Ce este și care sunt beneficiile oferite de huauzontle?
 

Ce este și care sunt beneficiile oferite de huauzontle?

Huauzontle sunt pseudocereale cu multiple beneficii pentru sănătate. Vă explicăm cum puteți profita de huauzontle!
Ce este și care sunt beneficiile oferite de huauzontle?
Maria Patricia Pinero Corredor

Scris și verificat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Pentru mulți, termenul huauzontle (Chenopodium spp) nu este deloc familiar. Este o pseudocereală asemănătoare amarantului, care se consumă verde de mii de ani în Mexic. Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) o definește drept o „cultură uitată”, deoarece făcea parte din alimentația culturilor prehispanice. Ce este și care sunt beneficiile oferite de huauzontle?

Boabele de huauzontle sunt considerate pseudocereale datorită utilizărilor și proprietăților asemănătoare. La fel ca amarantul și quinoa, huauzontle se remarcă prin nivelul ridicat de proteine, aminoacizi esențiali și grăsimi polinesaturate.

Ce sunt huauzontle?

Huauzontle sunt un tip de quelite, adică plante ale căror frunze, tulpini fragede și inflorescențe imature sunt consumate ca legume. Au caracteristici asemănătoare cu quinoa și amarantul, dar sunt consumate verzi.

Denumirea provine din nahuatl – huauhtzontli. Termenul se descompune în huauhtli (știr) și tzontli (păr), adică știr cu păr datorită formei sale ramificate.

Din punct de vedere botanic, aparține familiei Chenopodiaceae. În epoca prehispanică, a fost a patra cea mai importantă cultură, după porumb, fasole și chili. Planta era atât de valoroasă ca hrană, încât orașele o foloseau pentru a plăti imperiul aztec.

Planta crește sub formă de arbore mic alungit, cu frunze alternative și ovale și flori verzi sub forma unor bile mici care formează buchete lungi. Aceste flori sunt folosite ca hrană. Frunzele fragede ale plantei se folosesc mai rar. Tulpina și ramurile sunt groase și pot fi consumate.

Lingură cu boabe de huauzontle
Această pseudocereală are caracteristici similare amarantului, în special în ceea ce privește conținutul de proteine.

Nutrienți

Valorile nutriționale sunt raportate de un grup de cercetători ai gastronomiei mexicane. Macronutrienții sunt exprimați în grame (g) la 100 g de produs. Mineralele sunt exprimate în miligrame (mg) la 100 g de produs.

 • Umiditate: 3,8 g
 • Cenușă: 17,3 g
 • Proteine: 23 g
 • Fibre: 16,9 g
 • Carbohidrați: 56,8 g
 • Lipide: 2,8 g
 • Fosfor: 241 mg
 • Magneziu: 464 mg
 • Potasiu: 1862 mg (53% din doza zilnică recomandată)
 • Calciu: 504 mg (50% din doza zilnică recomandată)
 • Fier: 7,1 mg (70% din doza zilnică recomandată)

Nutrienții principali sunt carbohidrații, aproape 60%. Prin urmare, planta este asociată cu cerealele. Ies în evidență amidonul și carbohidrații nedigerabili, cum ar fi fibrele alimentare.

Valorile proteice sunt foarte ridicate, fiind peste quinoa și amarant. Aminoacizii găsiți în proporție mai mare sunt esențiali – lizină și leucină – și neesențiali – acid aspartic și acid glutamic.

Lipidele sunt puține și sunt de tip nesaturat: 12% omega-3, 53% omega-6 și 24% omega-9.

Micronutrienți

Micronutrienții se găsesc în proporție foarte mare. 100 g din această plantă acoperă 50% din calciul zilnic recomandat și 70% din fier.

Aportul de potasiu reprezintă peste 50% din DZR, iar valoarea magneziului este atât de mare, încât asigură mai mult de 100% din necesarul zilnic. În ceea ce privește vitaminele, huauzontle oferă vitamina A, E și B.

Metaboliți activi prezenți în huauzontle

Huauzontle conțin mai mulți compuși fenolici decât flavonoide. Potrivit unor experți, concentrațiile lor sunt foarte mari și au activitate antioxidantă, planta fiind superioară salatei, andivei și spanacului.

De fapt, cercetătorii au stabilit că huauzontle sunt quelitele cu cea mai mare putere de inhibare a radicalilor liberi. Acești radicali provoacă stres oxidativ la nivel celular și, odată cu acesta, deteriorarea țesuturilor și organelor.

Beneficiile oferite de huauzontle

Beneficiile plantei sunt legate de valoarea sa nutritivă și de prezența metaboliților activi.

Proprietăți antioxidante

Unii autori au descris studii în care se observă o relaţie inversă între consumul de flavonoide şi incidenţa bolilor cronice. Printre acestea se numără patologiile cardiovasculare, diabetul, obezitatea și tulburările metabolice.

Fibre

Fibrele din huauzontle sunt benefice pentru evitarea constipației, întrucât celuloza și hemiceluloza reglează mecanica digestivă. În plus, fibrele solubile, cum ar fi pectinele și mucilagiile, pot scădea nivelul colesterolului din sânge și pot regla absorbția zahărului în intestine.

Proteine vegetale

Huauzontle se poate combina cu alte cereale pentru a compensa lipsa de lizină și leucină din dietă. Amestecând acest produs cu cereale, se obține o proteină cu valoare biologică mai mare și o bună digestibilitate.

Minerale

100 g din această legumă acoperă în mare parte aportul zilnic recomandat de calciu, fier, potasiu și magneziu. Cu toate acestea, unele dintre aceste minerale sunt legate de acidul fitic, o moleculă caracteristică leguminoaselor, care stochează fosfor.

Din acest motiv, este indicat să fierbeți sau să gătiți la aburi planta, deoarece gătitul scade nivelul de acid fitic și face mineralele biodisponibile.

Fără gluten

Spre deosebire de grâu și alte cereale, huauzontle nu conțin gluten, adică proteine de tip prolamină. Prin urmare, pot fi indicate ca sursă de proteine vegetale la pacienții cu intoleranță sau sensibilitate la gluten.

Persoană care face salată
Combinația de legume cu pseudocereale și leguminoase poate completa aportul de aminoacizi esențiali.

Cum se pregătesc huauzontle?

Trebuie să aveți grijă, deoarece gustul poate fi amărui. Amărăciunea apare din cauza prezenței unor substanțe numite saponine, care pot fi eliminate prin fierberea timp de 2 sau 3 minute. Apa trebuie aruncată după spălarea produsului.

În bucătăria mexicană, planta se folosește în tocănițe, umpluturi, salate, supe, tacos, mole și chiar pizza. De asemenea, se amestecă în omletă la micul dejun sau se prăjește.

Beneficiile oferite de huauzontle: un ingredient sănătos?

Huauzontle au numeroase beneficii nutriționale grație cărora merită să fie incluse pe lista ingredientelor sănătoase. Acoperă o bună parte din necesarul zilnic de calciu, magneziu, fier și potasiu.

În plus, proteinele plantei conțin aminoacizi esențiali care sunt absenți în multe cereale. Din acest motiv, este considerată un ingredient care completează cerealele.

Aportul ridicat de fibre reglează funcția intestinală, zahărul din sânge, colesterolul și trigliceridele. Huauzontle sunt, de asemenea, recunoscute pentru capacitatea lor antioxidantă, ce luptă împotriva radicalilor liberi.

O porție de 80 – 100 g de huauzontle fierte sau 1/2 cană pe zi este suficientă.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.