Logo image
Logo image

Ce este clonazepam și pentru ce se folosește

4 minute
Medicamentele pentru tratamentul crizelor epileptice se concentrează în principal pe reducerea hiperactivării cerebrale caracteristice acestei boli.
Ce este clonazepam și pentru ce se folosește
Ultima actualizare: 16 octombrie, 2021

Clonazepam este un medicament din grupul benzodiazepinelor ce acționează asupra sistemului nervos central (SNC). Are efecte anticonvulsivante, anxiolitice, sedative, hipnotice și de stabilizare a dispoziției. Prin urmare, este adesea utilizat în tratamentul tulburărilor convulsive și al atacurilor de panică. Poate fi administrat pe cale orală sau intravenoasă.

De ce apare epilepsia?

 

O criză epileptică apare din cauza unui focar neuronal care este activat de un stimul sau spontan. Din acest focar, numit focar epileptic sau epileptogen, stimulul se răspândește către neuronii adiacenți prin sinapse neuronale. Acest lucru duce la ceea ce cunoaștem ca criză epileptică, care poate fi cauzată și de anomalii structurale ale creierului.

Un focar epileptic este un grup neuronal care este activat excesiv de decompensarea neurotransmițătorilor. Acestea sunt substanțele chimice pe care neuronii le folosesc pentru a transmite semnale. Când un neuron primește un stimul, acesta răspunde eliberând un neurotransmițător care va ajunge la un alt neuron. Neurotransmițătorii pot fi:

  • Activatori, dacă produc excitația sau activarea celui de-al doilea neuron, favorizând transmiterea impulsului. Cel mai implicat în epilepsie este glutamatul.
  • Inhibitori, dacă determină încetarea transmiterii semnalului, cum ar fi acidul gamma-aminobutiric (GABA).

În episoadele de epilepsie, fie activitatea glutamatului este crescută (activator), fie activitatea GABA (inhibitor) este redusă într-o regiune neuronală specifică. În consecință, focalizarea epileptică este activată anormal și semnalul se propagă în circuitele neuronale. Manifestările vor depinde de locul focarului și de răspândirea acestuia.

Citiți mai mult: Simptomele și tratamentul tumorilor cerebrale

Ce este clonazepam și ce mecanism de acțiune are

Some figure

 

Clonazepam este o benzodiazepină ce are acțiune îndelungată. Se leagă de receptorii din creier numiți receptori BZ (benzodiazepine) și îi activează. Cu alte cuvinte, este un agonist al receptorilor BZ.

Receptorii BZ îmbunătățesc activitatea GABA, care este scăzută în timpul convulsiilor epileptice. Creșterea acestei inhibări cerebrale încetinește răspândirea convulsiei, deși nu acționează asupra focarului epileptogen.

Clonazepam se administrează în principal pe cale orală sau intravenoasă. Acțiunea sa începe la 20 până la 60 de minute după administrare. Efectul variază de la adulți la copii și poate dura până la 12 ore.

Odată ajuns în sânge, acesta traversează bariera hematoencefalică și ajunge la sistemul nervos. Trebuie avut în vedere faptul că este metabolizat în ficat și este eliminat în principal prin urină. Din acest motiv, doza trebuie ajustată atunci când este administrată persoanelor cu insuficiență hepatică.

Pe de altă parte, acest medicament este capabil să traverseze bariera placentară și, prin urmare, utilizarea acestuia ar trebui limitată în ultimul trimestru de sarcină. Printre posibilele efecte nocive asupra fătului se numără hipotermia și depresia respiratorie. De asemenea, clonazepamul este contraindicat în timpul alăptării.

