Mierea de lavandă: beneficii și utilizări
Verificat și aprobat de farmacistul Franciele Rohor de Souza
Mierea de lavandă este produsă de albine din nectarul pe care îl obțin din florile de lavandă sălbatică (Lavandula stoechas) și din alte specii ale acestei plante. Ce beneficii și utilizări are mierea de lavandă?
Potrivit unui studiu publicat în revista Molecules, acest tip de miere monofloră conține compuși volatili care sunt asociați cu numeroase beneficii pentru sănătate. Mierea de lavandă conține acizi grași, antioxidanți și carbohidrați care ajută la întărirea imunității și la calmarea diferitelor afecțiuni.
Caracteristicile mierii de lavandă
Dintre toate tipurile de miere, cea de lavandă se remarcă prin aroma sa deosebită și blândă. Fiind fabricată de albine din nectarul unor specii de lavandă precum Lavandula angustifolia, Lavandula latifolia și Lavandula stoechas, are caracteristici deosebite în ceea ce privește aroma, textura și proprietățile.
Are o culoare chihlimbar deschis sau albă, o cristalizare medie si o consistență fluidă. Aroma sa este dulce, dar are ușoare note acide și florale. În general, nu este supusă proceselor termice, ceea ce îi permite să-și păstreze proprietățile. Poate conține chiar și particule de polen și propolis.
Mierea de lavandă: beneficii și utilizări
În medicina tradițională, mierea de lavandă este apreciată pentru proprietățile sale medicinale și numeroasele beneficii pentru sănătate. Fiind obținută din nectarul de lavandă, oferă mai mulți nutrienți și compuși bioactivi decât mierea tradițională.
O recenzie distribuită de Integrative Medicine Insights a evidențiat faptul că acest tip de miere prezintă o capacitate antiinflamatoare mai mare decât mierea de căpșuni sau citrice. În plus, are un efect pozitiv asupra reducerii markerilor oxidativi. Ce alte beneficii oferă mierea de lavandă?
Descoperiți și: Mierea de erica sau iarbă neagră: beneficii, consum și contraindicații
Întărește sistemul imunitar
Unul dintre principalele beneficii ale mierii de lavandă are de-a face cu capacitatea sa de a întări sistemul imunitar. Un studiu distribuit de Plos One detaliază faptul că acest produs conține enzime, aminoacizi, flavonoide și fenoli.
Împreună, acești compuși ajută la îmbunătățirea răspunsurilor organismului la agenții infecțioși, cum ar fi virușii, bacteriile și ciupercile. De fapt, cercetările publicate în Journal of Food Science and Technology au determinat faptul că această varietate de miere ajută la combaterea infecțiilor fungice, cum ar fi candidoza.
Alte studii au investigat capacitatea imunomodulatorie a mierii. În acest fel, s-a stabilit că are potențialul de a combate inflamația, stresul oxidativ și infecțiile cauzate de bacterii.
Ajută la ameliorarea tusei
Atât mierea, cât și Lavandula stoecha au proprietăți care ajută la ameliorarea tusei. Ambele acționează ca antiinflamatoare, ceea ce reduce iritația la nivelul gâtului. În plus, au calități expectorante și hidratante, cheie pentru minimizarea acestui simptom.
Într-un studiu distribuit de BMJ Evidence-Based Medicine, mierea s-a dovedit a fi eficientă în ameliorarea simptomelor infecțiilor tractului respirator superior (cauza obișnuită a tusei). Cochrane Database of Systematic Reviews a raportat faptul că mierea ameliorează tusea cu efecte superioare medicamentelor precum salbutamolul.
Mierea scurtează durata acestui simptom la copii.
Revista Plants vorbește despre potențialul plantei Lavandula stoechas de a ajuta la ameliorarea tusei. Mai exact, are un efect expectorant care ajută la curățarea căilor respiratorii.
Ajută la îngrijirea pielii
Mierea de lavandă are și aplicații cosmetice. Utilizarea sa locală este legată de reducerea cicatricilor, ridurilor și imperfecțiunilor. Acest lucru este legat de concentrația sa ridicată de antioxidanți, acizi organici, minerale și aminoacizi.
Într-un studiu comparativ raportat în Phytotherapy Research, mierea de lavandă a fost mai eficientă în vindecarea rănilor decât uleiul esențial al plantei. Acest lucru este susținut și de cercetările publicate de Journal of Functional Biomaterials, care expun potențialul mierii de a stimula regenerarea pielii.
