Ce este dieta kosher și cine o poate folosi?
Scris și verificat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor
Vă întrebați ce este dieta kosher și cine o poate folosi? Dieta kosher nu este un stil de gătit. Merge dincolo de acest lucru, deoarece este înrădăcinată într-un set de reguli dietetice ale iudaismului, cunoscute sub numele de kashrut. Nu toți evreii o urmează, dar pentru cei care o fac este o modalitate de a arăta venerația față de Dumnezeu și de a se conecta cu credința și comunitățile lor.
Cuvântul englez Kosher derivă din rădăcina ebraică Kashér, care înseamnă „adecvat”, „pur” sau „potrivit pentru consum”. Regulile de bază ale acestei diete sunt de origine biblică și iau în considerare numai acele alimente care respectă preceptele stabilite, care se numesc Kosher sau Casher. Celelalte alimente se numesc Trefá sau Taref.
Vreți să aflați mai multe despre asta? Deși legile Kosher sunt extinse și complexe, mai jos, vom explora într-un mod simplu acest tip de dietă și vă vom spune cine o poate folosi.
Ce este dieta kosher și pe ce se bazează?
Legile pentru urmarea unei diete kosher sunt cunoscute în mod colectiv sub numele de Kashrut și se găsesc în Tora, prima parte a Bibliei evreiești. Dr. David Kramer ne spune că instrucțiunile pentru aplicarea acestor reguli într-un mod practic sunt transmise prin tradiția orală.
În mod specific, ele definesc alimentele pe care o persoană le poate consuma sau nu și cum ar trebui să fie produse, procesate și manipulate acestea înainte de a fi consumate. De asemenea, determină ce combinații de alimente trebuie evitate. Evreii practicanți sunt convinși că urmarea unei diete kosher este împlinirea voinței lui Dumnezeu.
Cele trei categorii pe care se bazează această dietă sunt:
- Carne
- Produse lactate
- Pareve, care include pește, ouă și alimente pe bază de plante
Vă recomandăm:
Alimente de evitat în dieta kosher
Dieta kosher este probabil una dintre cele mai stricte și, prin urmare, include multe restricții. Anumite alimente nu sunt permise:
- Animale care nu au copite despicate și nu sunt rumegătoare. De exemplu, porci, iepuri, veverițe, pisici, câini, cămile, canguri și cai.
- Pești și crustacee care nu au aripioare sau solzi. Nu sunt permise: creveți, caracatiță, crabi, stridii și homari. Nici balenele, rechinii, peștele-spadă sau delfinii.
- Păsări de pradă ca bufnițele, șoimii, pescărușii și vulturii. Struțul și fazanul sunt, de asemenea, interziși.
- Părțile posterioare ale rumegătoarelor kosher. Acestea includ flancuri, coapse și picioare.
- Majoritatea insectelor nu sunt considerate kosher, deci fructele și legumele trebuie verificate și spălate cu atenție.
- Grăsimea din jurul organelor vitale sau nervul sciatic al animalelor considerate kosher.
Alimentele permise în dieta kosher
Acum că am stabilit ce este dieta kosher, să vedem care sunt alimentele permise de aceasta!
Alimentele care respectă conceptele kashrutului sunt considerate kosher. Mai jos, le menționăm pe cele de origine animală și vegetală permise în acest tip de dietă.
Carne (Fleishig)
Există anumite caracteristici speciale pe care carnea trebuie să le aibă pentru a fi considerată aliment kosher, regulile variind în funcție de specie, sacrificare și preparare. În acest context, carnea comestibilă se referă la cea a anumitor mamifere și păsări sau a derivaților acestora, cum ar fi supa sau oasele. O lucrare de la Universidad de los Andes de Bogotá menționează că trebuie îndeplinite următoarele criterii:
- Trebuie să fie rumegătoare cu copite despicate, precum oi, vaci, capre, miei, boi și căprioare.
- Doar sferturile anterioare ale acestor rumegătoare pot fi consumate.
- Păsări domesticite, cum ar fi gâște, prepelițe, porumbei, curcani și pui.
- Ele trebuie sacrificate printr-un ritual cunoscut sub numele de Shechita, condus de un shocet instruit și certificat de legile evreiești.
- Carnea trebuie înmuiată pentru a elimina tot sângele înainte de preparare.
- Toate ustensilele trebuie să fie Kosher, adică sunt utilizate numai pentru carne și produse din carne.
Produse lactate (Milchig)
Laptele, untul, iaurtul și brânza trebuie să îndeplinească reguli specifice pentru a se încadra în contextul kosher. Aceasta acoperă următoarele:
- Acestea trebuie obținute de la un animal kosher.
- Nu pot fi amestecate cu niciun derivat din carne. De exemplu, gelatina (care este fabricată din colagen) sau cheagul (o enzimă care se găsește în stomacul mamiferelor și care se folosește pentru a face brânzeturi tari).
- Ustensilele pentru a le prepara și consuma trebuie să fie exclusiv pentru produse lactate.
Pește și ouă (Pareve)
Atât peștele, cât și ouăle au propriile reguli, dar sunt incluse în același grup „pareve” sau „neutre”, deoarece nu conțin carne sau lapte.
