Importanța oligoelementelor pentru sănătate
Scris și verificat de nutriționistul Florencia Villafañe
Oligoelementele joacă un rol important în corpul uman. De fapt, experții estimează că acestea îndeplinesc cel puțin cinci funcții în organismele vii. Din fericire, le putem obține prin alimentație. Știi care este importanța oligoelementelor pentru sănătate?
În ce constau oligoelementele? Pentru ce organe sunt esențiale? În acest articol, îți vom spune tot ce trebuie să știi despre oligoelemente.
Ce sunt oligoelementele?
Oligoelementele sunt minerale pe care le găsim în cantități foarte mici în corp. Acestea sunt esențiale pentru ca organismul să funcționeze normal. În general, ele ajută la realizarea funcțiilor metabolice, cum ar fi reglarea și formarea structurilor precum hormonii sau membranele celulare. De asemenea, participă la activități enzimatice.
Importanța oligoelementelor pentru sănătate
După cum am menționat deja, oligoelementele îndeplinesc diferite funcții în corp. De exemplu, iată care sunt cele mai importante:
- Calciu: Intervine în funcționarea sistemului nervos. În plus, este legat de oase, dinți și coagularea sângelui.
- Cupru: Aceasta face parte din țesuturile corpului, cum ar fi ficatul, creierul, rinichii și inima.
- Fluor: Aceasta face parte din dinți.
- Fosfor: Ajută la formarea proteinelor.
- Fier: Acesta integrează hemoglobina. De asemenea, este implicat în respirația celulară, oxidarea glucozei, oxidarea acizilor grași și sinteza ADN-ului.
- Mangan: Face parte din anumite enzime. Dacă nu consumi suficient, poate apărea pierderea în greutate, dermatită și greață. În plus, poate juca un rol important în funcțiile sexuale și reproductive.
- Magneziu: Ajută la metabolismul glucozei.
- Potasiu: Echilibrează mediul intern.
- Sodiu: La fel ca potasiul, echilibrează mediul intern.
- Iod: Este necesar pentru funcția tiroidiană.
- Zinc: Este implicat în metabolismul proteinelor și al acizilor nucleici. Prin urmare, joacă un rol foarte important în sarcină și dezvoltarea fetală. De asemenea, susține activitatea multor enzime.
Citește și:
Ce se întâmplă dacă există o carență?
Unele oligoelemente sunt considerate esențiale, așadar carențele produc modificări metabolice și fiziologice numite boli de deficit. De asemenea, acestea sunt asociate cu afecțiunile metabolice.
De fapt, mai multe studii sugerează faptul că lipsa de fier este unul dintre cele mai frecvente aspecte ale malnutriției la nivel mondial. În țările în curs de dezvoltare, lipsa de fier este asociată și cu alte deficiențe. De exemplu, însoțește adesea lipsa de zinc și iod și lipsa de vitamina A, B12 și acid folic, printre altele.
Cauzele deficitului de fier
Unele dintre cele mai frecvente cauze ale deficitului de fier sunt:
- Dieta săracă în fier: nutriție deficitară, alcoolism cronic, consum redus de proteine animale și vitamina C.
- Situații în care este nevoie de mai mult fier: sarcină, intervenție chirurgicală, menstruație, copilărie și adolescență, sângerări gastrointestinale, boli de rinichi și multe altele.
- Absorbție gastrointestinală inadecvată: poate interfera cu absorbția anumitor alimente sau medicamente.
În cazul altor oligoelemente, carența poate provoca următoarele simptome:
- Acid folic: defecte ale tubului neural sau avorturi spontane
- Iod: pierderea sarcinii sau dizabilități intelectuale
- Seleniu, cupru, calciu: complicații ale sarcinii și probleme de dezvoltare fetală
- Magneziu: preeclampsie și naștere prematură
- Zinc: preeclampsie și pericolul nașterii premature
Avem cu toții nevoie de aceeași cantitate de oligoelemente?
Există diferite situații sau perioade din viață în care va trebui să consumi mai multe oligoelemente. După cum am menționat deja, acestea includ sarcina, alăptarea, copilăria sau adolescența.
De asemenea, nu uita că există unele boli care pot modifica necesarul de oligoelemente. În oricare dintre aceste cazuri, va trebui să ne ajustăm dieta.
Citește mai mult:
Prevenirea lipsei de oligoelemente
Cel mai bun mod de a evita carențele este să urmăm o dietă echilibrată. Aceasta include consumul a cât mai multor alimente diferite, atât animale, cât și vegetale. În plus, nu uita faptul că cel mai bun mod de a consuma oligoelemente este prin alimentație.
În cazuri specifice, cum ar fi sarcina, copilăria sau anumite boli, cel mai bine este să discuți cu medicul specialist despre prevenirea carențelor. De asemenea, acesta îți poate spune ce suplimente sunt recomandate în situația ta specifică.
Concluzie
Oligoelementele îndeplinesc o mulțime de funcții în corp, prin urmare lipsa acestora poate provoca probleme de sănătate. Pentru a preveni deficiențele, o problemă des întâlnită, trebuie să urmezi o dietă echilibrată. Uneori, poate fi necesar să iei suplimente pentru a evita problemele viitoare.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Reynaud AC. Requerimiento de micronutrientes y oligoelementos. Rev. peru. ginecol. obstet. 2014;60(2): 161-170.
- Urdaneta Machado JR, Urribarrí L, Villalobos M, García J, Guerra M, ZambranoDeficiencia de oligoelementos durante el primer trimestre del embarazo en Maracaibo, Venezuela. An Venez Nutr 2013; 26(1): 14 – 22.
- Ramírez Hernández J, Bonete MJ, Martínez Espinosa RM. Propuesta de una nueva clasificación de los oligoelementos para su aplicación en nutrición, oligoterapia, y otras estrategias terapéuticas. Nutr Hosp. 2015;31(3):1020-1033.
-
National Research Council (US) Subcommittee on the Tenth Edition of the Recommended Dietary Allowances. Recommended Dietary Allowances: 10th Edition. Washington (DC): National Academies Press (US); 1989. 10, Trace Elements. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK234931/
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.