555956/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.