Logo image
Logo image

Mucegaiul din alimente este periculos?

3 minute
Consumul de alimente cu mucegai poate duce la intoxicații alimentare severe. Prin urmare, atunci când aveți îndoieli, aruncați produsul.
Mucegaiul din alimente este periculos?
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriţionistul Saúl Sánchez Arias

Ultima actualizare: 19 iunie, 2024

Uneori, se poate întâmpla să consumăm un aliment cu mucegai la exterior sau chiar în interior. Trebuie să fim foarte atenți, deoarece mucegaiul din alimente poate fi periculos. Prezența mucegaiului dezvăluie înmulțirea unui microorganism care poate fi dăunător sănătății umane. Consumul de bacterii, ciuperci sau protozoare poate duce la toxiinfecții alimentare.

Boli cauzate de ciuperci

Aceste patologii au la bază colonizarea tractului digestiv de către microorganisme invadatoare. Simptomele sunt, de obicei, de natură intestinală. Vărsăturile, diareea și disconfortul intestinal sunt frecvente în aceste situații.

Cu toate acestea, în funcție de organismul cauzator, daunele pot fi mai grave. Ficatul poate fi afectat, dezvoltând anumite patologii de natură gravă, care generează complicații considerabile.

Este sigur să îndepărtați mucegaiul din alimente?

Some figure
Prezența mucegaiului în alimente poate fi un motiv suficient pentru a le arunca la gunoi. Deși unele pot fi consumate, altele cresc riscul de intoxicație alimentară.

Alimentele care sunt uscate sau au un nivel scăzut de umiditate pot fi consumate odată ce mucegaiul din exterior a fost îndepărtat. Acest proces nu este la fel de simplu la alimentele cu carne sau umede, deoarece ciupercile se pot răspândi în produs.

În caz de îndoială, aruncați alimentele atunci când detectați prezența mucegaiului. Există anumite excepții, mai ales în cazul brânzeturilor, unde apariția mucegaiurilor sau a microorganismelor nu reprezintă neapărat o problemă de sănătate.

Prezența mucegaiului denotă existența unei ciuperci la exterior și eventual în interiorul produsului. Infecțiile de tip fungic prezintă semne diferite de cele de natură bacteriană, potrivit unui studiu publicat în jurnalul Internist. În acest caz, ficatul este organul cel mai afectat.

În plus, toxicitatea hepatică după ingestia de mucegaiuri este cumulativă, adică nu prezintă simptome până când cantitatea de otravă din organism nu este suficient de mare pentru a provoca probleme severe.

Descoperiți: 3 alimente de evitat vara

Importanța igienei alimentare optime

Some figure
Manipularea corectă a alimentelor este crucială pentru a evita deteriorarea și riscul de infecție.

Pentru a preveni apariția mucegaiurilor, igiena alimentară trebuie să fie strictă. Conservarea alimentelor în condițiile potrivite de temperatură și umiditate este esențială. În plus, este necesară separarea alimentelor pentru a evita contaminarea încrucișată. Nu manipulați alimente diferite cu aceleași ustensile, mai ales în cazul alimentelor crude și gătite.

În plus, este esențial să nu întrerupeți lanțul frigorific și să dezghețați corect alimentele. Temperatura camerei nu este potrivită pentru dezghețarea alimentelor. Faceți acest lucru în frigider.

Consumarea alimentelor după expirare crește probabilitatea de îmbolnăvire. Acestea pot să dezvolte mucegaiuri la suprafață sau să adăpostească un anumit tip de organism patologic în interior.

Pentru a minimiza aceste riscuri, industria folosește elemente de conservare a căror eficacitate a fost evidențiată în literatura științifică. Uneori, acestea sunt naturale, cum ar fi sarea, zahărul și ambalarea în vid. În alte situații, se recurge la utilizarea elementelor chimice ale căror consecințe asupra sănătății nu sunt întotdeauna clare pe termen lung.

Acesta este unul dintre motivele pentru care consumul de alimente proaspete ar trebui să fie prioritizat în detrimentul celui de alimente procesate, dar întotdeauna în condiții de igienă corecte.

Descoperiți: Tipuri de ambalaje periculoase pentru alimente

Dacă vedeți mucegai pe alimente, nu le consumați!

Apariția mucegaiului pe suprafața alimentelor denotă prezența unui microorganism care, de obicei, este patologic pentru corpul uman. Există situații în care este suficient să îndepărtați acest strat superficial, dar nu mereu este așa.

Consecințele ingerării mucegaiurilor nocive se manifestă pe termen mediu prin probleme grave de sănătate. Prin urmare, atunci când aveți dubii, cel mai bine este să aruncați alimentele cu mucegai decât să optați pentru consumul lor.

Pentru a preveni această problemă, cel mai bine este să pătrați o bună igienă alimentară. Menținerea alimentelor la temperaturi adecvate și consumarea lor înainte de data de expirare sunt două acțiuni înțelepte atunci când vine vorba de prevenirea complicațiilor asociate cu ingestia de microorganisme dăunătoare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Vehreschild MJ., Cornely OA., Resistant fungi. Internist, 2015. 56 (11): 1271-6.
  • Gokoglu N., Novel natural food preservatives and applications in seafood preservation: a review. J Sci Food Agric, 2019. 99 (5): 2068-2077.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.