Lunea fără carne: trendul care aduce beneficii sănătății și mediului
Scris și verificat de nutriţionistul Saúl Sánchez Arias
Lunea fără carne este un trend actual care, potrivit susținătorilor, are beneficii pentru sănătate și mediu. În orice caz, pentru a profita la maxim de lunea fără carne, aportul nutrițional trebuie optimizat pentru a preveni deficitele.
Carnea nu este un aliment dăunător. Dimpotrivă. Are o densitate nutrițională mare și trebuie inclusă în dietă în mod regulat. Carnea oferă proteine cu valoare biologică ridicată și minerale esențiale care susțin producția hormonală. Prin urmare, trebuie să facă parte din dietă.
Cum să completați lunea fără carne?
În ciuda faptului că aportul de carne este considerat pozitiv, abuzul nu este benefic. Există și alte alimente care pot asigura un aport ridicat de proteine cu valoare biologică ridicată.
În acest sens, vom evidenția peștele, ouăle și produsele lactate. Toate acestea trebuie consumate în mod regulat pentru a evita sarcopenia, așa cum arată un studiu publicat în BioMed Research International.
De fapt, înlocuirea unei părți a cărnii din dietă cu pește are numeroase beneficii. Produsele marine tind să aibă un profil lipidic de calitate superioară. Sunt o sursă de acizi grași omega-3, elemente despre care s-a demonstrat că reglează nivelul inflamației din mediul intern. Datorită acestui mecanism, previn geneza patologiilor cronice și complexe, precum cele de tip cardiovascular.
De asemenea, peștele este o sursă de iod. Acest mineral este important pentru ca glanda tiroidă să funcționeze corect. Lipsa acestuia ar putea provoca hipotiroidism, potrivit cercetărilor publicate în revista Pediatrics. În acest caz, cel mai bine este să aveți un aport optim al mineralului pentru a evita modificările semnificative.
Descoperiți: 10 practici zilnice pentru a ajuta la reducerea schimbărilor climatice, conform Națiunilor Unite
Mâncați proteine, chiar dacă nu din carne roșie
Lunea carne nu trebuie să însemne un deficit de proteine. Dacă în dietă există pește, ouă sau lactate, cerințele zilnice vor fi acoperite.
Desigur, trebuie să consumați și legume proteice. Acestea completează aportul și oferă o cantitate mare de fitochimicale cu activitate antioxidantă.
Puteți să reduceți consumul de carne în beneficiul mediului?
În ultimii ani, au existat multe speculații cu privire la necesitatea reducerii consumului de carne pentru a evita progresia schimbărilor climatice. Adevărul este că există mulți experți care sunt sceptici în privința asta.
La urma urmei, principala sursă de poluare este suprapopularea, nu consumul de carne. Nu putem hrăni pe toată lumea cu mecanismele actuale de producție.
Când ne gândim la îngrijirea mediului, există multe alternative care pot fi implementate și care sunt mai eficiente. Puteți paria pe energia curată, puteți reduce achiziția textilelor sau puteți utiliza responsabil tehnologia.
Producția de alimente vegetale generează și ea emisii poluante. Nu este panaceul în lupta cu poluarea. De asemenea, nu există nicio cercetare solidă care să compare diferența de contaminare dintre o fermă de animale și o fermă de legume pentru a hrăni un grup de oameni.
Descoperiți: Cum se atrag animalele polenizatoare în grădină
Lunea fără carne: o abordare modernă
Lunea fără carne poate avea beneficii pentru sănătate, dar există prea mult entuziasm în acest sens. Creșterea consumului de pește este un lucru benefic, dar nici carnea nu este dăunătoare organismului. Atunci când vreți să aveți o alimentație adecvată, cel mai bine este să pariați pe varietate și echilibru la nivel energetic.
Când vorbim despre mediu, trebuie să luăm în calcul mai multe acțiuni. Reciclarea, evitarea supracumpărării de produse tehnologice și textile și utilizarea corectă a energiei sunt modalități practice de a contribui la protecția mediului.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Martone AM, Marzetti E, Calvani R, et al. Exercise and Protein Intake: A Synergistic Approach against Sarcopenia. Biomed Res Int. 2017;2017:2672435. doi:10.1155/2017/2672435
- Calder PC. Omega-3 fatty acids and inflammatory processes: from molecules to man. Biochem Soc Trans. 2017;45(5):1105-1115. doi:10.1042/BST20160474
- Ikomi C, Cole CR, Vale E, Golekoh M, Khoury JC, Jones NY. Hypothyroidism and Iodine Deficiency in Children on Chronic Parenteral Nutrition. Pediatrics. 2018;141(4):e20173046. doi:10.1542/peds.2017-3046
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.