Informații despre crusta de lapte (dermatita infantilă)
Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo
Crusta de lapte sau dermatita seboreică infantilă este relativ frecventă la copiii cu vârsta de până la trei ani și, de obicei, dispare de la sine. Cu toate acestea, este normal ca părinții să fie îngrijorați atunci când apare. De aceea, în acest articol, îți vom răspunde la întrebările legate de această afecțiune.
Crusta de lapte
Atunci când spunem „crustă de lapte”, ne referim la un tip de dermatită seboreică care apare mai ales la sugari. Aceasta se caracterizează prin apariția crustelor sau a solzilor groși gălbui în zona scalpului. Însă poate apărea și în alte părți ale corpului. De obicei, bebelușii o experimentează în zone foarte restrânse, dar poate apărea și pe întregul cap, chiar și pe sprâncene sau gene.
Citește mai mult:
În ceea ce privește cauza, cercetătorii încă studiază multe dintre posibilități. Ei cred că dermatita seboreică infantilă poate fi cauzată de producția excesivă de grăsimi a glandelor sebacee. De asemenea, deoarece seboreea afectează în principal sugarii și adolescenții, hormonii ar putea juca și ei un rol important.
În orice caz, există și alți factori care pot crește probabilitatea de a dezvolta această afecțiune. Dintre aceștia, trebuie să menționăm climatul extrem, pielea grasă, stresul, sistemul imunitar slăbit, etc.
Mai jos, îți vom spune 4 lucruri pe care ar trebui să le știi despre această afecțiune. Vom răspunde la întrebările pe care părinții le pun în mod obișnuit despre dermatita seboreică infantilă. În acest fel, vei înțelege mai bine boala și vei putea să îi acorzi copilului îngrijirea adecvată.
Provoacă mâncărime sau durere?
Deși poate provoca mâncărimi sau durere, crusta de lapte nu provoacă, de obicei, niciuna dintre aceste senzații la copil. Dacă apare o iritație, poate fi vorba despre o infecție. Dermatita seboreică infantilă nu irită pielea. De fapt, este doar o problemă estetică care, în majoritatea cazurilor, va dispărea singură după un anumit interval de timp.
Crusta de lapte este o alergie?
Miturile și zvonurile au legat apariția crustei de lapte de anumite alergii alimentare, în special la lapte. Însă acesta este doar un mit. După cum am explicat anterior, dermatita seboreică la sugari nu este legată de reacțiile alergice, ci de producția excesivă de sebum a glandelor sebacee.
Este contagioasă?
Nu, crusta de lapte nu este contagioasă. Nu este o infecție și nici nu este cauzată de bacterii sau viruși, deci nu poate fi transmisă de la o persoană la alta.
De asemenea, chiar dacă în majoritatea cazurilor dispare după câteva luni, unii copii continuă să prezinte simptome până la vârsta de 2 sau 3 ani. În plus, în unele cazuri, boala poate reveni brusc după ce a dispărut.
Apare din cauza lipsei de igienă?
După cum am menționat mai sus, cercetătorii nu cunosc cauzele exacte ale crustei de lapte. Este posibil să apară din cauza producției excesive de sebum a organismului. Prin urmare, crusta de lapte nu este cauzată de lipsa de igienă.
Odată ce apare, este important să iei anumite măsuri pentru a evita infecția. Din acest motiv, îi poți pune mănuși celui mic dacă tinde să se atingă. Trebuie să-i păstrezi unghiile curate și să folosești un pieptene cu dinți spălați.
Citește mai mult:
Cum tratezi crusta de lapte?
În majoritatea cazurilor, nu este nevoie de un tratament specific. Poți aplica ulei de măsline sau migdale în zona solzilor pentru a ajuta la eliminarea acestora. De asemenea, în unele cazuri, poate fi necesar să lași uleiul să acționeze o vreme pentru a înmuia crustele.
În orice caz, nu trebuie să îndepărtezi niciodată crusta prin zgâriere sau pieptănat. Este mai bine să lași uleiurile să o înmoaie și să-i permiți să dispară treptat singură.
Trebuie să mergi la doctor?
Este important să primești sfatul unui medic pediatru când vine vorba de sănătatea copilului. Prin urmare, dacă bebelușul tău are dermatită seboreică infantilă, ar trebui să menționezi acest lucru medicului, astfel încât acesta să se poată asigura că diagnosticul este corect.
În plus, medicul îți poate recomanda anumite șampoane sau uleiuri pentru bebeluși.
În orice caz, trebuie să te adresezi medicului pediatru dacă:
- Afecțiunea se înrăutățește și se extinde și pe alte părți ale corpului, în afară de cap.
- Seboreea provoacă iritații și mâncărimi bebelușului și observi căderea părului.
- Zona afectată devine roșie, este fierbinte sau începe să supureze.
- Pe lângă seboree, bebelușul are probleme cu creșterea în greutate.
După cum ai văzut, dermatita seboreică la sugari nu este o afecțiune gravă. Este nevoie de puțină îngrijire la domiciliu și, mai devreme sau mai târziu, va dispărea. Cu toate acestea, ar trebui discuți cu medicul pediatru, astfel încât, pe lângă eliminarea altor probleme, acesta să-ți spună cum să tratezi cel mai bine crusta de lapte.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- ROSSELOT, J., & BURDACH, R. (1952). Dermatitis seborreica en el lactante: Estudio clínico e histológico de 33 casos. Revista chilena de pediatría, 23(9), 369-376. https://scielo.conicyt.cl/pdf/rcp/v23n9/art01.pdf
- Zárate, L. O. (2003). Dermatitis Seborreica. Revista Médica de la Universidad Veracruzana, 3(2), 14-16. https://www.medigraphic.com/pdfs/veracruzana/muv-2003/muv032d.pdf
- KidsHealth staff. (n.d.). Costra láctea (dermatitis seborreica). KidsHealth. https://kidshealth.org/es/parents/cradle-cap-esp.html
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.