Cum afectează bolile tiroidiene dispoziția?
 

Cum afectează bolile tiroidiene dispoziția?

Tulburările funcției tiroidiene vă pot afecta starea de spirit în multe feluri. Descoperiți ce se întâmplă!
Cum afectează bolile tiroidiene dispoziția?
Elena Sanz

Verificat și aprobat de psihologul Elena Sanz.

Ultima actualizare: 14 aprilie, 2023

Tiroida este o glandă mică situată în gât, care are forma unui fluture. Este responsabilă de producerea și stocarea hormonilor vitali pentru funcționarea corpului. O modificare în timpul acestui proces poate avea repercusiuni importante. Astăzi vom vorbi modul în care bolile tiroidiene afectează dispoziția.

Majoritatea oamenilor sunt conștienți de faptul că tiroida influențează metabolismul. Puțini știu că aceasta controlează și viteza ritmului cardiac. Aproape nimeni nu știe cum afectează bolile tiroidiene dispoziția. Relația este foarte complexă.

Cum afectează bolile tiroidiene dispoziția?

Femeie care știe că bolile tiroidiene afectează dispoziția
Bolile tiroidiene sunt foarte variate. Întrucât acest organ este responsabil de controlul metabolismului, repercusiunea acestor patologii este multisistemică.

Înainte de a ajunge la modul în care bolile tiroidiene afectează starea de spirit, trebuie să lămurim câteva aspecte generale. Bolile tiroidiene sunt un grup de afecțiuni care se dezvoltă atunci când există o alterare a glandei. Cele mai frecvente sunt următoarele:

  • Hipertiroidism
  • Hipotiroidism
  • Gușă (tiroidă mărită)
  • Cancer tiroidian
  • Noduli tiroidieni

Inflamația tiroidei (tiroidita) este o altă afecțiune comună. Atunci când ne referim la relația dintre tiroidă și starea de spirit, luăm în calcul toate aceste afecțiuni.

Relația cauzală dintre bolile tiroidiene și schimbările de dispoziție este cunoscută de aproximativ 200 de ani. Caleb Hillier Parry, în 1825, a documentat implicarea nervilor la pacienții cu tiroidită.

Depresie

Potrivit unui articol publicat în 2012 în Journal of Thyroid Research, bolile tiroidiene au o serie de manifestări neuropsihiatrice. Depresia este una dintre cele mai frecvente și poate afecta între 31% și 69% dintre pacienți (fluctuează în funcție de vârstă și alte variabile).

Depresia este însoțită de iritabilitate, disforie generală, labilitate emoțională și chiar tulburări de concentrare. Aceasta este legată de severitatea diagnosticului.

Nu este neobișnuit ca pacienții să caute ajutor pentru a trata depresia doar pentru a descoperi în acest proces că au o tulburare tiroidiană. Potrivit Asociației Americane a Tiroidiei, până la 60% dintre cei afectați nu știu că au această afecțiune.

Dovezile indică faptul că depresia și schimbările de dispoziție induse de tiroidă se pot dezvolta și în timpul sarcinii. Acestea se manifestă în timpul și după sarcină, ceea ce poate condiționa relația mamei cu copilul.

Anxietate

Anxietatea este o altă problemă asociată cu tulburările tiroidiene. Un studiu publicat în Social Psychiatric and Epidemiology în 2015 a evidențiat o asociere între hipotiroidismul netratat și dezvoltarea anxietății.

Experții au descoperit o relație între pacienții care suferă de atacuri de panică și bolile tiroidiene. După cum indică dovezile, anxietatea apare și în diagnosticele subclinice de hipo și hipertiroidism.

Anxietatea afectează pacienții indiferent de severitatea diagnosticului. Specialiștii încurajează testele tiroidiene la pacienții care suferă de fobie socială, panică și tulburare de anxietate generalizată.

Declin cognitiv

Bătrână care știe că bolile tiroidiene afectează dispoziția
Când boala tiroidiană coincide cu înaintarea în vârstă, poate fi dificil să se determine influența acesteia asupra declinului cognitiv.

