Drojdia de orez roșu: este bună pentru colesterol?
Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto
Drojdia de orez roșu este un produs fermentat realizat din mucegaiul cunoscut sub numele de Monascus purpureus. În țările din Asia de Est — precum China, Japonia și Coreea — este folosit în scopuri gastronomice și medicinale. Mulți asiatici folosesc drojdia de orez roșu pentru colesterol și sănătatea cardiovasculară.
Așa cum arată un studiu împărtășit în revista Foods, drojdia de orez roșu este compusă din policetide, acizi grași nesaturați, fitosteroli, pigmenți și monacoline. Monacolina K este identic cu lovastatina, o statină folosită pentru efectul său hipolipemiant.
Ce este drojdia de orez roșu?
Drojdie de orez roșu este considerată un produs nutraceutic. Se obține din fermentarea orezului alb cu drojdia Monascus purpureus sau alte mucegaiuri. La nivel culinar, este folosită pentru aromatizarea, colorarea și conservarea alimentelor. Cu toate acestea, popularitatea sa se datorează efectelor sale medicinale.
Drojdia de orez roșu conține o substanță cunoscută sub numele de monacolină K, ce are un efect de scădere a nivelului de colesterol din sânge. În plus, este o sursă importantă de pigmenți, acizi organici, steroli, flavonoide și alți compuși bioactivi care sunt asociați cu efecte pozitive asupra sănătății.
Conform unei recenzii publicate de Frontiers in Pharmacology, proprietățile sale sunt următoarele:
- Hipolipidemic
- Antiaterosclerotic
- Neurocitoprotector
- Antitumoral
- Antiosteoporotic
- Energizant
- Antidiabetic
- Antihipertensiv
Deși entități precum Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară recunosc puterea acestui supliment de a reduce nivelul de colesterol, alte autorități, cum ar fi Administrația pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite (FDA), dezaprobă utilizarea monacolinei K și interzic comercializarea produselor care o conțin.
Motivul? Ar putea provoca reacții adverse similare cu cele cauzate de lovastatin. FDA consideră că drojdia de orez roșu ar trebui să fie considerată medicament și nu supliment alimentar.
Drojdia de orez roșu ajută la scăderea nivelului de colesterol?
Principalul compus activ din drojdia de orez roșu, monacolina K, are efecte pozitive în controlul nivelului de colesterol și trigliceride. O recenzie distribuită de Critical Reviews in Food Science and Nutrition a constatat că acest produs, în combinație cu statinele, este eficient în scăderea nivelurilor de colesterol total și LDL (colesterol rău).
În mod similar, dovezile sugerează că scade trigliceridele, tensiunea arterială și riscul cardiovascular. Cel mai interesant lucru este faptul că pare să provoace mai puține efecte secundare decât medicamentele folosite în același scop.
Un studiu publicat în BMC Cardiovascular Disorders a raportat faptul că suplimentarea cu această drojdie a ajutat la îmbunătățirea profilului lipidic cu mai puține efecte secundare în comparație cu simvastatina. Dovezile sugerează faptul că monacolina K acționează prin inhibarea enzimei HMG-CoA reductazei și a biosintezei colesterolului endogen.
În mod similar, o recenzie publicată în Methodist Debakey Cardiovascular Journal explică faptul că monacolina K îmbunătățește funcția endotelială și flexibilitatea vaselor de sânge, un aspecte cheie pentru reducerea riscurilor asociate cu hipercolesterolemia.
Posibile efecte secundare
Mulți se de faptul că drojdia de orez roșu ar putea provoca efecte secundare similare cu cele ale statinelor. Clinica Mayo subliniază că un consum mare de monacolină K poate duce la afectarea ficatului sau la tulburări musculare (miopatie).
Suplimentul este sigur pentru majoritatea oamenilor, atât timp cât dozele recomandate nu sunt depășite. În orice caz, cele mai frecvente reacții adverse sunt următoarele:
- Ameţeală
- Constipație
- Dureri de cap
- Balonare și gaze
- Dureri abdominale sau arsuri
Pentru siguranță, suplimentul nu trebuie utilizat la următoarele persoane:
- Copii și adolescenți
- Femei însărcinate și care alăptează
- Adulți peste 64 de ani
- Persoane cu tulburări musculare
- Pacienți cu boli hepatice sau renale
O îngrijorare legată de suplimentele cu drojdie de orez roșu este posibila contaminare cu citrinină, o toxină produsă de mucegaiuri asociată cu insuficiența renală.
