Ce este criolipoliza și cum se folosește?
Ce este criolipoliza? Aceasta este o procedură de îndepărtare a grăsimilor localizate din organism atunci când dieta și exercițiile fizice nu sunt suficiente pentru a obține rezultatul dorit. Este indicată mai ales pentru persoanele care au depozite inestetice de grăsime, dar nu prezintă un exces de greutate.
În prezent, criolipoliza este una dintre cele mai utilizate metode de modelare a corpului. Se remarcă pentru că este o procedură non-invazivă care folosește doar temperatura scăzută și un sistem de vidare pentru a-și atinge scopurile. De asemenea, este extrem de eficientă.
Această procedură trebuie făcută într-un centru specializat, de personal înalt calificat. Deși nu implică riscuri și nu are efecte secundare, necesită cunoștințe și expertiză pentru a fi realizată în mod corespunzător.
Ce este criolipoliza și cum se folosește?
Criolipoliza este o procedură dermatologică non-invazivă pentru îndepărtarea excesului de grăsime corporală prin aplicarea temperaturii scăzute. S-a dovedit a fi extrem de eficientă în reducerea straturilor de grăsime fără a afecta pielea sau țesuturile din jur.
Oamenii de știință de la Spitalul General din Massachusetts și Universitatea Harvard din Boston (Statele Unite) au dezvoltat această metodă. Obiectivul acestui tratament este de a distruge celulele adipoase sau adipocitele, scăzând temperatura acestora până când se descompun și sunt eliminate.
Procedura nu este indicată persoanelor obeze, ci celor care au acumulat grăsime în anumite zone ale corpului. Oamenii o folosesc în principal pe abdomen, picioare, șolduri și genunchi. Specialistul îndepărtează grăsimea în cantități mici pe o perioadă relativ lungă de timp, care poate dura de la două la cinci luni.
Criolipoliza a fost creată ca o metodă alternativă la liposucție și lipoliza cu laser. Are efecte similare, dar este mult mai sigură. Metoda nu este eficientă la persoanele sedentare sau la cele care nu urmează o dietă sănătoasă.
Citește mai mult:
Cum acționează criolipoliza?
Acum că am aflat ce este criolipoliza, vom discuta despre cum acționează aceasta.
Celulele adipoase au un număr mare de acizi grași. Acest lucru le face foarte sensibile la frig. Când sunt înghețați, acizii grași se cristalizează sau „mor”. Apoi, aceștia dispar treptat și corpul îi elimină prin urină.
Dacă adopți o dietă adecvată și faci sport în mod regulat, grăsimile nu se vor acumula din nou în zona tratată, deoarece adipocitele nu se reproduc spontan. Prin urmare, această metodă este foarte eficientă atât timp cât îndeplinești condițiile menționate.
Tratamentul este nedureros, deoarece frigul amorțește zona tratată. Oamenii de știință estimează că într-o singură sesiune poate fi îndepărtată între 15 și 40% din suprafața tratată.
Vei începe să observi primele modificări la trei săptămâni după prima intervenție. Medicii pot trata o singură zonă la un moment dat, iar numărul de ședințe depinde de corpul fiecărei persoane.
Procedura de criolipoliză
Înainte de a efectua criolipoliza, specialistul trebuie să stabilească dacă tratamentul este adecvat pentru cazul particular al fiecărei persoane. În timpul evaluării, acesta va măsura acumularea de grăsime pentru a stabili intervalul de temperatură pe care îl va folosi.
Fiecare sesiune de criolipoliză durează între una și două ore. Nu este nevoie de anestezie și poți sta jos în timpul procedurii. De asemenea, nu trebuie să stai nemișcat.
- În primul rând, se pune un țesut multistrat pe zona de tratament, ca mijloc de protecție.
- Apoi, se așază aparatul pe aceeași zonă și începe un proces de aspirație, simultan cu înghețarea adipocitelor.
- La final, specialistul trebuie să facă un masaj pentru a dezintegra cristalele de grăsime congelate, care vor fi apoi eliminate de către organism.
De obicei, procedura presupune între una și trei sesiuni, cu intervale de o lună între o sesiune și următoarea.
Îți recomandăm:
Beneficii și contraindicații
Criolipoliza are mari avantaje față de alte proceduri, începând cu faptul că nu necesită anestezie și nu implică incizii sau utilizarea acelor. În plus, nu dăunează pielii și permite o recuperare rapidă după fiecare sesiune. Rezultatele sunt permanente (cu îngrijire adecvată).
Efectele secundare ale acestei proceduri sunt minime. Practic, acestea includ roșeața pielii în zona tratată și o senzație de presiune după terminarea fiecărei sesiuni. Numai în câteva cazuri există vânătăi, furnicături, amorțeli sau crampe.
După cum am menționat mai sus, această procedură nu este potrivită pentru persoanele obeze sau pentru cele cu acumulări mari de grăsime. De asemenea, medicii nu o recomandă femeilor însărcinate sau care alăptează, pacienților cu afecțiuni cronice sau minorilor. Experții nu recomandă această procedură nici în timpul menstruației.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Manzur, F., Alvear, C., & Alayón, A. N. (2010). Adipocitos, obesidad visceral, inflamación y enfermedad cardiovascular. Revista Colombiana de cardiología, 17(5), 207-213.
- Ramírez-Guerrero, J. A. (2007). Liposucción. Consideraciones anestésicas y perioperatorias. Revista Mexicana de Anestesiología, 30(4), 233-241.
- Ferraro, G. M., Torreiro, A., & Lafrenz, M. (2017). Criolipólisis plana: efectos sobre el tejido adiposo en el área subumbilical de 38 pacientes. Observaciones clínicas de su aplicación. Revista argentina de dermatología, 98(1), 2-12.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.