Cercetările indică faptul că atât hipotiroidismul, cât și hipertiroidismul sunt asociate cu afectarea funcției cognitive. Hipertiroidismul este asociat cu un număr mai mare de cazuri de demență.

Majoritatea cazurilor de afectare cognitivă sunt reversibile, dar demența este definitivă. De exemplu, există dovezi ce arată că există o relație directă între funcția tiroidiană și boala Alzheimer. Procentul de pacienți care nu știu că suferă de o tulburare tiroidiană este de 60%.

De ce afectează bolile tiroidiene dispoziția?

Severitatea diagnosticului determină în mare măsură simptomele existente. Dar cum reglează funcția tiroidei starea de spirit? Există dezbateri intense în acest sens, departe de a fi încheiate. Unii cercetători consideră că interacțiunile tiroidei cu neurotransmițătorii (norepinefrina și serotonina) pot juca un rol cheie în acest sens.

În plus, hormonii tiroidieni interacționează și cu alte sisteme de neurotransmițători: de exemplu, procesele postreceptoare ale dopaminei. După cum probabil știți, dopamina, norepinefrina și serotonina sunt agenți esențiali în reglarea stării de spirit.

Dacă suferiți frecvent de anxietate, depresie, iritabilitate, tulburări cognitive și altele, trebuie să excludeți o posibilă tulburare a funcției tiroidiene. Faceți acest lucru mai ales dacă dezvoltați aceste episoade simultan cu alte simptome clasice asociate tiroidei (creștere în greutate, oboseală, constipație, sensibilitate la frig și așa mai departe).


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Aubert, C. E., Bauer, D. C., da Costa, B. R., Feller, M., Rieben, C., Simonsick, E. M., … & Health ABC Study. The association between subclinical thyroid dysfunction and dementia: the Health, Aging and Body Composition (Health ABC) Study. Clinical endocrinology. 2017; 87(5): 617-626.
  • Basraon, S., & Costantine, M. M. Mood disorders in pregnant women with thyroid dysfunction. Clinical obstetrics and gynecology. 2011; 54(3): 506-514.
  • Bauer, M., Goetz, T., Glenn, T., & Whybrow, P. C. (2008). The thyroid‐brain interaction in thyroid disorders and mood disorders. Journal of neuroendocrinology. 2008; 20(10): 1101-1114.
  • Gönen, M. S., Kisakol, G., Cilli, A. S., Dikbas, O., Gungor, K., Inal, A., & Kaya, A. (2004). Assessment of anxiety in subclinical thyroid disorders. Endocrine journal. 2004; 51(3): 311-315.
  • Hage, M. P., & Azar, S. T. The link between thyroid function and depression. Journal of thyroid research. 2012.
  • Ittermann, T., Völzke, H., Baumeister, S. E., Appel, K., & Grabe, H. J. Diagnosed thyroid disorders are associated with depression and anxiety. Social psychiatry and psychiatric epidemiology. 2015; 50(9): 1417-1425.
  • Kikuchi, M., Komuro, R., Oka, H., Kidani, T., Hanaoka, A., & Koshino, Y. Relationship between anxiety and thyroid function in patients with panic disorder. Progress in Neuro-Psychopharmacology and Biological Psychiatry. 2015; 29(1): 77-81.
  • Ritchie, M., & Yeap, B. B. Thyroid hormone: Influences on mood and cognition in adults. Maturitas. 2015; 81(2): 266-275.
  • Simon, N. M., Blacker, D., Korbly, N. B., Sharma, S. G., Worthington, J. J., Otto, M. W., & Pollack, M. H. Hypothyroidism and hyperthyroidism in anxiety disorders revisited: new data and literature review. Journal of affective disorders. 2002; 69(1-3): 209-217.
  • Tan, Z. S., & Vasan, R. S. Thyroid function and Alzheimer’s disease. Journal of Alzheimer’s Disease. 2009; 16(3): 503-507.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.