Peștii care trebuie considerați kosher trebuie să aibă aripioare și solzi, cum ar fi somonul, macroul, tonul sau halibutul. Nu sunt necesare ustensile exclusive pentru prepararea acestora și pot fi consumați cu carne sau lactate.
Ouăle pot fi obținute doar de la păsări kosher, dar nu trebuie să aibă urme de sânge. Prin urmare, este necesară o inspecție bună. De asemenea, pot fi consumate împreună cu carne și lactate.
Cereale și derivați
Pentru ca cerealele și derivații să fie considerați kosher, echipamentele de procesare și ingredientele trebuie să fie pe lista kosher. De exemplu, dacă tăvile de copt sau alte echipamente sunt unse cu grăsimi animale sau introduse în echipamente în care sunt preparate cărnuri sau lactate, atunci derivații cerealelor nu se încadrează în această dietă.
Dacă pâinea este preparată cu unt de origine animală, nu mai este un produs kosher. Deoarece aceste metode de procesare nu sunt specificate pe etichetele produsului, este necesară certificarea.
Legume și fructe
Legumele și fructele, fiind alimente naturale, sunt considerate kosher. Cu toate acestea, deoarece pot fi invadate de unele insecte sau larve din habitatul lor, este necesară o inspecție pentru a detecta prezența înainte de vânzare sau consum. În cazul în care derivații fructelor și legumelor sunt prelucrați în echipamente non-kosher sau în cazul în care laptele sau carnea au fost procesate, acestea încetează să mai poarte această distincție.
Nuci, semințe și uleiuri derivate
Unele complicații apărute în timpul procesării nucilor, semințelor și uleiurilor pot face ca acestea să nu fie kosher din cauza unei posibile contaminări încrucișate. Uleiurile sunt alimente foarte procesate, deoarece este necesar să se elimine unele substanțe nocive pentru a le face comestibile. Prin urmare, pentru a face parte din dieta kosher, fiecare etapă a procesării trebuie monitorizată. Trebuie asigurată respectarea prevederilor.
Vin
Ca și în cazurile anterioare, vinul trebuie preparat cu echipamente kosher. Desigur, regula acoperă și ingredientele sale. Potrivit lui Juan Piqueras, această băutură este unul dintre produsele cu cel mai înalt nivel de cerere, deoarece face parte din multe ritualuri religioase evreiești.
Acestea fiind spuse, trebuie remarcat faptul că întregul proces de producție a vinului kosher este dezvoltat și supravegheat de evreii practicanți. Dacă nu, vinul este respins.
Regulile Paștelui
În timpul activității religioase de Paște, se aplică multe alte restricții dietetice kosher. De exemplu, toate produsele din cereale cu drojdie sunt interzise. Aceste cereale sunt numite „chametz” și includ grâu, ovăz, orz, secară și spelta.
Uneori, unele dintre acestea sunt permise, atât timp cât nu intră în contact cu apa mai mult de 18 minute și nu conțin agenți de dospire, cum ar fi drojdia. Un exemplu al acestei excepții este matza, o pâine nedospită, care nu este considerată chametz, chiar dacă este făcută din grâu.
Recomandarea noastră:
Ce este dieta kosher: certificarea alimentelor kosher
Complexitatea procesării moderne a alimentelor justifică faptul că susținătorii dietei kosher se asigură că aleg alimente permise. Din acest motiv, au fost create sisteme care să certifice produsele kosher.
Produsele certificate kosher trebuie să poarte o etichetă care să indice conformitatea cu toate cerințele religioase. Există diferite organizații de certificare. Dacă alimentele sunt certificate pentru Paște, acestea vor avea o etichetă separată.
Nivelul de precizie și cerințele dietei kosher sunt clare. Mulți evrei aleg această dietă, deoarece le permite să fie mai conectați la moștenirea lor religioasă. Dar, în ciuda restricțiilor, o dietă kosher poate oferi varietate și echilibru nutrițional. În plus, certificarea este de mare ajutor în simplificarea procesului de achiziție.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Meléndez-Hevia E, De Paz-Lugo P, Cornish-Bowden A, Cárdenas ML. A weak link in metabolism: the metabolic capacity for glycine biosynthesis does not satisfy the need for collagen synthesis. J Biosci. 2009 Dec;34(6):853-72.
- Pudel F, Wiesen S. Vegetable Oil-Biorefinery. Adv Biochem Eng Biotechnol. 2019;166:69-98. doi: 10.1007/10_2016_65. PMID: 28265701.
- Gálvis C., Wigoda S. La certificación Kosher. De ritual religioso a garantía de calidad para el consumidor. Universidad de los Andes. Facultad de Administración-Bogotá. 2004. Disponible en: https://repositorio.uniandes.edu.co/bitstream/handle/1992/22457/u263746.pdf?sequence=1
- Piqueras Haba, Juan. Los judíos y el vino en España. Siglos XI-XV. Una geografía histórica. Universidad de Valencia. 2004. Disponible en: https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/1185850.pdf
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.