Cum să îndepărtați cu ușurință petele de vin roșu
 

Cum să îndepărtați cu ușurință petele de vin roșu

Descoperiți câteva trucuri ușoare pentru a îndepărta petele de vin roșu de pe orice suprafață! Nu uitați că intervenția rapidă este cheia eliminării petelor de vin roșu.
Cum să îndepărtați cu ușurință petele de vin roșu

Ultima actualizare: 29 octombrie, 2023

Vinul este o băutură apreciată în întreaga lume, dar magia sa dispare atunci când un strop ajunge pe haine. Pentru a vă bucura de această băutură fără griji, este necesar să știți cum să îndepărtați petele de vin roșu. Dacă nu sunt curățate rapid, hainele pot fi distruse.

Vinul are culori diferite: alb, roz și roșu. Culoarea roșie este caracteristică strugurilor negri. Din păcate, vinul roșu poate păta foarte rău hainele. Totuși, există soluții. În acest articol, vă vom explica cum să îndepărtați petele de vin roșu de pe diferite tipuri de îmbrăcăminte.

Cum să îndepărtați cu ușurință petele de vin roșu: 5 soluții

Imediat ce vărsați vinul roșu, luați o cârpă și presați-o ușor pe pată pentru a absorbi cât mai mult lichid. Evitați frecarea, deoarece aceasta poate duce la întinderea petelor. În funcție de țesătura sau suprafața pătată, puteți trece la curățare folosind soluțiile de mai jos.

1. Vin alb

Dacă pata este proaspătă și nu foarte mare, o puteți îndepărta cu vin alb. Puneți vin alb pe o cârpă și apăsați ușor pe pată. O altă variantă este să înmuiați partea murdară a articolului timp de aproximativ 10 minute în vin alb într-un recipient.

2. Oțet și bicarbonat de sodiu

Cea mai bună soluție pentru petele de vin roșu este oțetul cu bicarbonat de sodiu. După ce îndepărtați excesul de vin roșu, puneți articolul într-un lighean cu pata în sus.

Presărați bicarbonat de sodiu și așteptați 1 minut. Apoi, adăugați oțet și încă o lingură de bicarbonat de sodiu și așteptați o jumătate de oră. În cele din urmă, frecați zona afectată. Spălați și uscați articolul.

3. Lapte

Fierbeți laptele într-o oală și lăsați-l să se răcească puțin. Apoi, înmuiați o cârpă în lapte, stoarceți excesul și frecați pata de vin roșu. Când pata dispare, spălați articolul manual și uscați-l.

4. Talc

Puneți pudră de talc pe pata de vin roșu. Așteptați să se usuce și curățați resturile cu o perie moale. Spălați articolul ca de obicei.

5. Detergent și apă minerală

Daca pata persistă, cea mai buna opțiune este să folosiți un detergent special. Amestecați-l cu apă minerală, puneți amestecul într-un lighean și înmuiați articolul timp de o oră. Apoi, frecați partea murdară cu o perie moale și clătiți articolul cu apă rece.

Cum să îndepărtați petele de vin roșu uscate

Deși este important să acționați rapid pentru a preveni uscarea petelor de vin roșu, este posibil să nu puteți face acest lucru. Poate sunteți la un eveniment sau poate nu v-ați dat seama de problemă la timp.

Petele uscate se fixează în țesătură prin interacțiunea componentelor vinului cu fibrele sau prin oxidare. Cel mai rău proces este, fără îndoială, oxidarea. Pe măsură ce vinul se usucă, pata devine din ce în ce mai dificil de îndepărtat.

Lămâie și oțet

Pentru petele de vin roșu mai vechi, folosiți lămâie și oțet. Folosiți o parte de oțet și o parte de suc de lămâie proaspăt stors. Amestecați bine și înmuiați articolul pătat. Asigurați-vă că partea murdară este complet acoperită de lichid. Așteptați o jumătate de oră și spălați articolul ca de obicei.

Dacă pata de vin roșu este mică, tăiați o jumătate de lămâie și lăsați-o pe pată timp de zece minute. Din când în când, presați lămâia pe articol. După aceea, spălați și uscați articolul.

Sfaturi pentru îndepărtarea petelor de vin roșu în funcție de suprafață

Este important să țineți cont de tipul de țesătură, deoarece există reguli de curățare diferite.

Îmbrăcăminte albă sau colorată

Citiți instrucțiunile de spălare de pe etichetă. Acest lucru va preveni deteriorarea articolelor delicate sau a celor care au o nuanță specială. Pe hainele albe, vinul oxidează mai repede. Prin urmare, acționați rapid împotriva petelor.

Covoare

Deși sunt realizate din țesături și fire, nu pot fi curățate în același mod ca hainele obișnuite. Puteți alege una dintre metodele pe care le-am menționat deja, dar va trebui să aplicați soluția pe ambele părți ale covorului.

Pereți și mobilier

Pentru a evita deteriorarea vopselei sau a peretelui, ștergeți mai întâi tot lichidul. Apoi, amestecați apă caldă cu detergent lichid și frecați ușor, lucrând din exterior spre centrul petelor. În acest fel, împiedicați extinderea petelor. La final, clătiți și uscați zona.

Savurați vinul roșu fără grija petelor!

Rețineți că eficacitatea acestor metode poate varia în funcție de tipul de suprafață și de vechimea petelor. Faceți un test pe o parte discretă înainte de a folosi o anumită metodă de curățare pe întregul articol.

Cu răbdare și urmând pașii de mai sus, veți elimina petele de vin și vă veți păstra hainele, țesăturile și suprafețele în stare excelentă. Nu lăsați petele de vin să vă strice ziua!


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.