Dieta Noom: argumente pro, contra și alimente recomandate
 

Dieta Noom: argumente pro, contra și alimente recomandate

Ați auzit de dieta Noom? Este o nouă metodă de a menține un stil de viață sănătos, care ajută la pierderea în greutate.
Dieta Noom: argumente pro, contra și alimente recomandate
Maria Patricia Pinero Corredor

Scris și verificat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor.

Ultima actualizare: 22 octombrie, 2022

În prezent, oamenii folosesc tot mai mult telefoanele mobile pentru a avea grijă de sănătate. Aplicațiile de fitness și dietă s-au înmulțit. Dieta Noom se bazează pe o aplicație pentru pierderea în greutate cu peste 45 de milioane de adepți.

Dar ce face ca dieta Noom să fie atât de faimoasă? Spre deosebire de alte programe și aplicații, este mai mult decât un plan general de masă și o urmărire strictă a caloriilor ingerate. Include o componentă psihologică care vă ajută să schimbați modul în care percepeți și abordați pierderea în greutate.

Dieta Noom implică o alimentație sănătoasă, efectuarea de exerciții fizice regulat, gestionarea stresului și o igienă mai bună a somnului. Este o schimbare a stilului de viață.

Ce este dieta Noom?

Dieta Noom este un program digital de slăbit. Este o aplicație de nutriție personalizată care vă ajută să adoptați un stil de viață mai sănătos. Compania a fost fondată în 2008, dar aplicația a fost lansată în 2016 pentru mobil sau tabletă.

Utilizatorii primesc provocări săptămânale privind nutriția, stabilirea obiectivelor, dezvoltarea obiceiurilor sănătoase și gestionarea stresului. Întregul proces este condus de o echipă virtuală de specialiști certificați de aceeași companie.

Dieta Noom oferă instrumente pentru a urmări progresul în cadrul programului, urmărind mesele, exercițiile fizice și modificările greutății corporale. Glicemia și tensiunea arterială sunt și ele monitorizate.

Planul de slăbire se bazează pe terapia cognitiv comportamentală. În ciuda faptului că mulți specialiști consideră că este dificil, utilizatorii cred contrariul.

Revista Scientific Reports a afirmat că 78% dintre utilizatorii Noom au slăbit în 9 luni, iar 23% au pierdut mai mult de 10% din greutatea inițială. Autocontrolul a fost decisiv pentru succes.

Din punct de vedere al costurilor, abonamentul costă aproximativ 150 USD pentru 6 luni sau 25 USD pe lună. Utilizatorii pot investi în planuri de masă personalizate sau planuri de antrenament la prețul de 120 USD.

Femeie care folosește telefonul mobil
Aplicația propune schimbarea stilului de viață pentru a putea pierde în greutate.

Cum funcționează dieta Noom?

Utilizatorii completează un sondaj, creându-și profilul. Acesta include vârsta, înălțimea, greutatea curentă și greutatea dorită. Există întrebări despre obiceiurile zilnice și riscurile legate de sănătate.

Un algoritm folosește aceste date și calculează caloriile necesare zilnic și timpul necesar pentru a atinge obiectivul stabilit. Pentru siguranță, minimul este de 1.200 calorii pe zi la femei și 1.400 calorii la bărbați.

Programul încurajează comportamente de autocontrol promovate de anumiți experţi, cum ar fi cântărirea zilnică și înregistrarea datelor.

Ultima parte a sondajului este despre activitate, nutriție și terapia cognitiv-comportamentală. Există întrebări despre somn, stres și digestie.

La finalizarea sondajului, se creează contul Noom și se alege un tip de abonament. Primele 14 zile sunt gratuite, iar abonamentul durează 6 luni.

Aplicarea metodei Noom

Dieta Noom clasifică alimentele pe culori: roșu, verde și galben. Cele roșii sunt bogate în calorii și trebuie consumate mai rar. Programul nu etichetează alimentele ca fiind bune sau rele.

Când utilizatorii introduc alimente în evidențele alimentare, programul analizează datele și clasifică produsele în funcție de culoare. Dieta Noom echilibrează cantitățile conform obiectivelor utilizatorului.

Implementarea

În primele luni, dieta presupune un deficit caloric pentru a favoriza scăderea in greutate. Apoi, urmează faza de întreținere. Utilizatorul are acces la specialiști atestați și la un chat comun.

Ce alimente pot fi consumate în dieta Noom?

Dieta Noom nu exclude niciun aliment. Chiar și cele marcate cu roșu pot fi consumate cu moderație.

Să aruncăm o privire la fiecare categorie:

 • Alimente cu etichetă verde – Acestea includ legume precum morcovi, broccoli, spanac și cartofi dulci. Fructe precum portocalele, merele, bananele, roșiile, produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi și cerealele integrale intră și ele în acest grup.
 • Alimente cu etichetă galbenă – Se recomandă prudență la consumul acestora. Este vorba despre carne de pui, piept de curcan, somon, lactate cu conținut moderat de grăsimi, ouă, avocado, măsline și leguminoase.
 • Alimente cu etichetă roșie – Acest grup nu este complet interzis, dar alimentele trebuie consumate mult mai rar. Include carne procesată, unt de arahide, ulei, zahăr și alimente bogate în grăsimi (pizza și cartofi prăjiți).
Alimente fast food
Alimentele cu conținut ridicat de grăsimi nu sunt eliminate din dietă, dar cantitatea este puternic restricționată.

Avantaje și dezavantaje ale dietei Noom

Dieta Noom poate să nu fie cea mai bună, dar are o serie de avantaje care le lipsesc altor aplicații sau programe de acest tip:

 • Specialiști în sănătate certificați – Înainte de a intra în program, specialiștii în sănătate sunt instruiți timp de 4 săptămâni în ceea ce privește terapia cognitiv-comportamentală.
 • Alimente integrale – Dieta Noom pune accentul pe consumul mai multor alimente care oferă fibre alimentare și o cantitate mare de vitamine și minerale.
 • Aspectul psihologic – Terapia cognitiv-comportamentală ajută la identificarea sentimentelor despre mâncare.
 • Utilitate pe termen lung – Baza programului este schimbarea stilului de viață.

Dieta Noom are și câteva dezavantaje care trebuie luate în considerare de către utilizator:

 • Cost: prețul este destul de ridicat.
 • Fără interacțiune față în față: serviciul de chat este unica modalitate de a contacta consilierul personal de sănătate.
 • Abordare problematică a culorilor: pentru unii oameni, etichetarea cu culori a alimentelor creează confuzie.

Nu este o dietă pentru toată lumea

Cea mai bună dietă este cea care menține echilibrul, armonia, varietatea, cantitatea și calitatea alimentelor. În plus, trebuie să fie adaptată unui anumit stil de viață.

Decizia trebuie să se bazeze pe nevoi nutriționale, buget și obiective. Dacă simțiți că dieta Noom vă oferă aceste instrumente, folosiți-o!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Pacanowski CR, Bertz FC, Levitsky DA. Daily Self-Weighing to Control Body Weight in Adults: A Critical Review of the Literature. Sage Open. 2014 Oct-Dec;4(4):1-16.
 • Thomas SL, Hyde J, Karunaratne A, Kausman R, Komesaroff PA. “They all work…when you stick to them”: a qualitative investigation of dieting, weight loss, and physical exercise, in obese individuals. Nutr J. 2008 Nov 24;7:34.
 • Chin SO, Keum C, Woo J, Park J, Choi HJ, Woo JT, Rhee SY. Successful weight reduction and maintenance by using a smartphone application in those with overweight and obesity. Sci Rep. 2016 Nov 7;6:34563.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.