Logo image
Logo image

Metoda celor 6 pălării gânditoare

4 minute
Ați auzit despre tehnica celor 6 pălării gânditoare? Aflați totul despre această dinamică creativă, foarte utilă în mediile profesionale!
Metoda celor 6 pălării gânditoare
Elena Sanz

Verificat și aprobat de psihologul Elena Sanz

Ultima actualizare: 03 noiembrie, 2022

Metoda celor 6 pălării gânditoare este o tehnică de stimulare a gândirii laterale, care a devenit populară în ultimele două decenii. Este o dinamică foarte practică, care are nenumărate aplicații în viața reală. Deși este adesea asociată cu mediul de afaceri, în realitate beneficiile sale pot fi valorificate în numeroase contexte.

Ca dinamică creativă, cele 6 pălării gânditoare pot fi folosite de copii, tineri și adulți. Astăzi vă explicăm tot ce trebuie să știți despre această metodă!

Ce este metoda celor 6 pălării gânditoare?

Metoda celor 6 pălării gânditoare este o tehnică introdusă de psihologul maltez Edward de Bono în cartea Six Thinking Hats (1985). Constă într-o dinamică de grup care le permite participanților să alterneze diferite procese de gândire orientate către un singur scop.

Cercetătorii subliniază eficiența acesteia în construirea brainstorming-ului, în ghidarea procesului de luare a deciziilor în momente critice și în medierea rezolvării problemelor organizaționale. În plus, tehnica celor 6 pălării gânditoare poate fi utilă și pentru următoarele:

  • Dezvoltarea abilităților de conducere
  • Gândirea critică
  • Îmbunătățirea managementului proiectelor
  • Creșterea productivității
  • Abordarea problemelor din diferite puncte de vedere
  • Comunicarea în grup
  • Scoaterea participanților din zona lor de confort

Pe scurt, este o dinamică foarte utilă care se folosește în mediile de afaceri, în școli, în universități și în orice situație care implică rezolvarea unei probleme. Permite evaluarea problemei din unghiuri diferite și implicarea tuturor participanților în procesul de rezolvare.

Cum se folosește metoda celor 6 pălării gânditoare?

Some figure
La lucru, este foarte important să evaluați toate aspectele deciziilor luate. Puteți folosi diverse tehnici.

După cum indică și denumirea, dinamica implică 6 pălării colorate. Fiecare dintre acestea reprezintă un model de gândire pe care purtătorul trebuie să și-l asume și să-l interpreteze. Pălăriile se mută de la un participant la altul.

Culorile tradiționale ale pălăriilor sunt alb, galben, negru, roșu, verde și albastru. Desigur, aceste culori sunt de referință și pot fi schimbate. Să vedem ce înseamnă culorile și ce rol ar trebui să aibă purtătorul lor!

Pălărie albă

Cine poartă pălăria albă oferă și culege informații de pe o poziție neutră. În practică, respectarea acestui criteriu poate fi complicată.

Purtătorul se va baza pe fapte pentru a aborda problema, analizând metodic toate variabilele tangibile de care dispune. Nu folosește presupuneri și nici nu ia în calcul informații care nu sunt evidente.

Cine poartă pălăria albă este însărcinat cu analiza riguroasă a datelor, fără a emite judecăți. Această persoană va colecta și opiniile celorlalți și le va rezuma.

Aceasta este pălăria faptică.

Recomandăm: 10 abilități de comunicare și importanța acestora

Pălărie galbenă

Persoana care poartă pălăria galbenă va fi responsabilă de evaluarea faptelor din punct de vedere logic optimist. Purtătorul trebuie să ofere luminozitate și claritate panoramei din fața sa. Analiza sa este optimistă. Desigur, purtătorul va rămâne ancorat în realitate.

Acesta este pălăria optimistului.

Pălărie neagră

Spre deosebire de cazul precedent, pălăria neagră evaluează situația în mod logic pesimist. Cine poartă această pălărie trebuie să semnaleze riscurile, dificultățile, consecințele și pierderile pe care le poate reprezenta asumarea unei anumite decizii.

Aceasta este pălăria judecătorului.

Pălărie roșie

Some figure
Cel care poartă pălăria roșie trebuie să profite de tot ce are de oferit subiectivismul: bănuieli, zvonuri și lipsă de încredere.

Pălăria roșie se bazează pe intuiție și sentimente. Prin urmare, evaluează situația subiectiv. Poate face presupuneri și poate exprima bănuieli. Ideile prezentate nu trebuie să fie justificate rațional. Este suficient ca ele să se bazeze pe emoții. Este important de menționat că nu se bazează doar pe emoții pozitive, ci și pe emoții negative.

Pot exista sentimente de aprobare și bucurie, dar și de dezgust și frică. Este o pălărie foarte versatilă, dar pur subiectivă.

Aceasta este pălăria sentimentală.

Recomandăm: Comunicarea emoțională: cum să te exprimi mai bine

Pălărie verde

Cine poartă pălăria verde oferă idei noi. Purtătorul acesteia va explora toate variantele posibile. Este un rol creativ ce ajută la dezvoltare.

Lăsați deoparte conservatorismul, confortul și siguranța și luați în considerare noi orizonturi. Această pălărie încurajează cel mai mult gândirea laterală. Vă invită să părăsiți zona de confort, pentru a avea cât mai multe alternative. Purtătorul trebuie să contribuie cu cât mai multe idei, atât timp cât acestea sunt rezonabile.

Aceasta este pălăria creativă.

Pălărie albastră

Dinamica este completată de pălăria albastră. Este ca un dirijor: controlează întregul proces și dirijează contribuțiile aduse. Cine poartă pălăria albastră este responsabil de gestionarea dinamicii și de impunerea regulilor. Este un simbol al gândirii structurate și, deși nu are contribuții directe, acționează ca moderator.

Aceasta este pălăria moderatorului.

După cum am subliniat, dinamica presupune alternarea pălăriilor. Acestea pot fi mutate de la dreapta la stânga, menținând astfel ordinea pentru a evita confuziile.

Nu există limită de timp. Totul depinde de seriozitatea și angajamentul participanților. De exemplu, poate dura câteva ore sau chiar zile (cu mai multe runde de discuții).

Dinamica nu este limitată la șase persoane. Pot exista grupuri de două, trei sau patru persoane cu aceeași pălărie. Nu ezitați să folosiți această tehnică dacă doriți să evaluați puncte de vedere diferite în raport cu aceeași problemă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Aithal, P. S., & Kumar, P. M. Using six thinking hats as a tool for lateral thinking in organizational problem solving. International Journal of Engineering Research and Modern Education (IJERME). 2016; 1(2): 225-234.
  • Aithal, P. S., & Kumar, P. M. Ideal analysis for decision making in critical situations through six thinking hats method. International Journal of Applied Engineering and Management Letters (IJAEML). 2017; 1(2): 1-9.
  • Göçmen, Ö., & Coşkun, H. The effects of the six thinking hats and speed on creativity in brainstorming. Thinking Skills and Creativity. 2019; 31: 284-295.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.