Poți să bei bere în timpul alăptării?
 

Poți să bei bere în timpul alăptării?

Care este verdictul referitor la consumul de bere în timpul alăptării? Vom cântări dovezile!
Poți să bei bere în timpul alăptării?
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 25 ianuarie, 2023

Consumul de bere în timpul alăptării este o problemă controversată. Unii oameni cred că nu există niciun risc, atât timp cât există moderație, în timp ce alții cred că nicio cantitate de alcool nu este sigură în acest stadiu.

Alcoolul, în orice cantitate, trece în laptele matern și ajunge la bebeluș. Momentan, nu există cercetări care să arate că berea în timpul alăptării afectează copilul, dar nu există nici dovezi care să nege acest lucru.

Deși acest tip de băutură are un conținut scăzut de alcool, nu există dovezi concludente cu privire la cantitatea de alcool care poate genera probleme. Prin urmare, este înțelept să fii foarte precaută atunci când bei bere în timpul alăptării.

Bere în timpul alăptării

Mamă care bea bere în timpul alăptării
Consultați medicul înainte de a bea bere în timpul alăptării.

Unii specialiști sugerează că berea în timpul alăptării poate fi consumată în cantități foarte mici. În opinia lor, cantitatea maximă este de 350 ml pe zi, atât timp cât berea nu are o concentrație mai mare de 5% alcool. Această cantitate echivalează cu 17 ml de alcool pur. Cercetătorii susțin că cel mai important este să nu alăptezi în decurs de două ore după consum.

Nu există nicio dovadă care să arate că aportul scăzut de alcool nu prezintă riscuri pentru copil. În acest sens, există două probleme problematice. În primul rând, informațiile despre cantitatea de alcool din băuturi nu sunt întotdeauna exacte. Al doilea rând, starea de sănătate și condițiile fiecărui copil sunt diferite.

Siguranța bebelușului

Alcoolul trece direct în laptele matern. Nivelurile acestei substanțe sunt ridicate în primele 30 până la 60 de minute după ingestie. Cu toate acestea, în unele cazuri, alcoolul este prezent și la 2-3 ore după consum.

Cu cât cantitatea de alcool este mai mare, cu atât substanța rămâne mai mult timp în organism. Factorii care afectează remanența alcoolului în organism sunt, pe lângă cantitate, viteza de ingestie, greutatea mamei și asocierea cu alimentele. Toți acești factori trebuie luați în considerare atunci când bei bere în timpul alăptării.

În altă ordine de idei, este important să ții cont de faptul că aportul de alcool poate afecta judecata persoanei care îngrijește un copil. Acest lucru poate pune în pericol siguranța celui mic.

Presupuse beneficii ale consumului de bere în timpul alăptării

Există multe mituri și zvonuri despre presupusele beneficii ale consumului de bere în timpul alăptării. Se spune că orzul și hameiul cresc producția de lapte matern. Totuși, nu există dovezi în acest sens.

Dimpotrivă, există dovezi ce arată că aportul excesiv de alcool poate interfera cu reflexul de eliminare a laptelui, fenomen care duce la „furia laptelui”. Alcoolul inhibă producția de oxitocină, ceea ce reduce producția de lapte matern cu 10 – 25%.

Mitul provine dintr-un fapt verificabil – alcoolul crește nivelul de prolactină. Cu toate acestea, creșterea este neglijabilă și nu duce la creșterea producției de lapte matern.

Riscuri și precauții

Mamă care alăptează
Nu există dovezi care să arate că aportul de bere în timpul alăptării crește producția de lapte.

Cel mai bine este ca fiecare mamă se consulte cu medicul cu privire la aportul de bere în timpul alăptării. Acest lucru poate fi riscant sau chiar periculos la un copil prematur sau vulnerabil din punct de vedere medical.

Este important să reții că nivelul de alcool din sângele mamei este același cu cel din laptele matern. Dacă vrei să bei bere în timpul alăptării, este indicat să ții cont de câteva recomandări:

 • Bea cu moderație. Este recomandat să nu bei mai mult de o bere pe zi.
 • Așteaptă două ore. Este indicat să alăptezi înainte de a bea bere sau la două ore după. În caz contrar, pot apărea riscuri inutile.
 • Cântărește-te. Mamele cu o greutate mai mare trebuie să aștepte trei ore pentru a-și alăpta copiii. Este nevoie de mai mult timp pentru ca alcoolul să fie eliminat din organism.
 • Evită co-sleepingul. Nu împărți patul cu copilul după ce ai consumat alcool. Acest lucru a fost asociat cu sindromul morții subite a sugarului.
 • Elimină laptele. Extrage laptele înainte de a bea alcool. În acest fel, vei avea cu ce hrăni copilul până îl vei putea alăpta din nou.
 • Alcoolul nu este eliminat complet odată cu laptele. Extragerea laptelui după consumul de alcool nu va scădea nivelul de alcool din organism.
 • Aruncă laptele. Dacă simți disconfort și trebuie să extragi laptele imediat după consumul de alcool, nu-l da bebelușului.
 • Cere ajutor pentru îngrijirea copilului. Dacă vrei să consumi alcool, cere ajutorul cuiva pentru supravegherea celui mic.

Consultă medicul cu privire la riscurile consumului de bere în timpul alăptării

Alcoolul pe care bebelușul îl consumă prin laptele matern poate avea multe efecte secundare. Printre acestea se numără întârzierea psihomotorie, performanța cognitivă scăzută, sedarea, iritabilitatea, somnolența, etc. De aceea, este foarte important să fii atentă când bei bere în timpul alăptării.

Cea mai bună opțiune nu este să eviți complet să bei bere în timp ce alăptezi, ci să o faci în mod responsabil. Consumă alcool ocazional și în cantități moderate și respectă regulile de alăptare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Pérez Medina, T., Argila Fernández-Durán, N. D., Pereira Sánchez, A., & Serrano González, L. (2015). Beneficios del consumo moderado de cerveza en las diferentes etapas de la vida de la mujer. Nutrición Hospitalaria.
 • Sterling Clarren.(1990), International Journal of Gynecology & Obstetrics. Maternal alcohol use during breast-feeding and infant mental and motor development at one year.
 • Basic & Clinical Pharmacology & Toxicology, 2014, 114, 168–173. Alcohol and Breastfeeding.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.