Ce este și care sunt beneficiile apei alcaline?
 

Ce este și care sunt beneficiile apei alcaline?

Dacă ați auzit vorbindu-se despre virtuțile miraculoase ale apei alcaline, poate v-ați întrebat cât de adevărate sunt. Descoperiți ce spune știința!
Ce este și care sunt beneficiile apei alcaline?
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 27 decembrie, 2022

În prezent, consumul de apă alcalină este foarte popular. Acestei ape îi sunt atribuite diverse proprietăți și beneficii pentru sănătate. Mulți susțin că este un antioxidant care poate reduce îmbătrânirea prematură, poate preveni infecțiile, poate ajuta în procesul de slăbire și poate lupta împotriva cancerului. Ce este și care sunt beneficiile reale ale apei alcaline?

Ce este apa alcalină?

În funcție de nivelul pH-ului (potențialul de hidrogen), o substanță sau o soluție va fi considerată acidă sau alcalină. Scala folosită în acest sens merge de la 0 la 14, unde 0 este cel mai mare grad de aciditate și 14 de alcalinitate.

Nivelul pH-ului apei pe care o consumăm este în mod normal 7. Prin urmare, apa este considerată a avea un pH neutru. Această valoare poate varia puțin, în funcție de prezența mineralelor și a altor substanțe folosite pentru tratarea apei.

Apa alcalină este apa cu un pH mai mare. Poate proveni din izvoare sau poate fi modificat intenționat. În funcție de producător și de substanțele utilizate în procesare, acest nivel poate varia de la 7,1 la 8 și chiar mai mult. La unele mărci, precum și la apele naturale, pH-ul ajunge până la 9,5.

Cum se obține apa alcalină?

Cascada Niagara
Cercetătorii au observat că apa din Cascada Niagara este alcalină.

Există apă alcalină naturală. Ea apare atunci când izvoarele trec peste roci, culegând minerale care modifică pH-ul. Există multe locuri în lume unde se întâmplă acest lucru. De exemplu, în acest studiu sunt analizate mostre din Niagara și din Insulele Fiji. De asemenea, și grota Massabielle, din Sanctuarul Lourdes (Hauts Pyrenees, Franta), are apă alcalină.

Majoritatea oamenilor consumă apă alcalină îmbuteliată sau procesată acasă. În ambele cazuri, apa a trecut printr-un proces cunoscut sub numele de electroliză.

Se folosește un ionizator, care crește pH-ul apei. Acest lucru permite separarea moleculelor alcaline și acide. Apoi, acestea din urmă sunt canalizate și aruncate. În plus, se adaugă minerale alcaline. Potențialul negativ de oxidare-reducere (ORP), care are de-a face cu capacitatea pro sau antioxidantă a apei, crește.

Cum se obține apa alcalină acasă?

Puteți face apă alcalină acasă. În acest sens, există mai multe metode. Printre acestea se remarcă următoarele:

 • Fierbeți apa timp de cel puțin 5 minute, ceea ce o va face să ajungă la un pH de 8,4. Alcalinitatea se păstrează chiar și atunci când apa se răcește.
 • Transferați apa dintr-un recipient în altul de la o anumită înălțime, făcând bule. Dacă acest lucru se repetă de mai multe ori (până la 8 sau mai mult), alcalinitatea crește cu câteva zecimi.
 • Adăugați bicarbonat de sodiu (o jumătate de linguriță pe litru). Apa va avea un pH intre 7,5 si 7,9.

Beneficiile apei alcaline

Deși există îndoieli, discrepanțe și controverse în acest sens, mulți consideră că beneficiile apei alcaline pentru organism sunt numeroase. Printre acestea se remarcă următoarele:

Alungă oboseala

Desigur, apa hidratează, dar trebuie să ne amintim că hidratarea înseamnă și înlocuirea electroliților. Conținând mai multe minerale, unele ape alcaline pot ajuta la îndeplinirea acestei funcții, reducând oboseala.

Are proprietăți antioxidante

Deși nu există dovezi științifice, se crede că, datorită proprietăților sale antioxidante, poate contribui la reducerea efectului radicalilor liberi, luptând contra îmbătrânirii premature.

Îngrijește pielea

În aceeași ordine de idei, un alt beneficiu atribuit apei alcaline este îngrijirea pielii, menținând-o hidratată și cu o bună elasticitate și îmbunătățindu-i aspectul general.

Este depurativă

Apa alcalină permite eliminarea prin urină a toxinelor și a diverselor substanțe reziduale într-un mod mai eficient, ceea ce poate ajuta la menținerea sănătății organelor.

Ajută la slăbire

Se crede că consumul moderat de apă alcalină poate ajuta la pierderea în greutate într-un mod sănătos, contribuind la ameliorarea unor probleme precum retenția de lichide.

Luptă împotriva cancerului

Aciditatea corpului este legată de apariția diferitelor boli, inclusiv de dezvoltarea neoplasmelor. Din acest motiv, cancerul ar putea fi prevenit cu apă alcalină. Datele în acest sens nu sunt concludente.

