Logo image
Logo image

Lămpile UV pentru unghii cresc riscul de cancer de piele?

5 minute
Utilizarea regulată a lămpilor UV pentru unghii a fost legată de efecte secundare asupra sănătății pielii. Ce spun experții?
Lămpile UV pentru unghii cresc riscul de cancer de piele?
Ultima actualizare: 08 februarie, 2023

Dezbaterea asupra efectelor lămpilor pentru unghii care emit radiații ultraviolete (UV) continuă. Experții susțin că utilizarea regulată poate duce la semne premature de îmbătrânire. În plus, mulți se întreabă dacă lămpile UV pentru unghii cresc riscul de cancer de piele.

Părerile pe această temă sunt împărțite. Deși The Skin Cancer Foundation subliniază faptul că riscul este moderat, studiile recente sugerează că expunerea la lămpi UV poate duce la moarte celulară semnificativă și la deteriorarea ADN-ului.

Într-un studiu raportat de revista Nature Communications, un grup de dermatologi a făcut descoperiri care confirmă riscurile lămpilor UV pentru unghii.

Lămpile UV pentru unghii cresc riscul de cancer de piele

Un grup de cercetători de la Universitatea California (San Diego, Statele Unite), a stabilit că lumina ultravioletă (UV) emisă de lămpile folosite în saloanele pentru manichiură poate dăuna sănătății pielii.

Experții au raportat că utilizarea regulată a lămpilor UV are ca rezultat deteriorarea semnificativă a ADN-ului celulelor pielii, pe lângă mutațiile care duc la apariția cancerului de piele.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii au efectuat teste pe celule umane și de șoarece, care au fost expuse la lumină ultravioletă în ședințe de 20 de minute. Aceștia au observată o moarte celulară între 20% și 30%.

De asemenea, după trei expuneri consecutive de 20 de minute, a fost evidențiată o moarte celulară de 65% până la 70%. Celulele rămase au suferit leziuni ale ADN-ului, care sunt asociate cu un risc crescut de cancer de piele.

Într-un comunicat de presă, autorii studiului explică faptul că lumina soarelui emite raze ultraviolete A de lungime 315 până la 400 nanometri, care pătrund în piele. Un pat de bronzare folosește 280 până la 400 nanometri. Lămpile UV pentru unghii au spectre de la 340 la 395 nanometri.

În timp ce efectele dăunătoare ale paturilor de bronzare au fost documentate de multe studii, puțini cercetători au analizat modul în care lămpile UV pentru unghii afectează celulele umane la nivel molecular.

Descoperiți: Unghiile presate: ce sunt, avantaje și dezavantaje

Some figure
Expunerea prelungită la lămpile UV utilizate în manichiura cu gel poate afecta sănătatea pielii.

Limitele studiului…

Deși acest studiu se concentrează în mod special asupra impactului lămpilor UV utilizate în manichiură, există anumite limitări. În primul rând, cercetările pe celule sunt diferite de cele pe organisme vii. Cercetătorii subliniază că este nevoie de un studiu pe termen lung pe subiecți umani.

În orice caz, ei consideră că aceste constatări — pe lângă dovezile anterioare — sunt suficiente pentru a lua mai multe măsuri preventive atunci când se utilizează acest tip de dispozitiv.

Rezultate controversate

Este important de menționat faptul că studiile anterioare au avut rezultate controversate. Într-un studiu împărtășit de British Journal of Dermatology, experții au stabilit că riscul de a dezvolta carcinom cu celule scuamoase (SCC) după utilizarea lămpilor UV este scăzut.

De fapt, riscul se poate reduce la zero prin folosirea mănușilor fără degete atunci când mâinile sunt expuse radiații. Există și alte măsuri utile, precum aplicarea de cremă de protecție solară.

La rândul său, o investigație publicată în The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology a concluzionat că, după o căutare bibliografică extins, manichiura cu gel prezintă un risc carcinogen mic.

Cum să reduceți riscul de cancer când folosiți lămpile UV?

Efectele pe termen mediu și lung ale utilizării lămpilor UV nu sunt pe deplin cunoscute. Deocamdată, după cum a raportat Food and Drug Administration (FDA), utilizarea regulată este legată de dezvoltarea ridurilor premature ale mâinilor.

