Nolotil este antiinflamator? Pentru ce este indicat?
Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte
Nolotil are indicații și acțiuni farmacologice precum tratamentul durerii sau al febrei. Principiul activ al acestei mărci comerciale este metamizolul, care aparține familiei pirazolonelor (poate fi metamizol de sodiu sau magneziu). Nolotil este antiinflamator?
Acest compus a fost sintetizat în anul 1920, dar abia în anul 1922 a fost introdus pentru prima dată pe piață sub denumirea Novalgin în Germania. A fost folosit în multe țări fără restricții, până când au fost descoperite efectele sale toxice, precum agranulocitoza sau neutropenia, o boală a sângelui care scade capacitatea organismului de a face față infecțiilor (poate fi fatală).
Astăzi, metamizolul este comercializat sub numeroase denumiri, cum ar fi Nolotil, deși este vândut și sub numele generic. În continuare, vom vedea cum funcționează, la ce este folosit și ce efecte poate avea Nolotil!
Nolotil este antiinflamator? Pentru ce este indicat?
Nolotilul acționează ca analgezic pentru a calma durerea, antipiretic pentru a scădea febra și spasmolitic pentru a atenua durerile viscerale și cele produse de spasmele musculare.
Cu toate acestea, mecanismul său de acțiune nu a fost încă înțeles, deşi se ştie că poate acţiona atât în creier, cât şi în restul corpului.
Din punct de vedere tehnic, nu este un antiinflamator, deși adesea se crede că este. Pentru acest efect, sunt necesare doze mari, care pot produce efecte toxice.
Citiți și: Utilizările Novalginului, riscuri și contraindicații
Cum acționează în organism?
Nolotil acționează asupra durerii și febrei datorită capacității sale de a reduce sinteza prostaglandinelor proinflamatorii. Realizează acest lucru prin inhibarea activității prostaglandinei sintetază, care este o enzimă ce catalizează, după cum sugerează și numele său, sinteza de noi prostaglandine.
Aceste substanțe sunt compuși lipidici care participă la răspunsurile inflamatorii, printre numeroase alte procese. De asemenea, ele stimulează terminațiile nervoase ale durerii și duc la producerea febrei.
Nolotil este capabil să inhibe febra indusă de lipopolizaharide, ceea ce îl diferențiază de medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene sau AINS. Acțiunea sa analgezică se datorează faptului că este un inhibitor neselectiv al enzimei ciclooxigenază.
De asemenea, are o acțiune spasmolitică, asociată cu inhibarea calciului intracelular. Acest lucru este util în caz de colică nefritică sau renală, precum și de spasme musculare. Prin urmare, putem spune că Nolotil este un antiinflamator, analgezic, antipiretic și spasmolitic.
Pentru ce se folosește?
Nolotil este un antiinflamator care este utilizat masiv și chiar în doze mai mari decât cele recomandate. Este un medicament destul de sigur, deși nu este comercializat în multe țări europene din cauza efectelor secundare.
Acest medicament este recomandat pentru următoarele:
- Dureri interne
- Dureri dentare
- Colici
- Dureri post-chirurgicale
- Durerea produsă de cancer
- Febră care nu poate fi controlată de alte medicamente antipiretice
Deși este necesar să se respecte dozajul indicat de medic, dozele recomandate de obicei sunt următoarele:
- Pe cale orală: Doza uzuală este de o capsulă de 575 mg, care poate fi administrată de până la 6 ori pe zi, la fiecare 4 până la 6 ore.
- Parenteral: Intramuscular sau lent intravenos; o fiolă de 2 mg se administrează la fiecare 8 ore.
Pentru durerea oncologică, o jumătate de fiolă este utilizată pe cale orală la fiecare 6-8 ore. Acest tratament nu poate dura mai mult de 7 zile.
Reacții adverse
Spre deosebire de alte medicamente analgezice non-opioide care acționează asupra sintezei prostaciclinei, metamizolul nu produce efecte gastrointestinale semnificative. Cu toate acestea, ca toate medicamentele, produce o serie de reacții adverse care trebuie luate în considerare.
Principalele efecte adverse ale Nolotil apar din cauza reacțiilor de hipersensibilitate. Cele mai importante sunt modificările celulelor sanguine, printre care se numără următoarele:
- Leucopenie
- Agranulocitoză
- Trombocitopenie
Poate fi observat și sindromul Lyell și Stevens-Johnson, care se caracterizează prin apariția diferitelor leziuni pe piele. Crizele de astm și scăderile critice ale tensiunii arteriale sunt frecvente și sunt dependente de doză. Pacientul tratat poate prezenta, de asemenea, durere și/sau reacții locale și flebită.
Contraindicații și recomandări
Nolotil este un medicament foarte sigur, deci nu are contraindicații majore. De fapt, nu pare a avea un efect negativ asupra fătului în primele luni de sarcină. Cu toate acestea, vârstnicii și persoanele cu insuficiență renală ar trebui să consume doze mai mici, deoarece eliminarea medicamentului va fi mai lentă.
Compusul este excretat în laptele matern, așadar poate provoca reacții nedorite la sugari. Se recomandă întreruperea alăptării cel puțin 48 de ore după o doză de Nolotil. În plus, medicamentul poate interacționa cu alte medicamente, așa că este important să anunțați specialistul dacă urmați un tratament suplimentar.
Dozele mari de Nolotil pot provoca somnolență, care afectează capacitatea de a conduce autovehicule și scade concentrarea.
Citiți și: Ce este DMT și cum funcționează?
Nolotil, un medicament foarte comun care trebuie utilizat cu prudență
Nolotil, după cum am spus, este un analgezic, antipiretic, antispastic și, în anumite doze, un antiinflamator foarte eficient. Cu toate acestea, nu trebuie utilizat fără prescripție medicală.
În cazul depistării oricărei reacții nedorite, trebuie anunțat medicul. El va fi cel care va face modificări ale dozei sau va schimba tratamentul.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios. (2018). NOLOTIL Cáps. 575 mg – FICHA TÉCNICA.
- Jasiecka A, Maślanka T, Jaroszewski JJ. Pharmacological characteristics of metamizole. Pol J Vet Sci. 2014;17(1):207-14.
- Kötter, T., Da Costa, B. R., Fässler, M., Blozik, E., Linde, K., Jüni, P., … Scherer, M. (2015). Metamizole-associated adverse events: A systematic review and meta-analysis. PLoS ONE.
-
National Center for Biotechnology Information. PubChem Compound Summary for CID 3111, Metamizole. 2023.
-
National Center for Biotechnology Information. PubChem Compound Summary for CID 86278671, Nolotil. 2023.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.