Prevenirea infecțiilor

Un pH acid este asociat cu o predispoziție la infecții vaginale și urinare, printre altele. Dacă această aciditate este scăzută, susceptibilitatea la atacul microorganismelor patogene, cum ar fi virușii și bacteriile, ar trebui să scadă.

Apa alcalină chiar funcționează?

Femeie care profită de beneficiile apei alcaline
Deși există indicii ale anumitor beneficii, nu există suficiente dovezi științifice.

După cum am menționat la început, beneficiile pentru sănătate ale utilizării apei alcaline au fost puse sub semnul întrebării. Să analizăm ce spun studiile efectuate pe această temă:

 • Reflux gastric: un studiu in vitro a constatat că apa alcalină carbogazoasă naturală dintr-o fântână arteziană, cu un pH de 8,8, poate dezactiva pepsina, care este principala cauză a refluxului.
 • Constipație: rezultatele cercetărilor din Japonia din 2018 sugerează faptul că apa alcalină poate îmbunătăți fluxul și frecvența scaunului.
 • Vâscozitatea sângelui: într-un alt studiu s-a constatat o diferență semnificativă în vâscozitatea sângelui în cazul consumului de apă cu un pH mai mare, după o sesiune de antrenament intens.
 • Obezitate: într-un studiu de laborator, efectuat pe șobolani cu obezitate indusă, s-a observat un efect pozitiv, acumularea de grăsime în epididim și ficat scăzând.
 • Tulburări postmenopauză: cercetările recente au descoperit un risc metabolic redus, precum și o îmbunătățire a calității somnului și a forței musculare la femeile aflate la postmenopauză.

În ciuda acestor rezultate, se consideră că pentru a generaliza sunt necesare mai multe cercetări, întrucât aceste date aparțin unor studii mici, unele efectuate in vitro sau chiar pe animale.

Efecte secundare și contraindicații

În prezent, nu există rapoarte de caz sau dovezi care să demonstreze efecte secundare nedorite. Prin urmare, atât timp cât este tratată corespunzător, apa alcalină este sigură pentru sănătate. De asemenea, nu există limitări în ceea ce privește cantitatea care trebuie consumată.

Cu toate acestea, trebuie luate măsuri de precauție în ceea ce privește calitatea sursei, elementele contaminante (în special substanțele chimice) și adăugarea de minerale. În acest sens, studiile menționează posibile riscuri ale consumului de apă săracă în minerale, în special calciu și magneziu.

Calitatea vieții și calitatea apei

Întrebarea care se pune în legătură cu apa alcalină nu are de-a face cu siguranța acesteia, dar afirmațiile despre beneficiile sale pentru sănătate pot părea exagerate.

Această apă nu este miracolul vindecării bolilor și nu trebuie să înlocuiască niciun tratament medical.

Consumul trebuie să apară în cadrul unui stil de viață sănătos, ce include o dietă echilibrată, o rutină regulată de exerciții fizice și evitarea consumului de tutun și excesul de alcool, printre alte măsuri.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Chan Y,  Shariff  Z,  Chin Y,  et al. Associations of alkaline water with metabolic risks, sleep quality, muscle strength: A cross-sectional study among postmenopausal women. Plos One; 2022: https://doi.org/10.1371/journal.pone.0275640.
 • Cires Pujo M, Freijoso Santiesteban E, Silva Herrera L, et al. Guía para la práctica clínica de las infecciones vaginales. Rev. cuba. Farm. 2003; 37(1): https://pesquisa.bvsalud.org/portal/resource/pt/lil-354348?lang=fr
 • Coles I,  Kang T,  Kim C, et al. Anti-obesity effect of alkaline reduced water in high fat-fed obese mice. Biol. Pharm. Bull. 2013; 36(7): 1052–1059.
 • Koufman JA, Johnston N. Potential benefits of pH 8.8 alkaline drinking water as an adjunct in the treatment of reflux disease. Ann Otol Rhinol Laryngol. 2012; 121(7): 431-434.
 • Mills H. Alkalinity And Mineral Concentration Estimation In Commercial Drinking Water. Honor’s College Freeman Research Journal. 2019; 7: https://digitalscholarship.tsu.edu/frj/7
 • Tanaka Y, Saihara Y, Izumotani K, Nakamura H. Daily ingestion of alkaline electrolyzed water containing hydrogen influences human health, including gastrointestinal symptoms. Med Gas Res. 2019; 8(4):160-166.
 • Torres M, Mattera A. Infección urinaria. Temas de bacteriología y virología médica. CERLALC. 2006: 189-196.
 • Vadthyaab P, Thummalapallia N, Sundergopalab S. Ultrafiltration membrane assisted cost effective ionizer for production of therapeutic alkaline ionized water. Journal of Water Process Engineering. 2019; 32: https://doi.org/10.1016/j.jwpe.2019.100951
 • Verma K, Kushwaha A. Demineralization of drinking water: Is it prudent? Med J Armed Forces India. 2014; 70(4): 377-379.
 • Weidman J, Holsworth R, Brossman B, et al. Effect of electrolyzed high-pH alkaline water on blood viscosity in healthy adults. J Int Soc Sports Nutr. 2016; 13(45): https://doi.org/10.1186/s12970-016-0153-8

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.