Deși riscul este scăzut atunci când sunt respectate indicațiile de utilizare, trebuie să luați câteva măsuri. Să vedem câteva recomandări:

  • Spălați-vă mâinile. Eliminați orice urmă de produs cosmetic sau parfum (cu excepția protecției solare). Motivul? Unele substanțe chimice din aceste produse sunt fotosensibilizante și fac pielea mai susceptibilă la deteriorare.
  • Aplicați protecție solară. Cu aproximativ 20 de minute înainte de a folosi lămpile UV, aplicați o loțiune de protecție solară cu spectru larg (SPF 30 sau mai mult). Loțiunea trebuie să conțină oxid de zinc sau dioxid de titan. Acest lucru este valabil și în cazul pedichiurii.
  • Purtați mănuși de protecție. Multe saloane folosesc mănuși de protecție care expun doar unghiile. Funcția lor este de a absorbi razele UV pentru a reduce impactul acestora asupra pielii.
  • Nu folosiți produse fotosensibilizante. Unele medicamente și suplimente au ca efect secundar fotosensibilizarea. Antibioticele, contraceptivele orale, estrogenii, produsele din anghinare, sunătoarea și smochinele sunt câteva exemple.
  • Respectați timpii de utilizare sugerați de producător. În general, aceste lămpi au instrucțiuni de utilizare. Cu cât expunerea este mai scurtă, cu atât riscul este mai mic. Nu folosiți lampa mai mult de 10 minute pentru fiecare strat.
  • Căutați alternative. Uscătoarele de unghii sunt necesare pentru întărirea lacului cu gel. Dacă aveți pielea sensibilă sau o predispoziție la cancerul de piele, cel mai bine este să evitați utilizarea lor. Manichiura obișnuită sau cea care folosește lămpi non-UV este cea mai bună opțiune.

Recomandăm: 9 remedii pentru unghiile casante

Some figure
Înainte de a vă expune mâinile la lămpile UV, este important să aplicați protecție solară.

Lămpile UV pentru unghii pot cauza cancer de piele

Deși este nevoie de studii mai ample, cele mai recente descoperiri sugerează faptul că utilizarea prelungită a lămpilor UV poate duce la deteriorare celulară, deteriorarea ADN-ului și cancer de piele.

Experții susțin că există suficiente motive pentru a consolida măsurile de prevenție. În acest sens, este esențial să folosiți mănuși absorbante (speciale pentru expunerea la UV), să aplicați protecție solară cu spectru larg și să folosiți timpi scurți de expunere.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Hale,K, E. (23 de enero 2023). The Skin Cancer Foundation. Available in https://www.skincancer.org/es/blog/ask-the-expert-are-the-uv-lamps-in-the-dryers-at-the-nail-salon-safe-to-use/#:~:text=Producen%20predominantemente%20Rayos%20UVA%2C%20que,por%20Dispositivos%20de%20bronceado%20UV.
  • Zhivagui, M., Hoda, A., Valenzuela, N. et al. DNA damage and somatic mutations in mammalian cells after irradiation with a nail polish dryer. Nat Commun 14, 276 (2023). https://doi.org/10.1038/s41467-023-35876-8
  • In cells, UV-emitting nail polish dryers damage DNA and cause mutations.(17 january2023). EurekAlert! Science News Releases. Available in https://www.eurekalert.org/news-releases/976879
  • Le Clair MZ, Cockburn MG. Tanning bed use and melanoma: Establishing risk and improving prevention interventions. Prev Med Rep. 2016 Jan 14;3:139-44. doi: 10.1016/j.pmedr.2015.11.016. PMID: 27419006; PMCID: PMC4929140.
  • Ratycz MC, Lender JA, Gottwald LD. Multiple Dorsal Hand Actinic Keratoses and Squamous Cell Carcinomas: A Unique Presentation following Extensive UV Nail Lamp Use. Case Rep Dermatol. 2019 Oct 2;11(3):286-291. doi: 10.1159/000503273. PMID: 31762742; PMCID: PMC6873006.
  • Schwartz CT, Ezaldein HH, Merati M. Ultraviolet Light Gel Manicures: Is There a Risk of Skin Cancer on the Hands and Nails of Young Adults? J Clin Aesthet Dermatol. 2020 Jul;13(7):45-46. Epub 2020 Jul 1. PMID: 32983337; PMCID: PMC7492020.
  • Diffey BL. The risk of squamous cell carcinoma in women from exposure to UVA lamps used in cosmetic nail treatment. Br J Dermatol. 2012 Nov;167(5):1175-8. doi: 10.1111/j.1365-2133.2012.11107.x. Epub 2012 Oct 5. PMID: 22708984.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.