Indicații ale clonazepamului

Some figure

Există diferite tipuri de epilepsie. În funcție de caracteristici, vor fi utilizate anumite medicamente. Clonazepam este utilizat în primul rând în copilărie, în special în convulsiile generalizate care se răspândesc în tot corpul și duc la pierderea cunoștinței. Există două feluri:

  • Convulsii epileptice de tip slab: sunt numite și crize de absență. Acestea se caracterizează printr-o pierdere bruscă a cunoștinței, fără a cădea la pământ sau a avea mișcări convulsive. Singurul lucru observat este faptul că subiectul încetează să mai desfășoare activitatea pe care o făcea: vorbea, mânca, mergea, etc. După câteva secunde, individul reia activitatea fără a-și aminti episodul. În multe cazuri, crizele sunt declanșate de surse de lumină intermitente (ILE sau stimulare intermitentă a luminii) sau hiperventilație.
  • Convulsii epileptice de tip grand mal: cunoscute tehnic sub numele de convulsii tonico-clonice. Sunt cele mai cunoscute, dar nu și cele mai frecvente. Subiectul își pierde brusc cunoștința și tonusul muscular și cade la pământ.

La început, subiectul se rigidizează. Apoi, are crize violente care durează câteva secunde. Când convulsiile se opresc, pacientul își recapătă cunoștința după o perioadă de confuzie, fără să-și amintească de criză. În plus, aceste crize se pot asocia cu alterări vegetative, precum creșterea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale.

Citiți și: Ce este și cum să trăiești cu epilepsie?

La adulți

  • Convulsii focale: nu afectează întregul organism. Se concentrează pe o anumită zonă și sunt foarte variate. Pot apărea alterări vizuale și olfactive, pierderea sensibilității, alterarea stării de cunoștință sau paralizia temporară a unor membre, printre altele.
  • Status epilepticus: reprezintă o stare patologică urgentă. Vorbim de status epilepticus atunci când convulsia durează mai mult de treizeci de minute sau când apar două sau mai multe convulsii fără recuperarea cunoștinței.
  • Alte tipuri de epilepsie la adulți

Conform informațiilor furnizate de portalul Vademecum, picăturile de clonazepam medicament trebuie amestecate cu apă, sucuri de fructe sau infuzii și administrate pacientului cu o lingură. Acestea nu trebuie administrate niciodată direct din recipient.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Frauger E, Pradel V, Natali F, Thirion X, Reggio P, Micallef J. Détournement d’usage du clonazépam (Rivotril): tendances récentes [Misuse of clonazepam (Rivotril): recent trends]. Therapie. 2006 Jan-Feb;61(1):49-55. French. doi: 10.2515/therapie:2006014. PMID: 16792154.
  • Kacirova I, Grundmann M, Silhan P, Brozmanova H. A Case Report of Clonazepam Dependence: Utilization of Therapeutic Drug Monitoring During Withdrawal Period. Medicine (Baltimore). 2016;95(9):e2881. doi:10.1097/MD.0000000000002881
  • Basit H, Kahwaji CI. Clonazepam. [Updated 2021 Apr 29]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK556010/
  • National Center for Biotechnology Information (2021). PubChem Compound Summary for CID 2802, Clonazepam. Retrieved October 14, 2021 from https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Clonazepam.
  • Dokkedal-Silva V, Berro LF, Galduróz JCF, Tufik S, Andersen ML. Clonazepam: Indications, Side Effects, and Potential for Nonmedical Use. Harv Rev Psychiatry. 2019 Sep/Oct;27(5):279-289. doi: 10.1097/HRP.0000000000000227. PMID: 31385811.
  • Sjö O, Hvidberg EF, Naestoft J, Lund M. Pharmacokinetics and side-effects of clonazepam and its 7-amino-metabolite in man. Eur J Clin Pharmacol. 1975 Apr 4;8(3-4):249-54. doi: 10.1007/BF00567123. PMID: 1233220.
  • Welch TR, Rumack BH, Hammond K. Clonazepam overdose resulting in cyclic coma. Clin Toxicol. 1977;10(4):433-6. doi: 10.3109/15563657709046280. PMID: 862377.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.