Ce beneficii are bicicleta staționară sau de fitness?
 

Ce beneficii are bicicleta staționară sau de fitness?

Exercițiile cardiovasculare cresc capacitatea plămânilor și a inimii atunci când sunt practicate regulat. Acesta este unul dintre marile beneficii ale bicicletei staționare.
Ce beneficii are bicicleta staționară sau de fitness?
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 12 noiembrie, 2023

Dacă te-ai hotărât să îți antrenezi corpul pentru a-ți întări sănătatea, bicicleta staționară sau de fitness sau de fitness are multe beneficii. O poți folosi fără probleme în confortul casei tale.

Este esențial să înțelegem că acest tip de bicicletă funcționează ca un simulator. Vom reproduce mișcarea clasică de pedalare, dar fără a fi nevoiți să ne deplasăm în afara casei. În general, bicicleta staționară servește la întărirea picioarelor, la arderea caloriilor, la pierderea în greutate, la îmbunătățirea sistemului cardiovascular și la menținerea în formă.

Ce beneficii are bicicleta staționară sau de fitness?

Ideal este să începi să te antrenezi 20 de minute pe bicicleta staționară, de 3 – 6 ori pe săptămână. Crește treptat durata cu 5 minute, până ajungi la antrenamentul ideal de 40 de minute.

Dacă faci exerciții fizice timp de o oră pe acest aparat, poți arde în jur de 500 de calorii. Acesta este un motiv convingător pentru a profita de beneficiile bicicletei staționare.

1. Flexibilitate

Bicicleta staționară se poate adapta caracteristicilor tale fizice. Dacă ești începător, ai posibilitatea de a începe cu un nivel ușor. Dacă nivelul tău de rezistență este mai mare, poți adapta nivelul după preferințe. Utilizarea bicicletei staționare este sigură.

Bicicleta staționară are multe beneficii
Marele avantaj al acestui dispozitiv este faptul că permite antrenamentul în casă, oferind confort.

2. Energie pozitivă

Utilizarea  regulată a bicicletei de fitness oferă încredere în sine. Aceasta accelerează metabolismul și contribuie la eliberarea hormonilor, precum endorfina și serotonina.

3. Confort

Dacă ești foarte ocupat sau nu găsești nimic care să te motiveze să mergi la sală, cumpără o bicicletă de fitness și folosește-o acasă. Poți pedala în timp ce urmărești un serial sau asculți muzica preferată. Personalizează-ți antrenamentul așa cum dorești.

4. Vârstă nelimitată

Anii pe care îi ai nu reprezintă o limitare atunci când te antrenezi pe bicicleta de fitness. Există rutine care se adaptează la diferite vârste. Cel mai important lucru este să identifici nivelul corpului tău. De fapt, conform studiilor, acesta este un exercițiu recomandat femeilor în vârstă. Poate îmbunătăți echilibrul, ajutând la prevenirea căderilor.

5. Disconfort redus

Odată cu folosirea bicicletei , corpul dobândește rezistență și forță mai mare. Rutina sedentară are consecințe negative, cum ar fi crampele musculare și lumbago. Antrenamentul regulat pe bicicletă scade disconfortul și probabilitatea de a suferi leziuni.

6. Pierdere în greutate

Bicicleta staționară te ajută să arzi multe calorii și să slăbești. Cu ajutorul ei, îți tonifiezi corpul și îți întărești mușchii inferiori.

În 60 de minute de pedalare, vei arde până la 500 de calorii. Nu uita de dieta echilibrată pentru a promova acest beneficiu.

7. Inimă puternică

Printre beneficiile bicicletei staționare se numără și capacitatea sa de a crește capacitatea cardiovasculară. Obiectivul este de a dezvolta capacitatea inimii și, în același timp, de a menține o tensiune arterială echilibrată. Această bicicletă reduce șansele de a suferi un accident vascular cerebral.

8. Articulații rezistente

Pedalarea constantă favorizează extinderea cartilajelor, care sunt țesuturile ferme, dar flexibile ce acoperă capetele oaselor. În timp, această extensie face ca articulațiile să câștige o rezistență mai mare și să rămână sănătoase. Ia în considerare importanța adoptării unei posturi corecte pe bicicleta staționară. Nerespectarea acestui lucru va anula acest beneficiu.

Medicii pot recomanda pedalarea pe bicicleta staționară postoperator, cum ar fi după o intervenție chirurgicală la șold.

Sportiv cu probleme la genunchi
Persoanele cu leziuni la genunchi care se află în faza de recuperare pot folosi bicicleta pentru reabilitare.

Alege bicicleta staționară potrivită pentru și mai multe beneficii

Există multe modele de bicicletă staționară. Cea orizontală aduce corpul mai aproape de sol; scaunul oferă sprijin spatelui inferior, iar pedalele sunt în față. Pedalezi făcând cercuri largi în partea din față.

O altă opțiune este bicicleta verticală. Este cea mai folosită, deoarece permite adaptarea scaunului la înălțimea dorită.

De asemenea, trebuie să ții cont de frecvența de utilizare. Dacă intenționezi să faci exerciții de bază, un model simplu este cel mai potrivit. Dacă vrei să faci antrenamente complexe, există biciclete staționare cu programe digitale. Alege ceea ce ți se potrivește și fă mișcare din confortul casei tale!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Carmichael, C., & Burke, E. (2006). BICICLETA. Salud y ejercicio (Vol. 1). Editorial Paidotribo. https://books.google.com/books?hl=es&lr=&id=v4wfwZJzE30C&oi=fnd&pg=PA1&dq=Burke+E,+Carmichael+C.+Bicicleta,+salud+y+ejercicio.+Tercera+edici%C3%B3n.+Espa%C3%B1a:+Editorial+Paidotribo%3B+2004.&ots=rMvyNPKGpt&sig=hYidu33dwNmFH7GvwgU_HAW1dME
  • Lee, C. W., & Cho, G. H. (2014). Effect of stationary cycle exercise on gait and balance of elderly women. Journal of physical therapy science26(3), 431-433. https://www.jstage.jst.go.jp/article/jpts/26/3/26_jpts-2013-403/_article/-char/ja/
  • Poveda Suárez, N. E. (2016). Bicicleta estática ergonómica para aplicación de la actividad deportiva en el gimnasio de la Escuela Superior Politécnica del Chimborazo (Master’s thesis, Riobamba: Universidad Nacional de Chimborazo, 2016.). http://dspace.unach.edu.ec/handle/51000/3163
  • Spencer-Gardner, L., Eischen, J. J., Levy, B. A., Sierra, R. J., Engasser, W. M., & Krych, A. J. (2014). A comprehensive five-phase rehabilitation programme after hip arthroscopy for femoroacetabular impingement. Knee Surgery, Sports Traumatology, Arthroscopy22, 848-859. https://link.springer.com/article/10.1007/s00167-013-2664-z

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.