Este o decizie bună să te împaci cu fostul iubit? - Doza de Sănătate
 

Este o decizie bună să te împaci cu fostul iubit?

Te-ai gândit vreodată că motivul pentru care vrei să te împaci cu fostul iubit este faptul că nu vrei să ieși din zona ta de confort? Dacă procedezi în acest fel, pierzi ocazia de a începe o altă relație mult mai fericită.
Este o decizie bună să te împaci cu fostul iubit?
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Din diverse motive, relațiile de cuplu se destramă, iar despărțirea devine iminentă. Însă uneori îți dorești să mai încerci o dată. Totuși, este oare o idee bună să te împaci cu fostul iubit? 

Adevărul este că totul depinde de circumstanțele care te-au determinat să pui capăt relației și de motivele pentru care îți dorești să o reînnozi. De exemplu, dorința de a nu rămâne singur nu este un motiv valid.

De ce îți dorești să te împaci cu fostul iubit?

Decide dacă vrei să te împaci cu fostul iubit

Unul dintre motivele multor despărțiri este imaturitatea și o serie de „mici” neînțelegeri pe care cei doi nu le-au putut rezolva. În acest caz, împăcarea poate fi o opțiune. Puteți să vă acordați o nouă șansa de a încerca să reparați ceea ce nu ați putut prima dată.

În alte cazuri, situația este mai complicată. Ne referim la cuplurile dezbinate din cauza infidelității și a minciunilor. În aceste circumstanțe, iubirea și capacitatea de a ierta sunt cei mai importanți factori. Dacă vrei să îi acorzi partenerului tău o a doua șansă, trebuie să renunți la resentimente. În caz contrar, împăcarea ar putea fi o decizie dezastruoasă.

Teama să te împaci cu fostul iubit

Uneori, motivul pentru care vrem să mai încercăm o dată îl reprezintă copiii. Crezi că merită, dar adevărul este că trebuie să îți dorești și tu. Nu lua această hotărâre doar de dragul copiilor. Fă-o și pentru tine.

Cuplurile decid să se împace pentru că se întreabă „ce ar fi fost dacă…” Chiar dacă relația va merge sau nu, măcar nu rămâi cu îndoiala.

Dacă vrei să te împaci cu fostul iubit, nu sta pe gânduri! Poate fi un lucru foarte bun. Știi la ce să te aștepți mai mult sau mai puțin, iar perioada dificilă prin care ați trecut vă poate uni și mai mult. Totuși, ai grijă ca această decizie să fie un pas înainte, nu înapoi. 

Dezavantajele împăcării cu fostul iubit

1. Lucrurile nu mai sunt la fel

Dezavantajele când te împaci cu fostul iubit

Dacă partenerul te-a înșelat și ți-ai pierdut încrederea în el, evident că lucrurile nu mai pot fi la fel. Oricât de mult ați încerca amândoi, oricât de bune ar fi intențiile voastre, rana adâncă nu se vindecă.

În aceste circumstanțe, o împăcare va duce la certuri permanente și dezamăgiri. Așteptările tale vor fi în zadar. Nimic nu va mai fi ca înainte, așa că gândește-te bine dacă îți dorești sau nu să o iei de la capăt.

2. Te împiedică să evoluezi

Atunci când te împaci cu fostul iubit, faci un pas mare în spate. Ai încercat să salvezi relația de mai multe ori și știi că nu aveți niciun viitor. Însă continui să încerci.

În tot acest timp, pierzi ocazia de a întâlni oameni noi. Închizi toate ușile care ți se deschid în față și te legi de o relație care aparține trecutului.

Poate îți este teamă să ieși din zona de confort sau poate te sperie singurătatea.

3. Poți ajunge să suferi și mai mult

Relațiile se destramă din cauza anumitor conflicte pe care încerci să le eviți de teama de a nu pierde tot. Dacă ierți prea mult și încerci de nenumărate ori în loc să renunți, poți avea parte resentimente, furie și o nefericire profundă.

4. Atenție la dependență

Dependența să te împaci cu fostul iubit

Uneori, dorința de împăcare cu fostul iubit se naște dintr-o stimă de sine scăzută care a dus la crearea unui anumit nivel de dependență. Asta înseamnă că nu te simți împlinit în afara unei relații. Dacă nu îți găsești un alt partener, te agăți de cel din trecut. Dependența nu dăunează numai cuplului, ci și fiecărui individ în parte.

Decizia împăcării cu fostul iubit trebuie să fie foarte bine gândită. Nu este o hotărâre ușoară. Toate lucrurile care au dus la despărțire sunt importante.

Dacă ești sigur, dacă nu ai resentimente, dacă nu vrei doar să îi plătești cu aceeași monedă și dacă nu o faci doar de teama de a nu rămâne singur, mai acordă-i o șansă.

Împăcarea cu fostul iubit poate fi cea mai bună decizie pe care o poți lua. Îți poți da seama că el este omul cu care vrei să îți petreci tot restul vieții. Important este ca motivele pentru care iei această hotărâre să fie întemeiate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Gottman, John M. Siete reglas de oro para vivir en pareja: Un estudio exhaustivo sobre las relaciones y la convivencia. Debolsillo, 2012.
  • Guzmán, Mónica, and Paula Contreras. “Estilos de apego en relaciones de pareja y su asociación con la satisfacción marital.” Psykhe (Santiago) 21.1 (2012): 69-82.
  • Puget, Janine, and Isidoro Berenstein. Psicoanálisis de la pareja matrimonial. Buenos Aires: Paidós, 1988.
  • Rivera, Diana, Constanza Cruz, and Catalina Muñoz. “Satisfacción en las relaciones de pareja en la adultez emergente: el rol del apego, la intimidad y la depresión.” Terapia psicológica 29.1 (2011): 77-83.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.