7 lucruri care îți fac foame fără să-ți dai seama
 

7 lucruri care îți fac foame fără să-ți dai seama

Dacă urmați un tratament medical, este posibil ca acesta să vă influențeze foamea și dorința de a mânca în exces. După terminare, veți reveni la normal.
7 lucruri care îți fac foame fără să-ți dai seama
Elisa Morales Lupayante

Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Nu știai că există lucruri care îți fac foame? Anxietatea legată de mâncare este unul dintre marile obstacole care stau în calea tuturor persoanelor care doresc să slăbească. Dorința continuă de a ne satisface apetitul duce la un aport excesiv de calorii care, deși poate părea inofensiv, determină în timp o creștere semnificativă în greutate.

Ceea ce foarte puțini își pot imagina este că aceste dorințe incontrolabile își pot avea originea în practicarea unor obiceiuri zilnice. De fapt, este dovedit faptul că un mare procent din dificultățile de a pierde în greutate sunt rezultatul unor obiceiuri greșite.

Din acest motiv, este esențial să învățăm să identificăm aceste „obiceiuri proaste” și să luăm câteva măsuri pentru ca ele să nu ne determine să mâncăm mai mult decât trebuie cu adevărat.

7 lucruri care îți fac foame fără să-ți dai seama

1. Somn insuficient

Persoanele cu tulburări de somn au tendința de a avea mai multă anxietate legată de mâncare decât cele care reușesc să doarmă fără întrerupere.

Somnul slab crește producția de grelină, care sporește senzația de foame.

Femeie care nu doarme bine

 

Cel mai îngrijorător lucru este faptul că are legătură cu supraponderalitatea și obezitatea, deoarece duce la consumul de carbohidrați și grăsimi în exces.

2. Gumă de mestecat

Se crede că guma de mestecat ajută la „păcălirea stomacului”, permițându-ne să satisfacem foamea. Acest lucru nu este în întregime adevărat.

Saliva care se generează la consumul de gumă face ca stomacul să primească un semnal, pregătindu-se să digere alimentele care ar putea ajunge în el. Persoanele care sunt obișnuite cu guma de mestecat simt dorința continuă de a mânca dulciuri și grăsimi.

3. Băuturi alcoolice

Alcoolul pe lista de lucruri care îți fac foame

 

Consumul excesiv de băuturi alcoolice crește sensibilitatea creierului la semnalele externe de la alimente, cum ar fi mirosurile, provocând o dorință intensă de a mânca. Acestea sunt și o sursă semnificativă de calorii goale care pot dezechilibra energia și metabolismul corpului.

4. Săritul peste micul dejun

Deși știm că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, mulți continuă să-l ignore sau să facă greșeli de nutriție. Un mic dejun echilibrat, bogat în antioxidanți și proteine, garantează o zi activă atât fizic, cât și psihic.

Acești nutrienți esențiali prelungesc senzația de sațietate și stimulează buna funcționare a principalelor sisteme ale organismului.

Exact opusul se întâmplă atunci când îți lipsesc nutrienții esențiali și mănânci prea mulți carbohidrați și grăsimi.

5. Medicamente

Consumul excesiv al anumitor medicamente are ca efect secundar anxietatea ce ne face să consumăm mai multe calorii decât ar trebui.

Pastile pe lista de lucruri care îți fac foame

 

Medicamentele irită flora bacteriană a intestinului și stimulează producția de hormoni care cresc senzația de foame. Deși este un simptom care dispare de îndată ce tratamentul este finalizat, aproape întotdeauna sunt necesare recomandări din partea medicului nutriționist.

6. Deshidratare

Deshidratarea crește senzația de oboseală și, la fel ca lipsa somnului, face ca organismul să aibă nevoie de surse de „combustibil” pentru a funcționa normal. Chiar dacă mesele principale sunt consumate la ore fixe, senzația de foame este constantă.

Ceea ce trebuie avut în vedere în aceste cazuri este că, aproape întotdeauna, dorința de a mânca este o manifestare a organismului în fața lipsei de lichide.

Prin urmare, în loc să consumi alimente bogate în calorii, ideal este să crești consumul de apă și lichide sănătoase care să nu provoace foame.

7. Stresul, pe lista de lucruri care îți fac foame

Femeie căzută pe gânduri

 

Episoadele repetate de stres cresc dorința de a mânca pe tot parcursul zilei. Această stare emoțională îi spune corpului că trebuie să se alimenteze, deoarece, pentru a-i contracara efectele, trebuie să folosească mai multă energie. Din această cauză, anumite funcții ale creierului sunt activate și provoacă foame.

Ai și tu asemenea probleme? Dacă da, este posibil să întâmpini dificultăți în menținerea unei greutăți sănătoase.

Încearcă să eviți toate aceste situații și, în câteva zile, vei observa ca ai mai mult control asupra dorinței de a manca. Știi deja ce obiceiuri îți fac foame?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Behar, R., & Valdés, C. (2009). Estrés y trastornos de la conducta alimentaria. Revista chilena de neuro-psiquiatría47(3), 178-189.
  • Cuba, J., Ramírez, T., Olivares, B., Bernui, I., & Estrada, E. (2011, July). Estilo de vida y su relación con el exceso de peso, en los médicos residentes de un hospital nacional. In Anales de la Facultad de Medicina (Vol. 72, No. 3, pp. 205-210). UNMSM. Facultad de Medicina.
  • Silvestri, E., Stavile, A., & Hirschmann, J. J. (2005). Aspectos psicológicos de la obesidad. Córdoba, Argentina: Posgrado en Obesidad a Distancia. Universidad Favaloro.[Links].

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.