Logo image
Logo image

Natto, mâncarea vâscoasă japoneză care oferă probiotice

5 minute
Natto este o mâncare tradițională japoneză cu multiple beneficii pentru sănătate. Unul dintre ele este efectul său probiotic.
Natto, mâncarea vâscoasă japoneză care oferă probiotice
Maria Patricia Pinero Corredor

Scris și verificat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor

Ultima actualizare: 06 august, 2023

Natto este un aliment japonez obținut din soia fermentată, cu caracteristici unice. Are un miros asemănător amoniacului, o consistență asemănătoare mucusului și un gust de care doar 62% dintre japonezii se bucură. Cu toate acestea, fiind fermentat, natto conține probiotice.

Această mâncare tradițională este de trei tipuri:

  1. Hamanatto
  2. Itohiki
  3. Daitokuji natto

Hamanatto și daitokuji sunt preparate prin expunerea la mucegai timp de 24 de ore. În itohiki, se cultivă bacterii timp de 24 de ore fără a se adăuga sare.

Natto este un probiotic, așadar este considerat un aliment funcțional.

Ce este natto, specialitatea japoneză cu probiotice?

Natto este o mâncare tradițională japoneză făcută din boabe de soia fermentate. La prepararea sa, se folosește Bacillus natto, care dă denumirea produsului. Boabele de soia capătă caracteristici senzoriale neobișnuite, care fac ca acest aliment să fie controversat.

Textura preparatului este gelatinoasă, ca un fel de slime sau mucus. Mirosul este de amoniac și se servește separat în restaurante, pentru a nu deranja restul clienților.

Deși gustul este puțin mai plăcut decât mirosul, natto are puțini fani. Cu toate acestea, întrucât este considerat un aliment benefic, mulți îl consumă.

O porție de 100 grame de natto oferă următoarele:

  • Calorii: 211
  • Proteine: 19 grame
  • Grăsimi: 11 grame
  • Zahăr: 13 grame
  • Fibre: 5,4 grame
  • Carbohidrați complecși: 4,9 grame
  • Grăsimi saturate: 1,6 grame
  • Vitamina C: 13 miligrame
  • Fier: 8,6 miligrame
  • Potasiu: 729 miligrame
  • Calciu: 217 miligrame

Descoperiți: Care este diferența dintre prebiotice și probiotice?

Some figure
Caracteristicile organoleptice ale acestui fel de mâncare nu sunt pe gustul tuturor.

Natto: studii care dovedesc beneficiile probiotice

Boabele de soia întregi sunt spălate și înmuiate peste noapte în apă fierbinte. Apoi, sunt gătite timp de 20 până la 30 de minute într-o oală sub presiune.

Boabele fierte sunt păstrate la 45°C înainte de a se introduce tulpina bacteriană probiotică. Apoi, se lasă la fermentat timp de 18 până la 20 de ore.

În studiile pe animale, s-a descoperit că Bacillus natto are proprietăți antiinflamatorii, antioxidante, enzimatice și imunomodulatoare. În plus, într-un studiu pe șoareci obezi, bacteria a reușit să diversifice flora intestinală a subiecților investigați. În plus, a redus semnificativ greutatea corporală a animalelor. În plus, trigliceridele și colesterolul total au scăzut.

S-a constatat că acest bacil a funcționat ca probiotic atunci când a fost folosit în hrana porcilor timp de 28 de zile. Pentru a confirma teoria, 90 de porci au fost hrăniți timp de 35 și 40 de zile cu Bacillus natto. Autorii studiului subliniază și potențialul antibiotic, deoarece prezența bacilului a contracarat Escherichia coli.

Dar nu toate studiile au fost făcute pe animale. Un alt studiu mai recent a analizat efectele asupra microbiotei intestinale umane. S-a constatat că a existat o înmulțire semnificativă a bifidobacteriilor la persoanele studiate. Bifidobacteriile sunt microorganisme care locuiesc în flora intestinală și sunt asociate cu o sănătate optimă. Pot descompune alimentele și pot lupta cu microorganismele patogene.

Alte beneficii ale preparatului natto

Natto are și alte beneficii și este considerat un superaliment.

Poate inhiba infecțiile virale

Studiile științifice au descoperit că pacienții tratați cu extract de natto au luptat mai bine cu infecțiile virale, cum ar fi coronavirusul sindromului respirator acut sever (SARS-CoV-2) și herpesvirusul bovin 1 (BHV-1). După cum explică autorii, acest lucru se realizează prin degradarea particulelor virale.

Într-un alt studiu, s-a arătat faptul că enzima nattokinază este capabilă să distrugă proteina S a coronavirusului. Această proteină este esențială pentru intrarea virusului în celule. Studiul a arătat că proteina S de pe suprafața celulei a fost degradată atunci când nattokinaza a fost adăugată în mediul de cultură.

Este o alternativă pentru abordarea bolilor cardiovasculare

Nattochina, cel mai activ ingredient din natto, are activitate fibrinolitică, antihipertensivă, hipolipemiantă, antiaterosclerotică, antiplachetară și neuroprotectoare.

Studiile au arătat că nattochina a îmbunătățit activitatea trombolitică. Efectul se datorează acțiuni antitrombotice, anticoagulante, antioxidante și hipolipemiante. Un alt studiu a descris modul în care suplimentarea cu nattochină de 9 ori pe zi a fost eficientă în suprimarea progresiei aterosclerozei la pacienții cu plăci aterosclerotice. Tratamentul a durat 26 de săptămâni.

De asemenea, a fost analizat efectul nattoquinei asupra hipertensiunii arteriale. Suplimentarea a fost aplicată pacienților cu hipertensiune arterială timp de 8 săptămâni și s-a ajuns la concluzia că tensiunea arterială sistolica și diastolică a scăzut.

Citiți mai mult: Utilizarea suplimentelor probiotice

Some figure
Efectul cardiovascular al alimentului nu are nimic de-a face cu proprietățile sale probiotice. Acesta acționează prin alte mecanisme.

Cum se prepară natto cu probiotice acasă?

Folosiți tulpina Bacillus subtilis natto, deoarece aceasta este cea care produce fermentația caracteristică produsului. Pentru aceasta, sunt necesare următoarele ingrediente:

  • Apă
  • 500 grame de boabe de soia
  • 1 gram de spori de Bacillus subtillis natto (sau 50 grame de natto deja preparat)

Pentru început, toate instrumentele care urmează să fie utilizate trebuie să fie fierte pentru a evita contaminarea încrucișată. Boabele de soia trebuie înmuiate timp de 12 ore, deși mulți recomandă până la o zi întreagă.

Apoi, trebuie gătite 15 minute într-o oală sub presiune sau la foc mediu timp de 6 ore. Când sunt fierte, se iau de pe foc, se scurg și se lasă să se răcească la temperatura camerei. Se pun într-un loc cald, până ajung la o temperatură de aproximativ 50°C. Folosiți un termometru.

Adăugați bacteriile. Dacă nu aveți pudră de Bacillus natto, puteți pune 50 grame de natto preparat. Amestecați bine. Lăsați la fermentat la o temperatură constantă de 40°C timp de 24 de ore. Puneți preparatul în cuptor sau într-un aparat de iaurt pentru a obține fermentația ideală.

După fermentație, preparatul este potrivit pentru consum. Mulți îl lasă la rece în frigider 1-3 zile.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.