Creșterea părului – 3 moduri de a o stimula - Doza de Sănătate
 

Creșterea părului – 3 moduri de a o stimula

Avem la dispoziție mai multe moduri de a stimula creșterea părului. Printre cele mai eficiente variante se numără adoptarea unei diete sănătoase și relaxarea.
Creșterea părului – 3 moduri de a o stimula
Karla Henríquez

Verificat și aprobat de doctorul Karla Henríquez.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Căderea podoabei capilare este deseori asociată cu fenomenul de chelire la bărbați. În realitate însă, ambele sexe pot fi afectate de această problemă și trebuie să adopte obiceiuri care susțin creșterea părului.

Cauzele sunt diverse: moștenirea genetică, stresul, trecerea anotimpurilor… Din acest motiv, este firesc să ne întrebăm ce putem face pentru a susține creșterea părului. În articolul de azi îți vom prezenta câteva sfaturi care te vor ajuta în acest scop.

Dacă observi că părul îți cade în exces, te sfătuim să consulți un dermatolog. Trebuie, de asemenea, să ai grijă ce mănânci. Da, dieta joacă un rol decisiv în ceea ce privește căderea și creșterea părului.

Așa cum am spus și cu alte ocazii, calitatea sângelui determină sănătatea organismului. Și părul este hrănit prin intermediul sângelui, ceea ce înseamnă că trebuie să mănânci bine dacă vrei ca acesta să crească.

Totodată, trebuie să îți ții sub control nivelul de anxietate și dispoziția. Deseori problemele de natură emoțională pot afecta această parte a corpului.

În cazul în care părul tău a început să cadă, citește în continuare pentru a afla cum poți să remediezi problema.

1. Mănâncă bine ca să stimulezi creșterea părului

O dietă adecvată stimulează creșterea părului

Servește o masă echilibrată pentru a-ți ajuta părul să crească

Oare ce presupune termenul „masă echilibrată”? Este vorba despre toți nutrienții de care organismul are nevoie pentru a funcționa corespunzător. Ca să stimulezi creșterea părului, include următoarele alimente în dieta ta zilnică:

  • Surse de proteine: carne, pește și ouă
  • Surse de carbohidrați: leguminoase, paste și cereale (ultimele două ar trebui să fie integrale)
  • Surse de fibre, glucoză și acizi: fructe cărnoase și legume
  • Surse de grăsimi sănătoase: fructe uscate, ulei de măsline, avocado și lactate degresate

Măsoară-ți atent porțiile. Sursele de proteine și legumele ar trebui să fie principalele componente ale meselor tale, acestea având cel mai ridicat conținut de vitamine.

În ce privește carbohidrații și glucoza, acești nutrienți îți oferă energia necesară pentru funcționarea metabolismului. Grăsimea susține sistemul imunitar și regenerează celulele necesare pentru creșterea părului.

Optează pentru alimente bogate în fier și zinc

Și alimentele bogate în zinc susțin creșterea părului

Fierul este responsabil de transportul oxigenului în întreg corpul. Cele mai benefice surse sunt carnea slabă, lintea, soia și produsele derivate din aceasta (cum ar fi tofu).

Un alt nutrient important pentru păr este zincul. Organismul are nevoie de acest mineral pentru a repara țesuturile corpului, așadar zincul menține foliculii de păr în stare optimă. Ca să îl obții, te sfătuim să consumi germeni de grâu, ciocolată neagră, dovlecel și dovleac.

2. Evită substanțele chimice din saloanele de coafură

Multor persoane le place să își schimbe look-ul la coafor. Problema este că stiliștii obișnuiesc să folosească spray-uri foarte puternice care, în timp, pot altera textura mătăsoasă a părului. Vestea bună este că avem la dispoziție diverse trucuri casnice care ne ajută să ne îngrijim părul fără a apela la chimicale.

Substanțele chimice inhibă creșterea părului

Te sfătuim să înveți cum să te speli pe cap în mod corect. Deși este tentant să îți speli părul în fiecare zi, evită acest obicei și documentează-te cu privire la modalitățile cele mai eficiente de a-ți curăța podoaba capilară.

Nu în ultimul rând, nu te culca cu părul ud.

3. Rezervă-ți timp pentru tine însuți

Am menționat că anxietatea îți va slăbi părul. Pentru a contracara acest efect, rezervă-ți cel puțin o oră și jumătate din zi pentru a face ceea ce îți place. Poate fi vorba de un sport anume, de citit, de mersul la cinematograf cu prietenii—important este să te „deconectezi”!

Relaxarea este estențială pentru creșterea părului

Principalul tău obiectiv este să te simți bine. Ce presupune asta? Uită pentru câteva ore de grijile tale zilnice. Nu încerca să rezolvi probleme de familie în timpul rezervat relaxării. Plasează-te pe tine în centrul vieții tale și încearcă să savurezi fiecare moment.

Cele 3 sfaturi prezentate în acest articol stimulează creșterea părului într-un mod sigur și eficient. Ele nu cauzează efecte secundare și sunt benefice pentru întreg organismul. Punându-le în aplicare, te vei îngriji în totalitate.

Ești gata să încerci aceste sfaturi și să ne spui ce rezultate ai obținut? Știi alte trucuri care determină creșterea părului?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Suro Reyes, J. Á., Fernández, L. M. G., Ruiz Ávila, J., & Bouhanna, P. (2007). El pelo. Generalidades y funciones. Dermatologia Cosmetica, Medica y Quirurgica, 5(4), 218–223.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.