Interacțiuni
La fel ca medicamentele pentru tratarea colesterolului, drojdia de orez roșu poate provoca probleme atunci când este utilizată concomitent cu anumite alimente și medicamente, cum ar fi:
- Suc de grepfrut. Poate crește concentrația nivelurilor plasmatice de monacolină K.
- Medicamente, ierburi și suplimente hepatotoxice. Crește riscul de afectare a ficatului.
- Alcool. Crește riscul de afectare a ficatului.
- Alte medicamente care scad colesterolul
- Antibiotice
- Antifungice
- Antidepresive
- Antiretrovirale
Descoperiți: Este colesterolul VLDL dăunător?
Doze și recomandări de consum
În prezent, drojdia de orez roșu este distribuită ca supliment sub formă de capsule sau tablete. Unele produse conțin și alte substanțe, cum ar fi CoQ10, nattokinaza sau acizii grași omega-3.
Dozele sugerate variază între 600 și 1200 mg pe zi, împărțite în 2 sau 3 doze. Suplimentul este recomandat doar atunci când nivelul colesterolului este între 200 și 239 mg/dL. Consultați medicul sau farmacistul înainte de a începe consumul. În plus, achiziționați produsul numai în farmacii de încredere.
Recomandăm: 9 strategii pentru scăderea colesterolului
Ce este de reținut despre drojdia de orez roșu și colesterol?
Dovezile sugerează că drojdia de orez roșu are poate acționa ca adjuvant pentru a controla nivelul de colesterol. De fapt, s-a constatat că are mai puține efecte secundare decât statinele. În ciuda acestui fapt, consumul său ca supliment trebuie să fie recomandat și monitorizat atent de medic.
Nu trebuie trecut cu vederea faptul că poate provoca reacții adverse și interacțiuni medicamentoase. Nu trebuie luată concomitent cu medicamente care scad colesterolul. În plus, dacă este vorba despre îmbunătățirea profilului lipidic, trebuie avut în vedere faptul că nimic nu înlocuiește efectele unei alimentații bune și ale exercițiilor fizice.
Este posibil ca înainte de a recomanda aceste suplimente sau alte medicamente, medicul să recomande o dietă specială, precum și schimbarea obiceiurilor. De multe ori, aceste măsuri sunt suficiente pentru a controla hipercolesterolemia și riscurile asociate acesteia.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Nguyen T, Karl M, Santini A. Red Yeast Rice. Foods. 2017 Mar 1;6(3):19. doi: 10.3390/foods6030019. PMID: 28257063; PMCID: PMC5368538.
- Zhu B, Qi F, Wu J, Yin G, Hua J, Zhang Q, Qin L. Red Yeast Rice: A Systematic Review of the Traditional Uses, Chemistry, Pharmacology, and Quality Control of an Important Chinese Folk Medicine. Front Pharmacol. 2019 Dec 2;10:1449. doi: 10.3389/fphar.2019.01449. PMID: 31849687; PMCID: PMC6901015.
- Xiong X, Wang P, Li X, Zhang Y, Li S. The effects of red yeast rice dietary supplement on blood pressure, lipid profile, and C-reactive protein in hypertension: A systematic review. Crit Rev Food Sci Nutr. 2017 Jun 13;57(9):1831-1851. doi: 10.1080/10408398.2015.1018987. PMID: 26167669.
- Xue Y, Tao L, Wu S, Wang G, Qian L, Li J, Liao L, Tang J, Ji K. Red yeast rice induces less muscle fatigue symptom than simvastatin in dyslipidemic patients: a single center randomized pilot trial. BMC Cardiovasc Disord. 2017 May 18;17(1):127. doi: 10.1186/s12872-017-0560-z. PMID: 28521773; PMCID: PMC5437665.
- Villano, I.; La Marra, M.; Allocca, S.; Ilardi, C.R.; Polito, R.; Porro, C.; Chieffi, S.; Messina, G.; Monda, V.; Di Maio, G.; Messina, A. The Role of Nutraceutical Supplements, Monacolin K and Astaxanthin, and Diet in Blood Cholesterol Homeostasis in Patients with Myopathy. Biomolecules 2022, 12, 1118. https://doi.org/10.3390/biom12081118
- Cicero AFG, Fogacci F, Banach M. Red Yeast Rice for Hypercholesterolemia. Methodist Debakey Cardiovasc J. 2019 Jul-Sep;15(3):192-199. doi: 10.14797/mdcj-15-3-192. PMID: 31687098; PMCID: PMC6822657.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.