Logo image
Logo image

Ce este metilfenidatul și cum se folosește?

4 minute
Metilfenidatul este un medicament eliberat cu prescripție medicală utilizat în principal pentru tratamentul tulburării cu deficit de atenție sau hiperactivitate. Cu toate acestea, este folosit și pentru a trata alte afecțiuni.
Ce este metilfenidatul și cum se folosește?
Franciele Rohor de Souza

Verificat și aprobat de farmacistul Franciele Rohor de Souza

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Ce este metilfenidatul? Acesta este un medicament prescris de medicii specialiști pentru tratamentul tulburării ADHD (sau tulburarea cu deficit de atenție/hiperactivitate). De asemenea, acesta este prescris pentru a trata sindromul de tahicardie ortostatică posturală și narcolepsia. În plus, medicii îl pot prescrie și pentru a trata cazurile de oboseală și depresie rezistente la tratamentele standard.

Ce este metilfenidatul și cum se folosește?

Istoricul metilfenidatului

Utilizarea stimulenților pentru tratamentul simptomatic al narcolepsiei datează din anii 30, atunci când medicii au început să prescrie efedrină și amfetamină. Mai târziu, datorită cercetărilor clinice, experții au observat progrese semnificative la copiii hiperactivi care luau amfetamine, în special benzedrine.

În 1944, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, experții au sintetizat pentru prima dată metilfenidatul. În timpul războiului, mulți specialiști au făcut experimente cu variante chimice ale amfetaminei în căutarea unor molecule cu proprietăți similare, dar cu efecte secundare mai puține sau mai ușoare. Apoi, metilfenidatul a fost brevetat în 1954. Acțiunea acestui medicament asupra corpului uman avea, în comparație cu alte medicamente din clasa sa, mai puține efecte secundare neurovegetative.

Utilizările metilfenidatului

Acest medicament aparține unei clase de compuși cu o structură piperidină. Metilfenidatul crește nivelul de dopamină și norepinefrină din creier datorită capacității sale de a inhiba recaptarea transportatorilor de monoamină.

Metilfenidatul are o structură similară cu amfetamina. Cu toate acestea, nu este neurotoxic și nu are aceleași efecte.

Acum că am aflat ce este metilfenidatul, vom vorbi mai mult despre tulburările pentru care este indicat acest medicament.

Tulburarea cu deficit de atenție/hiperactivitate (ADHD)

Some figure
ADHD-ul este o boală neurobiologică care se manifestă în copilărie. Deocamdată, nu se cunoaște cauza exactă a acesteia.

Tulburarea cu deficit de atenție/hiperactivitate este o afecțiune neurobiologică care își are originea în copilărie. Aceasta afectează mai mult de 5% dintre copiii din întreaga lume. În prezent, experții nu cunosc cauzele exacte ale dezvoltării acestei afecțiuni. Cu toate acestea, ei evaluează posibilitatea ca boala să fie provocată de o combinație de diverși factori de risc care acționează simultan.

Deși nu sunt cunoscute cauzele exacte, experții au afirmat faptul că factorii genetici și de mediu au o influență majoră asupra dezvoltării ADHD. De asemenea, tulburarea cu deficit de atenție/hiperactivitate are 76% șanse de a fi moștenită.

În ceea ce privește simptomele caracteristice ale acestei afecțiuni, putem menționa trei aspecte de bază:

  1. Deficit de atenție
  2. Hiperactivitate
  3. Caracter impulsiv

Pentru ca aceste simptome să fie asociate cu ADHD, trebuie să îndeplinească anumite condiții:

  • Ele trebuie să se manifeste până la vârsta de șapte ani.
  • Simptomele trebuie să se manifeste timp de cel puțin șase luni.
  • Acestea ar trebui să afecteze două sau mai multe aspecte din viața copilului.
  • Simptomele trebuie să aibă un impact semnificativ, deteriorând drastic performanțele copilului.

Citește mai mult:

Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție

Sindromul de tahicardie ortostatică posturală

Acest sindrom se caracterizează prin amețeli sau senzație de leșin. Se manifestă atunci când sistemul nervos autonom nu funcționează în mod corect.

Sindromul de tahicardie ortostatică posturală face ca vasele de sânge să nu se contracte suficient pentru a asigura un aport corect de sânge către creier. Astfel, pentru a încerca să mențină o sursă de sânge adecvată pentru funcționarea corectă a creierului, sistemul nervos autonom face ca inima să bată mai mult și provoacă tahicardie.

Această boală, care poate fi tratată cu metilfenidat, poate apărea după o infecție virală sau o leziune. Cu toate acestea, este foarte dificil de știut dacă una dintre aceste circumstanțe este cauza care stă la baza acestei afecțiuni. În prezent, experții efectuează cercetări pentru a înțelege mai bine cauza sindromului de tahicardie ortostatică posturală.

Narcolepsia

Some figure
Medicii specialiști prescriu metilfenidat pacienților cu narcolepsie. Această tulburare provoacă somnolență extremă în timpul zilei și episoade de somn involuntar.

Persoanele cu narcolepsie au adesea dificultăți în a rămâne treze pentru perioade lungi de timp, indiferent de circumstanțe.

La fel ca în cazul celorlalte două afecțiuni prezentate mai sus, experții nu cunosc deocamdată cauza exactă a narcolepsiei. Cu toate acestea, pacienții cu această tulburare tind să aibă niveluri scăzute de hipocretină. Aceasta este o substanță din creier care ajută la reglarea ciclurilor somn-veghe.

Descoperă mai mult:

Zahărul crește performanța mintală? Adevăr sau mit?

Concluzii

Metilfenidatul este un medicament cu prescripție medicală utilizat în principal pentru tratarea tulburărilor cu deficit de atenție/hiperactivitate. Cu toate acestea, medicii specialiști prescriu metilfenidat și pentru tratarea altor boli, precum cele despre care am discutat mai sus.

Trebuie să urmezi întotdeauna recomandările medicului și ale farmacistului, deoarece metilfenidatul este un medicament care are efecte adverse grave. De asemenea, folosirea greșită a acestuia ar putea avea consecințe grave asupra sănătății.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Vademecum. (2015). Metilfenidato. https://doi.org/Medicamentos Genericos Intercambiables
  • Brant, L. C., & Carvalho, T. R. F. (2012). Metilfenidato: Medicamento gadget da contemporaneidade. Interface: Communication, Health, Education. https://doi.org/10.1590/S1414-32832012000300004
  • Saúde, B. B. de A. de T. em. (2014). Metilfenidato no tratamento de crianças com transtorno de déficit de atenção e hiperatividade. In Portal anvisa.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.