Cele mai bune ore la care să mănânci - Doza de Sănătate
 

Cele mai bune ore la care să mănânci

Te întrebi care este cel mai bun moment al zilei pentru a mânca? Citește mai departe pentru a afla când trebuie să servești fiecare masă, astfel încât să poți avea un stil de viață sănătos!
Cele mai bune ore la care să mănânci
Maria Patricia Pinero Corredor

Scris și verificat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor.

Ultima actualizare: 09 august, 2022

În general, suntem mai preocupați de cât de mult și de ce mâncăm decât de cele mai bune ore la care să mănânci. Cu toate acestea, se pare că momentul zilei joacă un rol cheie în menținerea unei sănătăți optime. De exemplu, știința a dezvăluit că stabilirea celui mai bun moment al zilei pentru a mânca poate fi o strategie pentru a face față diabetului de tip 2, bolilor de inimă și obezității.

Adoptarea unui anumit program de alimentație face parte dintr-un stil de viață sănătos. De fapt, corpul are un sistem de temporizatoare biologice în fiecare celulă care controlează programul de somn, eliberarea hormonilor, funcția inimii și chiar mâncatul.

De asemenea, temporizatoarele sunt sincronizate cu anumite semnale din mediu care indică cel mai bun moment al zilei pentru a digera mâncarea. După cum poți vedea, corpul este pregătit biologic pentru a mânca la anumite ore. A mânca la un moment nepotrivit poate compromite nu numai sănătatea digestivă, ci și sănătatea generală.

Cele mai bune ore la care să mănânci micul dejun

Micul dejun este prima masă a zilei. Un grup de experți susține că temporizatorul biologic al corpului este mai eficient în digestia, absorbția și metabolizarea alimentelor dimineața. Aceasta este numită faza activă.

De exemplu, insulina care reglează glicemia este secretată mai intens dimineața. Prin urmare, micul dejun ajută la stabilirea cantității corecte de zahăr din sânge, o sarcină necesară pentru a avea energie tot restul zilei.

Servește micul dejun între orele 6-10, deoarece acesta este momentul ideal pentru a te pregăti pentru următoarea masă. Mănâncă la cel puțin o oră după trezire și include în meniu proteine, cereale integrale, fructe proaspete și grăsimi sănătoase.

Femeie care cunoaște ore la care să mănânci
Momentul ideal pentru micul dejun este între 6 și 10 dimineața, potrivit studiilor științifice.

Cele mai bune ore la care să mănânci prânzul

Medicii recomandă să o rutină pentru masa de prânz. Cercetările confirmă faptul că servirea prânzului în afara orei stabilite de ceasul biologic promovează obezitatea. Mai mult, mâncatul după ora 15 împiedică pierderea în greutate, deci cel mai bun moment pentru a lua masa de prânz este între 12:30 și 13:30.

În plus, diferența de timp dintre prânz și micul dejun ar trebui să fie de aproximativ 4 – 5 ore. Servește o gustare bogată în proteine și carbohidrați dacă nu poți rezista până la masa de prânz.

Metabolismul atinge apogeul la prânz și acest lucru îmbunătățește funcția digestivă. Prânzul ar trebui să fie mai ușor decât micul dejun și cina.

Orele perfecte pentru cină

Profesioniștii recomandă servirea cinei la 4 până la 5 ore după prânz. Cu toate acestea, pentru a nu fi atât de strict cu programul, ia cina cu cel puțin două ore înainte de culcare pentru a optimiza procesul digestiv. Calitatea și cantitatea alimentelor sunt foarte importante, deoarece prea multe grăsimi și carbohidrați te pot predispune la creșterea în greutate.

Orele optime pentru cină sunt 18 – 19:30. Servirea mesei între aceste ore îi va oferi corpului șansa de a se concentra asupra odihnei și reînnoirii țesuturilor, în loc să fie nevoit să lucreze la digerarea unor alimente copioase.

Mai mult, Jurnalul Internațional de Obezitate ne amintește că abilitatea organismului de a regla glicemia scade noaptea. Prin urmare, persoanele care lucrează în ture de noapte se îngrașă mai repede și sunt mai predispuse la diabet.

În plus, o analiză a efectului programului asupra obezității a concluzionat că printre cele mai bune alimente pentru cină se numără peștele, fructele, nucile și carnea de curcan. Aceste alimente conțin niveluri ridicate ale unui aminoacid numit triptofan, care ajută la secretarea serotoninei și a melatoninei. Aceste substanțe sunt relaxante și indu somnul.

Alimente sănătoase
Consumul de carene de curcan la cină este bun pentru prevenirea obezității, spre deosebire de cel de carne roșie.

Ce să ai în vedere atunci când alegi cele mai bune ore la care să mănânci

Este important să subliniem faptul că răspunsul la un anumit tip de dietă variază de la o persoană la alta. Aceasta înseamnă că ceea ce este bun pentru unii poate să nu fie neapărat bun și pentru alții. Acesta este motivul pentru care cel mai bun mod de a stabili un program care promovează sănătatea este de a coopera cu profesioniștii în nutriție.

În practică, nu este atât de ușor să echilibrezi mesele după un anumit program. Iată câteva sfaturi pentru ca totul să funcționeze fără probleme și să alegi cel mai bun moment al zilei pentru a mânca.

Să aruncăm o privire la următoarele recomandări:

  • Fă schimbări sănătoase. După ce descoperi că faci lucruri greșite și vrei să le corectezi, schimbă-ți programul de masă pentru a-l optimiza în funcție de nevoile tale. În plus, fă activități fizice pentru a vedea cum se comportă corpul. Schimbă-ți programul de antrenament și fă sport seara pentru a te relaxa.
  • Pregătește mesele în avans pentru a putea mânca la timp. Acest lucru îți va permite să-ți păstrezi programul și să eviți gustările nesănătoase.
  • Bucură-te de mese. Mestecă încet pentru a digera mai bine mâncarea.
  • Păstrează gustări sănătoase în jur pentru situațiile în care trebuie să amâni masa principală.
  • Păstrează mâncarea în frigider atunci când lucrezi sau ia cu tine un răcitor în mașină.
  • Nu uita de intervalele de 4 până la 5 ore în raport cu ultima masă dacă trebuie să lucrezi noaptea.

Nu este vorba doar de cantitate și calitate atunci când vine vorba de mâncarea pe care o consumi; aceasta îți poate afecta semnificativ starea de bine. Prin urmare, planificarea unui program adecvat de masă ar trebui să facă parte din obiceiurile alimentare sănătoase.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.