Cât de hrănitoare este măduva, ce beneficii are și cum poate fi mâncată?
 

Cât de hrănitoare este măduva, ce beneficii are și cum poate fi mâncată?

Măduva este unul dintre puținele alimente care conțin vitamina D, un nutrient esențial pentru a asigura buna funcționare a țesutului osos. Cum se gătește măduva?
Cât de hrănitoare este măduva, ce beneficii are și cum poate fi mâncată?
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriţionistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 04 aprilie, 2023

Măduva este o substanță care se găsește în oasele animalelor. Aceasta are o valoare nutritivă ridicată, care poate ajuta la satisfacerea cerințelor zilnice. Este un aliment cu o aromă intensă, motiv pentru care este folosită în haute cuisine pentru prepararea supelor. Ce beneficii are măduva și cum se gătește?

În ciuda faptului că este un produs tradițional, măduva nu este foarte populară. Cu toate acestea, poate fi găsită în supermarketuri. Aceasta poate fi utilă pentru a completa aportul alimentar.

Valoarea nutritivă a măduvei

Valoarea nutritivă a măduvei poate varia în funcție de animalul de la care provine. Cu toate acestea, este un aliment destul de energizant datorită conținutului de grăsimi. În medie, are aproximativ 780 kilocalorii la 100 grame, cu 84 grame de grăsime.

De asemenea, se remarcă prin aportul de proteine cu valoare biologică ridicată, deoarece conține 7 grame. Măduva este lipsită de carbohidrați.

În plus, măduva se remarcă prin conținutul de micronutrienți. Printre aceștia găsim fierul, fosforul, calciul, magneziul și zincul. Din punct de vedere al vitaminelor, găsim vitamine din grupul B și vitamina A. Oferă chiar și vitamina D.

Este demn de remarcat profilul lipidic al măduvei, deoarece oferă acizi grași esențiali precum DHA și EPA, necesari pentru buna funcționare a organismului. Acestea garantează dezvoltarea creierului, mai ales în primele etape ale vieții. De asemenea, ajută la modularea nivelului de inflamație.

Alimente care conțin calciu
Diverse alimente sunt surse de calciu, iar măduva este unul dintre ele.

Ce beneficii are măduva pentru sănătate?

Mai jos, vom enumera principalele beneficii ale consumului de măduvă și poziția științei în acest sens.

1. O sănătate mai bună a oaselor

Aportul de calciu s-a dovedit a fi esențial pentru a preveni problemele osoase pe termen mediu. Constituie un pilon fundamental pentru reducerea incidenței osteoporozei, o patologie mai frecventă la femei decât la bărbați, capabilă să influențeze negativ calitatea vieții.

În plus, măduva are și vitamina D, care îmbunătățește absorbția calciului. Acest duo este foarte recomandat pentru a îmbunătăți densitatea osoasă.

2. Mai puțină inflamație

Acizii grași esențiali conținuți în măduvă sunt capabili să moduleze nivelurile inflamatorii ale organismului, potrivit cercetărilor publicate în revista Microbiology Spectrum. Aceștia ajută la prevenirea patologiilor cardiovasculare, deoarece multe dintre ele au inflamația ca mecanism de bază.

Au existat speculații cu privire la posibilitatea ca acizii grași nesaturați să influențeze pozitiv profilul lipidic. Cu toate acestea, efectul este destul de limitat.

3. Creștere musculară

Proteinele cu valoare biologică ridicată sunt esențiale pentru a asigura recuperarea și creșterea țesutului slab. Aportul adecvat reușește să stimuleze hipertrofia musculară, având efecte benefice asupra sănătății.

În plus, recomandările privind moderarea aportului de proteine au fost lăsate în urmă, deoarece s-a demonstrat că acestea nu generează efecte adverse pe termen lung, nici măcar dacă sunt consumate în cantități mari.

Contraindicații ale măduvei

În ciuda densității nutriționale ridicate, consumul de măduvă are anumite contraindicații. Este un produs cu multe calorii, așadar aportul excesiv poate duce la un dezechilibru caloric. Acest lucru determină o creștere a greutății, care este considerată dăunătoare.

O dietă excesiv de bogată în grăsimi poate modifica profilul microbiotei intestinale. Consecințele acestui fenomen nu sunt cunoscute cu certitudine, dar se recomandă prudență în acest sens.

Oase cu măduvă
Măduva poate crește aportul caloric, așa că trebuie consumată cu prudență în curele de slăbire.

Măduva este un aliment hrănitor cu multe beneficii

Măduva este un aliment neobișnuit în multe țări, dar are un aport ridicat de nutrienți. Consumul de măduvă poate ajuta la prevenirea deficiențelor nutriționale, precum lipsa vitamina D, care reprezintă o problemă de sănătate publică. În același timp, ajută la acoperirea necesarului de grăsimi și proteine cu valoare biologică ridicată.

Secretul dietei sănătoase este varietatea. Spectrul de alimente care sunt incluse în dietă trebuie să fie larg. Puteți consuma măduva în supe. În acest fel, veți folosi mulți nutrienți, deși o parte din cei solubili în grăsimi vor fi risipiți.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.