Alte posibile beneficii ale mierii de lavandă
Ca orice altă varietate de miere, mierea de lavandă este asociată cu numeroase beneficii pentru sănătate datorită conținutului său de compuși bioactivi:
- Ameliorarea stresului și anxietății: unul dintre aminoacizii din miere, tirozina, acționează ca un precursor pentru mai mulți neurotransmițători asociați cu bunăstarea, cum ar fi dopamina. În acest fel, favorizează ameliorarea stărilor de tensiune și anxietate.
- Reducerea insomniei: mierea de lavandă acționează asupra sistemului nervos și ajută la ameliorarea problemelor de somn. Mierea este un relaxant natural.
- Efect diuretic: literatura populară afirmă că această miere stimulează eliminarea lichidelor. Cu toate acestea, nu există studii clinice care să demonstreze acest efect.
- Ameliorarea diareii: datorită proprietăților sale antibacteriene și astringente, mierea de lavandă ajută la eliminarea diareii în cazul gastroenteritei bacteriene.
Riscuri și contraindicații ale mierii de lavandă
Pentru majoritatea adulților și copiilor sănătoși cu vârsta peste 1 an, mierea de lavandă este sigură ca îndulcitor natural, remediu pentru tuse și remediu topic (pe răni superficiale). Cu toate acestea, trebuie luate în considerare următoarele:
- La persoanele alergice la polen sau la alte componente ale mierii, acest produs poate provoca dificultăți de respirație, amețeli, vărsături, tulburări ale ritmului cardiac și altele. Este necesar să întrerupeți utilizarea și să consultați medicul.
- Nu trebuie administrată copiilor sub 1 an din cauza riscului de botulism infantil.
- Consumul trebuie să fie moderat, deoarece mierea în exces poate duce la exces de greutate.
- Persoanele cu diabet trebuie să evite consumul de miere.
- Aplicarea locală pe răni deschise sau arsuri grave nu este recomandată, deoarece în aceste condiții favorizează infecțiile.
Recomandări pentru achiziționarea și conservarea mierii de lavandă
Când cumpărați miere de lavandă, este necesar să verificați eticheta. Detalii precum datele producătorului, originea geografică și botanică și informațiile despre distribuitor pot ajuta la determinarea calității mierii.
Când o depozitați, alegeți un loc răcoros, întunecat, cu o temperatură între 15ºC și 20ºC. Nu este recomandat să puneți mierea în frigider, deoarece tinde să se cristalizeze, ceea ce îngreunează consumul.
Recomandăm: Mierea și ceapa pentru tuse: un remediu foarte eficient
Este posibil să faceți miere de lavandă acasă?
Pe internet, există rețete pentru a face miere de lavandă de casă. Cu toate acestea, trebuie clarificat faptul că aceste preparate sunt foarte diferite de mierea de lavandă produsă de albine. Este vorba despre o formă de miere infuzată.
Deși poate dobândi un ușor miros și gust de lavandă, proprietățile sale sunt diferite.
Ingrediente
- 500 grame de miere de albine
- 100 grame de lavandă uscată
- O lingură de lemn
- Un borcan sterilizat anterior
Instrucțiuni
- Puneți mierea într-un recipient termorezistent și încălziți-o la bain-marie.
- Când este caldă, adăugați lavanda uscată și luați vasul de pe foc.
- Acoperiți produsul și lăsați-l să stea timp de 24 de ore.
- Încălziți din nou la bain-marie, la foc mic, aproximativ 5 minute.
- Filtrați produsul cu o sită pentru a separa resturile de lavandă.
- Păstrați-l într-un borcan sterilizat la temperatura camerei.
Mierea de lavandă are multe beneficii și proprietăți
Mierea de lavandă este un produs organic pe care albinele îl obțin din nectarul pe care îl extrag de la diverse specii de lavandă. Nu trebuie confundată cu mierea infuzată, deoarece nu are aceleași proprietăți.
Datorită compoziției sale nutriționale, este recomandată ca adjuvant pentru întărirea imunității, vindecarea rănilor, ameliorarea tusei, controlul anxietății și altele. Consumul trebuie să fie moderat, fără a neglija contraindicațiile.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Machado AM, Antunes M, Miguel MG, Vilas-Boas M, Figueiredo AC. Volatile Profile of Portuguese Monofloral Honeys: Significance in Botanical Origin Determination. Molecules. 2021 Aug 17;26(16):4970. doi: 10.3390/molecules26164970. PMID: 34443558; PMCID: PMC8400914.
