Ce trebuie să știi despre consumul de biotină - Doza de Sănătate
 

Ce trebuie să știi despre consumul de biotină

Multe mituri au fost construite în jurul consumului de biotină, în principal pentru că a fost promovată drept componentă cu efecte cosmetice importante. Cu toate acestea, nu există suficiente dovezi care să susțină toate beneficiile pretinse.
Ce trebuie să știi despre consumul de biotină

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Biotina este un tip de vitamină B care ajută la transformarea carbohidraților, grăsimilor și proteinelor pe care le consumăm în energie. Aceasta a fost numit inițial vitamina H, dar acum se numește B7 și a câștigat multă popularitate grație acțiunii sale cosmetice asupra unghiilor și părului. Ce trebuie să știi despre consumul de biotină?

Vitamina B7 este prezentă într-un număr mare de alimente, spre deosebire de alte vitamine. Este prezentă și în suplimentele alimentare. Ființele umane au nevoie de doze mici de B7 pentru a funcționa corect. Mai exact, copiii au nevoie doar de 200 micrograme pe zi, iar adulții doar de 300.

Astăzi, îți vom spune mai multe despre această vitamină și tot ce trebuie să știi despre consumul de biotină.

Consumul de biotină: eficacitate

Biotina este consumată frecvent ca supliment alimentar, deoarece se spune că are multe proprietăți benefice pentru organism. Dovezile disponibile indică faptul că administrarea de biotină este eficientă numai în compensarea deficitului de biotină organică.

Foarte rar există niveluri scăzute de biotină în organism, deoarece această vitamină este prezentă în multe alimente. De asemenea, cantitatea necesară pentru oameni este mică. Cu toate acestea, există unele boli sau stări de sănătate care duc la scăderea nivelului acestei vitamine. Această situație apare în principal la:

  • Femeile însărcinate: când dieta lor nu este optimă pentru această stare
  • Oamenii care au fost hrăniți prin tuburi mult timp
  • Cei care suferă de malnutriție
  • Dependenții de tutun sau alcool
Consumul de biotină din alimente
Necesarul zilnic de biotină este foarte mic la ființele umane.

Eficacitatea nedovedită a biotinei artificiale

Deși această vitamină este promovată ca răspuns la un număr mare de deficiențe și probleme, adevărul este că știința nu a găsit suficiente dovezi pentru multe dintre presupusele sale beneficii. Există cercetări preliminare, neconcludente, care susțin că administrarea de biotină poate fi utilă în următoarele cazuri:

  • Oprirea sau moderarea căderii părului, potrivit unui studiu publicat în revista Skin Appendage Disorders
  • Îngroșarea și însănătoșirea unghiilor de la mâini și picioare atunci când acestea sunt solzoase
  • Reglarea nivelului de glucoză și reducerea durerii provocate de afectarea nervilor periferici la diabetici, potrivit mai multor experți
  • Reducerea crampelor musculare la cei supuși dializei
  • Îmbunătățirea vederii și creșterea mobilității la persoanele cu scleroză multiplă

Deși toate aceste proprietăți îi sunt atribuite biotinei, nu există suficiente dovezi științifice care să ateste existența acestor avantaje. Ceea ce a fost practic exclus este că această vitamină ar fi utilă în ameliorarea erupției cauzate de dermatita seboreică la copii.

Poate fi folosită în siguranță?

Prestigioasa revistă americană Consumer Reports a subliniat într-unul dintre articolele sale că suplimentarea cu biotină oferă de până la 15 ori cantitatea necesară unui organism normal. Acest lucru generează un exces de biotină plasmatică, dar efectul pe care acesta îl poate avea asupra sănătății este încă necunoscut.

Unii experți consideră că organismul uman este perfect capabil să elimine excesul de vitamina B7, fără ca acest lucru să provoace vreo problemă. În schimb, alții au sugerat că această vitamină ar putea afecta fertilitatea, dar nu există niciun studiu care să susțină această afirmație.

Mai mult, unii cercetători suspectează că biotina poate fi dăunătoare femeilor însărcinate și fătului. Cu toate acestea, nu există dovezi clare în acest sens. În orice caz, cercetările privind această substanță sunt în curs de desfășurare și, deocamdată, există multe întrebări fără răspuns.

Consumul de biotină din suplimente
Deși biotina este considerată eficientă în multe situații, nu există suficiente dovezi care să susțină afirmațiile.

Surse și consumul de biotină

În general, majoritatea oamenilor consumă vitamina B7 prin dietă. Este prezentă în alimente obișnuite, cum ar fi carnea, peștele, ouăle, organele, nucile, semințele și unele legume, cum ar fi cartoful dulce, broccoli și spanacul.

Principalele manifestări ale deficitului acestei vitamine sunt o erupție în jurul ochilor, nasului și gurii și subțierea părului. Poate apărea, de asemenea, o stare crescută de inflamație sistemică, potrivit unui articol publicat în Jurnalul American de Fiziologie. În plus, pot exista concentrații mari de acid în sânge și urină, infecții ale pielii, bătăi prea rapide ale inimii, unghii fragile și probleme ale sistemului nervos.

Menținerea nivelului adecvat de biotină

Majoritatea oamenilor nu trebuie să ia suplimente de biotină. Utilizarea acesteia a devenit populară deoarece a fost promovată ca produs cosmetic. Cel mai bine este să obții această vitamină direct din alimente și nu din suplimente.

În acest fel, vei putea garanta funcționarea corectă a proceselor fiziologice ale corpului uman. De asemenea, vei ajuta la menținerea inflamației sub control, care este cauza dezvoltării anumitor patologii cronice.

Nu uita să adopți o dietă variată pentru a reduce riscul de deficiențe nutritive!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Patel DP., Swink SM., Castelo Soccio L., A review of the use of biotin for hair loss. Skin Appendage Disord, 2017. 3 (3): 166-169.
  • Turgut M., Cinar V., Pala R., Tuzcu M., et al., Biotin and chromium histidianate improve glucose metabolism and proteins expression levels of IRS-1, PPAR y, and NF-kB in exercise-trained rats. J Int Soc Sports Nutr, 2018.
  • Agrawal S., Agrawal A., Said HM., Biotin deficiency enhances the inflammatory response of human dendritic cells. Am J Physiol Cell Physiol, 2016.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.