Ce este pudra de dafin, ce beneficii are și cum se folosește?
 

Ce este pudra de dafin, ce beneficii are și cum se folosește?

Descoperiți principalele efecte asupra organismului și utilizările pudrei de dafin! Acest condiment mai puțin cunoscut în lume provine din America.
Ce este pudra de dafin, ce beneficii are și cum se folosește?
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriţionistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 12 februarie, 2023

Pudra de dafin este un condiment folosit în sudul Statelor Unite pentru a prepara gumbo. Este folosită și în alte rețete, reușind să îmbunătățească gustul diverselor preparate. Se obține arborele Sassafras albidum . Frunzele acestuia sunt de culoare verde deschis, având o formă caracteristică.

Cum se folosește pudra de dafin

Mai întâi, se recoltează frunzele proaspete ale copacului. Acestea sunt curățate și atârnate pentru a se usca. Apoi, se zdrobesc manual și se transformă în pulbere. Se obține un condiment verde, care poate fi păstrat în orice recipient închis ermetic.

Includerea în rețete este simplă. De obicei, se folosește la sfârșitul procesului de gătit. Uneori, se adaugă ca agent de îngroșare în cantități moderate. Pudra de dafin se depozitează într-un loc răcoros și uscat.

Gumbo este preparatul ce se bazează pe pudra de dafin. Este un preparat tradițional din Louisiana (Statele Unite). Desigur, deoarece este o zonă de coastă a Golfului Mexic, include fructe de mare.

Gumbo combină fructe de mare, cârnați, uneori orez și diverse condimente. Printre acestea din urmă avem pudra de dafin, piperul negru și boiaua dulce.

Mâncare în care se adaugă pudra de dafin
Mâncarea tradițională gumbo din sud-estul Statelor Unite

Beneficiile pudrei de dafin

Pudra de dafin are mai multe efecte pozitive asupra sănătății. În primul rând, trebuie să evidențiem potențialul său antiinflamator. Dafinul ajută la combaterea durerilor prezente în patologii precum artrita.

Potrivit unui studiu publicat în Journal of Mass Spectrometry, frunzele de dafin conțin alcaloizi. Aceștia pot ajuta la modularea anumitor mecanisme inflamatorii care au loc în corpul uman.

Vorbim despre un condiment cu capacitate antioxidantă mare. Acest lucru s-a dovedit a fi esențial pentru prevenirea îmbătrânirii premature. Efectul se obține prin blocarea acumulării de radicali liberi.

Consumul acestui condiment poate proteja împotriva pietrelor la rinichi. Cu toate acestea, nu există dovezi solide în acest sens.

Efecte secundare ale pudrei de dafin

În ceea ce privește efectele secundare, este esențial să menționăm că pudra de dafin poate interacționa cu anumite medicamente. Nu trebuie utilizată în timpul sarcinii sau alăptării, deoarece datele disponibile despre siguranța sa în aceste etape sunt insuficiente.

La unii oameni poate provoca greață și vărsături sau halucinații în cazul cantităților excesive. Deși se pare că există o limită dincolo de care pudra devine toxică, valoarea maximă nu este definită.

Safrolul nu este folosit în Statele Unite în produsele alimentare. Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) îl consideră cancerigen. Frunzele de conțin acest compus, așa că producătorii trebuie să elimine acest compus înainte de a le putea vinde.

Diverse tipuri de condimente
Condimentele sunt apreciate pentru aportul lor nutritiv, dar multe dintre ele trebuie evaluate în funcție de individ pentru a evita efectele adverse.

Bolile dafinului

Cazuri izolate de ofilire a dafinului au fost raportate la speciile din Statele Unite. Această boală a plantei este îngrijorătoare pentru fermieri și este cauzată de ciuperca Raffaelea lauricola.

Din fericire, ciuperca în cauză nu poate provoca patologii la om. Singurul lucru certificat este capacitatea sa de a îmbolnăvi anumite plante și de a le duce la moartea lor.

Pudra de dafin este un condiment puțin cunoscut

Utilizarea condimentelor este benefică pentru sănătate. Majoritatea acestor elemente conțin fitochimicale cu capacitate antioxidantă ridicată.

Pudra de dafin este caracteristică Americii de Nord și nu s-a răspândit încă în întreaga lume. Are anumite proprietăți benefice pentru organism, atât timp cât este consumată în doze moderate. Cu toate acestea, prezintă și unele riscuri, mai ales atunci când limitele de toxicitate sunt depășite.

Oricum ar fi, majoritatea condimentelor au efecte antioxidante și antiinflamatorii. Consumul lor va ajuta la reducerea incidenței patologiilor cronice.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Conceição RS, Perez CJ, Branco A, Botura MB, Ifa DR. Identification of Sassafras albidum alkaloids by high-performance thin-layer chromatography tandem mass spectrometry and mapping by desorption electrospray ionization mass spectrometry imaging. J Mass Spectrom. 2021;56(1):e4674. doi:10.1002/jms.4674
  • Loyd, A. L., et al. “First report of laurel wilt caused by Raffaelea lauricola on Sassafras albidum in Tennessee and Kentucky.” Plant Disease 104.2 (2020): 567-567.
  • Sadowska-Bartosz I, Bartosz G. Effect of antioxidants supplementation on aging and longevity. Biomed Res Int. 2014;2014:404680. doi:10.1155/2014/404680

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.