Logo image
Logo image

Memoria pielii: ce presupune aceasta?

4 minute
Existența memoriei cutanate determină un risc mai mare de a suferi leziuni ale pielii în timp. Deteriorarea ADN-ului celulelor are efect cumulativ și, în timp, este greu de oprit.
Memoria pielii: ce presupune aceasta?
Ultima actualizare: 07 noiembrie, 2020

Memoria pielii este un lucru real și nu doar un termen poetic sau numele unui roman. Este un fenomen pe care dermatologii îl iau în considerare din ce în ce mai mult. Memoria pielii are legătură mai ales cu expunerea la soare și cu daunele care apar ulterior.

Pielea este cel mai extins organ din corpul uman. În total, măsoară până la aproximativ 2.5 metri și cântărește 9 kilograme. Este formată din trei straturi:

  • Hipodermă
  • Dermă
  • Epidermă

Acest organ funcționează ca o barieră împotriva exteriorului, protejându-ne împotriva agenților agresivi și schimbărilor din mediu. Mai mult, pielea joacă un rol important în aspectul fizic și chiar în stima de sine. Când ne uităm în oglindă, ceea ce vedem este o mare parte din țesutul dermic.

Mulți oameni nu țin cont de faptul că pielea necesită îngrijire specială. În același timp, trebuie să o protejăm în anumite pericole, cum ar fi expunerea la soare. În articolul de mai jos, îți vom explica ce este memoria pielii, astfel încât să poți înțelege mai bine importanța acesteia.

În ce constă memoria pielii?

Memoria pielii este un fenomen foarte interesant. Desigur, pielea nu are o memorie ca cea a creierului. Mai degrabă, vorbim despre faptul că pielea care este expusă des la soare prezintă un risc mai mare de a suferi leziuni în viitor.

Cu alte cuvinte, cei care își expun pielea la soare fără protecție au mult mai multe șanse să înceapă să prezinte leziuni cutanate după mulți ani. Cea mai mare problemă este faptul că, deși unele cazuri sunt benigne, altele pot fi precanceroase sau chiar canceroase.

În momentul expunerii, este posibil să nu realizăm nici măcar că avem arsuri solare, dar acest lucru nu împiedică apariția acestor leziuni. Acesta este principalul motiv pentru care aplicarea constantă a protecției solare este atât de importantă. Mai mult, factorul de protecție (SPF) ar trebui să fie întotdeauna de cel puțin 30 și produsul ar trebui să acopere toate părțile expuse ale corpului.

Citește mai mult:

Recomandări și îngrijirea eritemului solar

Some figure
Expunerea la soare este dăunătoare pielii și poate fi originea leziunilor maligne și canceroase ale pielii.

Cum funcționează memoria pielii?

Radiațiile ultraviolete din lumina solară trec prin straturile pielii. Vorbim despre două tipuri diferite de radiații – UVA și UVB. Razele UVA sunt capabile să treacă prin nori și chiar sticlă, ajungând la stratul mediu al pielii. Acest tip de raze sunt legate de procesele de îmbătrânire și apariția petelor solare. În același mod, ele pot deteriora ADN-ul celulelor și pot provoca mutația care poate produce cancer de piele.

Razele UVB sunt razele responsabile de arsurile solare. Deși nu sunt la fel de capabile să pătrundă în piele, ajungând doar la epidermă, sunt și ele legate de cancerul de piele. Prin urmare, trebuie să ne protejăm de ambele tipuri de radiații.

Conceptul de memorie a pielii se bazează pe faptul că radiațiile ultraviolete modifică ADN-ul celulelor. La început, această deteriorare a ADN-ului se repară de la sine. Cu toate acestea, în timp, daunele se acumulează până când ajung la un punct în care devin ireparabile. Când procesul de reparație celulară se încheie, atunci apare cancerul.

Îți recomandăm:

14 uleiuri naturale care oferă protecție solară

Protejează-ți întotdeauna pielea

Some figure
Este posibil să ne reparăm pielea până la un anumit punct. Dar când mutațiile devin de neoprit, ele duc la cancer de piele.

Memoria pielii face parte din noi din momentul în care ne naștem. Atunci când copiii experimentează o expunere neprotejată la soare, riscul de leziuni este și mai mare. De aceea, este important să apelăm la îngrijire specială atunci când vine vorba de copii și de momentele din zi în care radiațiile sunt mai puternice.

În același timp, trebuie să fim conștienți de faptul că memoria pielii și cancerul de piele sunt strâns legate. A avea pielea albă și ochii de culoare deschisă sunt, de asemenea, factori de risc. Nici persoanele cu pielea mai închisă la culoare nu sunt scutite de riscuri. Cancerul de piele este unul dintre cele mai răspândite tipuri de cancer.

Prin urmare, nu ar trebui să uităm niciodată să ne protejăm pielea de soare. Mai mult, ar trebui să stai departe de paturile de bronzare cu radiații ultraviolete (mersul la solar). Este posibil să nu vezi daunele imediat, dar acestea vor apărea în timp. Așadar, fă tot ce poți astăzi pentru a-ți menține pielea sănătoasă pe termen lung.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • [Skin Memory: The Clinical Implications] – PubMed. (n.d.). Retrieved June 3, 2020, from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27172692/
  • Fundación Piel Sana – Noticia Exposoma | La memoria de la piel. (n.d.). Retrieved June 3, 2020, from https://fundacionpielsana.es/prevencion/exposoma-la-memoria-de-la-piel
  • Press, E. (n.d.). La piel tiene memoria y, cuanta más exposición solar, mayor posibilidad de lesiones cutáneas.
    La radiación UVB y UVA en el punto de mira de la ciencia con La Roche-Posay. (n.d.). Retrieved June 3, 2020, from https://www.laroche-posay.es/artículo/protección-solar/a4020.aspx
  • Mackay, Laura K., et al. “The developmental pathway for CD103+ CD8+ tissue-resident memory T cells of skin.” Nature immunology 14.12 (2013): 1294-1301.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.