Râgâitul după masă la copii: este necesar?
Hrănirea bebelușului este una dintre cele mai mari preocupări pentru noii părinți. Există mai multe inconveniente cu care adulții nu știu cum să se descurce, cum ar fi eructația și gazele. Într-adevăr, în primele șase luni de viață, acumularea de gaze are loc în mod regulat; acest lucru este contracarat de râgâitul după masă la copii.
Cu toate acestea, de multe ori, simptomul persistă, moment în care apar îngrijorări. Ce cauzează gazele la copil? Este posibil ca o afecțiune sau boală să le provoace? Ajută cu adevărat râgâitul după masă la copii?
Ce cauzează gazele la copil?
Primul lucru pe care trebuie să-l știți este că gazul la copii este inevitabil. Este o afecțiune care apare din cauza comportamentului lor alimentar în primele săptămâni de viață și stării organelor interne. Gazele sunt generate, în majoritatea cazurilor, de următoarele:
- Sistemul digestiv nu este încă dezvoltat: când bebelușii ajung la termen, sistemul lor digestiv nu s-a dezvoltat încă pe deplin. Deși timpii pot varia, după șase luni de viață dobândește o anumită maturitate care nu atinge starea finală până la vârsta de 5 ani. Prin urmare, este normal să apară probleme precum gazul sau regurgitarea.
- Bebelușul înghite aer prin plâns, alăptare (mai ales cu biberonul) și hrănire. Înghițirea aerului este o afecțiune normală la nou-născuți, deși, din păcate, generează consecințe precum gazele. Pe măsură ce micuțul crește, cantitatea de aer care ajunge în mod voluntar sau accidental în stomacul său scade.
- Unele probleme de stomac: precum constipație, reflux gastroesofagian sau colici. Tulburările digestive sunt foarte frecvente în primul an de viață, așa că părinții trebuie să învețe să le facă față în conformitate cu recomandările medicului pediatru.
- Hipersensibilitate sau alergii: în special la componentele formulei de lapte. Alergiile sunt mai puțin frecvente decât hipersensibilitatea, deoarece aceasta din urmă este legată de nivelul de dezvoltare al sistemului digestiv.
Cum se stimulează râgâitul după masă la copii?
Nu există dovezi științifice conform cărora râgâitul ar reduce semnificativ colicile. Eructația, gazele, colicile și vărsăturile sunt o problemă normală în primele câteva luni de viață. Cu toate acestea, dovezile empirice ale multor mame arată că râgâitul îl ajută pe bebeluș să-l calmeze, să doarmă mai bine și să fie mai puțin iritat.
Prin urmare, râgâitul după masă la copii este o practică recomandată, mai ales dacă simptomele sunt foarte explicite. Având în vedere cele de mai sus, iată câteva tehnici pentru a ajuta bebelușii, pe care le puteți folosi în timpul și după fiecare masă:
În picioare cu un prosop pe umăr
Este poziția clasică pentru eructația după hrănire. Stați în picioare și puneți bărbia copilului pe umăr. Este posibil să curgă puțin lapte, de aceea este indicat să folosiți un prosop pentru a evita pătarea hainelor. Odată ce vă aflați în această poziție, continuați cu următoarele:
- Cu o intensitate blândă, loviți-l pe spate. Faceți-o într-o direcție de jos în sus, astfel încât să însoțiți tranzitul din interior spre exterior.
- Pentru a obține acest lucru, puteți să-i bateți fundul de trei sau patru ori și apoi să urcați unul sau doi centimetri până când ajungeți la înălțimea pieptului.
- Pentru a-l liniști, puteți încerca să mergeți și să faceți mișcări care fac ca bebelușul să se clatine.
Nu există un timp standard pentru a obține râgâitul după masă la copii. Faceți acest lucru până când observați că râgâitul se oprește.
Citiți mai mult:
Poziție verticală
Această tehnică este mai confortabilă. O puteți face pe un scaun sau balansoar. Acesta din urmă va ajuta la calmarea bebelușului. În acest caz, veți proceda după cum urmează:
- Așezați copilul în poală și puneți palma pe pieptul lui. Înclinați-i ușor corpul, astfel încât o parte din greutate să cadă pe mâna care îl susține.
- Cu cealaltă, mângâiați-i ușor pieptul. Pentru a face acest lucru, urmați trucul anterior al mișcărilor de jos în sus.
