Cum se curăță congelatorul?
 

Cum se curăță congelatorul?

Curățarea congelatorului este cheia pentru îmbunătățirea performanței acestuia și conservarea optimă a alimentelor. Există câteva tehnici care vă vor ajuta să curățați corect acest aparat.
Cum se curăță congelatorul?

Ultima actualizare: 14 iunie, 2023

Congelarea alimentelor este o sarcină importantă în multe case. Atunci când depozitați alimentele preparate și crude la temperaturi foarte scăzute, congelatorul generează cantități mari de gheață. Dacă știți cum se curăță corect congelatorul, puteți preveni acumularea de gheață și puteți crește durata de viață a aparatului.

În plus, curățarea va menține bucătăria fără mirosuri și în condiții optime. Este o sarcină simplă care, în medie, nu durează mai mult de o oră. Nu este o sarcină zilnică. Vorbim despre o curățare profundă care are loc de circa trei ori pe an, cu excepția cazului în care există o întrerupere de lungă durată a curentului sau o scurgere sau locuiți într-o zonă cu umiditate ridicată.

Cum să dezghețați congelatorul?

Înainte de a curăța un congelator, este necesar să-l opriți și să-l dezghețați. Aceasta este partea enervantă a activității, deoarece presupune așteptarea pentru ca gheața să se topească. Din fericire, există trucuri care accelerează procesul.

Utilizați un uscător de păr

Uscătorul topește rapid gheața din congelator. Dacă utilizați acest instrument, asigurați-vă că nu îl apropiați de serpentinele și pereții congelatorului, pentru a nu deteriora agentul frigorific.

Evitați să atingeți gheața și apa cu cablul sau cu dispozitivul în sine.

Creșteți temperatura camerei

Dacă activați încălzirea, temperatura camerei va crește. În plus, puteți porni un ventilator în fața congelatorului pentru a circula aerul cald și a favoriza dezghețarea.

Folosiți apă fierbinte

Întindeți o cârpă groasă în interiorul congelatorului și puneți o oală cu apă fierbinte pe ea. Închideți ușa, astfel încât gheața să se topească mai repede.

Răzuiți cu o spatulă

Pentru a utiliza acest instrument, purtați mănuși. Metoda constă în încălzirea unei spatule metalice și răzuirea gheții.

Lăsați căldura să intre

Lăsarea ușii deschise este procesul natural de dezghețare. Gheața se va topi treptat. Este un truc eficient, dar lent.

Cum se curăță congelatorul pas cu pas?

Există trei activități inițiale pentru a igieniza congelatorul:

  1. Deconectați-l.
  2. Deschideți-l.
  3. Scoateți toată mâncarea care se află în interior.

Transferați alimentele într-o cuvă cu gheață sau într-un recipient acoperit cu un ziar, astfel încât să rămână reci.

Persoană care curăță congelatorul
Există mai multe metode de curățare a congelatorului, dar cel mai bine este să o faceți într-o manieră ordonată.

1. Îndepărtați resturile de plastic și alimente

Congelatorul stochează alimente preparate și crude. Acestea sunt adesea ambalate în pungi din plastic care se lipesc de gheață. Îndepărtați atât alimentele, cât și resturile de plastic atașate de pereți.

2. Curățați sertarele și rafturile

Scoateți rafturile din congelator și spălați-le cu apă și detergent. Pentru cele mai bune rezultate, scufundați rafturile într-un vas cu apă caldă. Puteți folosi mașina de spălat vase.

3. Bicarbonatul de sodiu curăță congelatorul

Amestecați un litru de apă caldă, puțin detergent și o lingură de bicarbonat de sodiu. Udați o cârpă cu această soluție pentru a curăța interiorul congelatorului. Amestecul funcționează, deși există agenți de curățare abrazivi al căror efect este mai profund.

4. Nu uitați de garnituri

Verificați garniturile ușilor și ștergeți-le cu soluția de mai sus. O periuță de dinți veche este foarte utilă, deoarece poate ajunge în orice colț.

5. Așteptați puțin înainte de a pune mâncarea înapoi

Când congelatorul este igienizat, puneți rafturile și sertarele la locul lor, conectați aparatul și închideți ușa. Așteptați cel puțin 15 minute înainte de a pune alimentele înapoi în congelator.

Atenție la curățarea congelatorului!

Tehnicile de dezghețare cu instrumente precum spatula sunt mai sigure atunci când aparatul este deconectat. In cazul uscătorului de păr, este important ca acesta să nu atingă apa. Evitați accidentele sau daunele!

Este de preferat să nu optați pentru unelte ascuțite, cum ar fi cuțitul sau spărgătorul de gheață. Riscați să vă tăiați sau să deteriorați dispozitivul.

Pe măsură ce dezghețați congelatorul, uscați podeaua, astfel încât să nu se formeze bălți și să existe pericolul de alunecare. Universitatea Autonomă din Nuevo León, prin Centrul de Cercetare și Dezvoltare în Științe ale Sănătății, evidențiază căzăturile printre cele mai frecvente accidente la domiciliu.

În prezent, modelele de congelatoare variază; multe sunt fabricate astfel încât să nu genereze gheață (așa-numitul no frost) și să faciliteze igienizarea. Cu toate acestea, acordați atenție murdăriei acumulate pentru a stabili când trebuie să curățați congelatorul.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Centro de Investigación y Desarrollo en Ciencias de la Salud, Universidad Autónoma de Nuevo León. (2019). Los accidentes en el hogar, un importante problema de salud pública. Consultado el 30 de abril de 2023. http://cidics.uanl.mx/nota-140/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.