- Denner SS. Lavandula angustifolia Miller: English lavender. Holist Nurs Pract. 2009 Jan-Feb;23(1):57-64. doi: 10.1097/01.HNP.0000343210.56710.fc. PMID: 19104276.
- National Center for Biotechnology Information (2022). PubChem Taxonomy Summary for Taxonomy 39331, Lavandula latifolia. Retrieved September 29, 2022 from https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/taxonomy/Lavandula latifolia.
- Ez zoubi, Y., Bousta, D. & Farah, A. A Phytopharmacological review of a Mediterranean plant: Lavandula stoechas L. Clin Phytosci 6, 9 (2020). https://doi.org/10.1186/s40816-019-0142-y
- Miguel MG, Antunes MD, Faleiro ML. Honey as a Complementary Medicine. Integr Med Insights. 2017 Apr 24;12:1178633717702869. doi: 10.1177/1178633717702869. PMID: 28469409; PMCID: PMC5406168.
- Estevinho LM, Chambó ED, Pereira AP, Carvalho CA, Toledo Vde A. Characterization of Lavandula spp. Honey Using Multivariate Techniques. PLoS One. 2016 Sep 2;11(9):e0162206. doi: 10.1371/journal.pone.0162206. PMID: 27588420; PMCID: PMC5010229.
- Ajibola A. Novel Insights into the Health Importance of Natural Honey. Malays J Med Sci. 2015 Sep;22(5):7-22. PMID: 28239264; PMCID: PMC5295738.
- Estevinho, M.L., Afonso, S.E. & Feás, X. Antifungal effect of lavender honey against Candida albicans, Candida krusei and Cryptococcus neoformans . J Food Sci Technol 48, 640–643 (2011). https://doi.org/10.1007/s13197-011-0243-1
- Abuelgasim, H., Albury, C., & Lee, J. (2020). Effectiveness of honey for symptomatic relief in upper respiratory tract infections: a systematic review and meta-analysis. In BMJ Evidence-Based Medicine (Vol. 26, Issue 2, pp. 57–64). BMJ. https://doi.org/10.1136/bmjebm-2020-111336
- Mushtaq A, Anwar R, Gohar UF, Ahmad M, Marc Vlaic RA, Mureşan CC, Irimie M, Bobescu E. Biomolecular Evaluation of Lavandula stoechas L. for Nootropic Activity. Plants (Basel). 2021 Jun 21;10(6):1259. doi: 10.3390/plants10061259. PMID: 34205806; PMCID: PMC8234844.
- Mărgăoan R, Topal E, Balkanska R, Yücel B, Oravecz T, Cornea-Cipcigan M, Vodnar DC. Monofloral Honeys as a Potential Source of Natural Antioxidants, Minerals and Medicine. Antioxidants (Basel). 2021 Jun 25;10(7):1023. doi: 10.3390/antiox10071023. PMID: 34202118; PMCID: PMC8300703.
-
Lusby PE, Coombes AL, Wilkinson JM. A comparison of wound healing following treatment with Lavandula x allardii honey or essential oil. Phytother Res. 2006 Sep;20(9):755-7. doi: 10.1002/ptr.1949. PMID: 16807876.
-
Martinotti S, Ranzato E. Honey, Wound Repair and Regenerative Medicine. J Funct Biomater. 2018 May 8;9(2):34. doi: 10.3390/jfb9020034. PMID: 29738478; PMCID: PMC6023338.
- Jongkees BJ, Hommel B, Kühn S, Colzato LS. Effect of tyrosine supplementation on clinical and healthy populations under stress or cognitive demands–A review. J Psychiatr Res. 2015 Nov;70:50-7. doi: 10.1016/j.jpsychires.2015.08.014. Epub 2015 Aug 25. PMID: 26424423.
- Koulivand PH, Khaleghi Ghadiri M, Gorji A. Lavender and the nervous system. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:681304. doi: 10.1155/2013/681304. Epub 2013 Mar 14. PMID: 23573142; PMCID: PMC3612440.
- Honey: its antibacterial action in the treatment of gastroenteritis. Glimpse. 1985 Nov-Dec;7(6):1, 8. PMID: 12314387.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.