- Aveți grijă să nu pierdeți controlul corpului bebelușului.
Dacă nu găsiți o poziție confortabilă, încercați să-l așezați pe genunchi sau pe o suprafață orizontală (ca un pat). Aveți puțină răbdare dacă nu se întâmplă nimic la început.
Pe jumătate întins în poală
Dacă tehnicile de mai sus nu funcționează, încercați să țineți copilul în poală. Nu ar trebui să fie în poziție orizontală. Trebuie să existe un unghi de 30 de grade.
- Așezați bebelușul în poală și înclinați-l înainte.
- Capul său este deasupra pieptului. Astfel, în caz că regurgitează puțin lapte sau mâncare, evitați problemele. Dacă este necesar, susțineți-i capul cu mâna.
- Mângâiați-l cu blândețe. Terminați numai atunci când v-ați asigurat că nu mai există gaze.
Dezavantajul acestei tehnici este că nu sunteți conștienți de frecvența eructației. În primul caz, gura sugarului este foarte aproape de ureche, așa că știți că bătăile funcționează. Vă recomandăm să utilizați metodele în ordinea prezentată.
Cum să ajutați copilul?
Tehnicile de eructație nu sunt singurul lucru pe care îl puteți încerca pentru a ameliora această problemă. Vă vom prezenta și alte trucuri pe care le puteți implementa fără eforturi mari.
Amintiți-vă că acestea sunt doar informative. Un medic pediatru calificat poate sugera tratamente alternative bazate pe un diagnostic precis. Totuși, nu strică să țineți cont de următoarele:
Luați în considerare modificarea tipului de formulă pentru sugari pe care îl utilizați
Gazele, refluxul, constipația și colicile la sugari sunt adesea legate de tipul de formulă pe care copilul îl primește. Cu aprobarea medicului pediatru, ați putea lua în considerare utilizarea unui produs alternativ.
Utilizarea unor probiotice, precum Lactobacillus reuteri, reduce aspectul simptomelor de mai sus, după cum a demonstrat un studiu clinic efectuat timp de doi ani pe 589 de sugari.
Utilizarea proteinelor din lapte fără lactoză pre-îngroșată cu anumiți compuși s-a dovedit a fi eficientă în prevenirea episoadelor de vomă. Nu efectuați niciodată o modificare de formulă fără a consulta mai întâi medicul pediatru. Acesta este singurul care poate aproba înlocuirea celei pe care o utilizați în prezent.
Obțineți ajutor de la un consultant în lactație
Există o corelație între unele afecțiuni gastro-intestinale, cum ar fi colicile și gazele, și eficiența alăptării, potrivit unui studiu publicat în 2018. Detalii mici, precum frecvența, înclinația, postura și atitudinea pot afecta negativ corpul bebelușului. Un consilier calificat vă poate ajuta cu sfaturi pentru îmbunătățirea alăptării.
Nu trebuie să vă fie frică să căutați ajutor profesional. Profesionistul este instruit să vă ghideze în conformitate cu instrucțiunile medicului pediatru și experiența personală. Dacă este posibil, asigurați-vă că are pregătirea respectivă.
Masați abdomenul celui mic
O puteți face cu sau fără uleiuri speciale și puteți folosi masajul ca metodă de consolidare a relațiilor cu copilul. Faceți-o în sensul acelor de ceasornic, ușor și încercând să direcționați eructația.
De asemenea, puteți aplica masajul și în alte zone ale corpului, cum ar fi brațele, picioarele și umerii. Astfel, reduceți iritabilitatea din cauza gazelor.
Consultați și:
Când să mergeți la doctor?
Dacă simptomele persistă peste șase luni, cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să consultați un specialist în căutarea unui diagnostic precis. Alergiile sau intoleranțele la anumite alimente pot declanșa episoade de acest tip și necesită tratament specific.
Desigur, dacă respectați vizitele la medicul pediatru în primele luni de viață, este probabil ca acest lucru să poată fi detectat devreme. Iată importanța de a merge la medic pentru îngrijirea sănătății copilului!
Dacă simptomele progresează și apar probleme mai grave, cum ar fi sângele în scaun sau febra, mergeți de urgență la medic!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
-
- Cohen-Silver J., & Ratnapalan S. Management of Infantile Colic: A Review. Clinical pediatrics. 2009; 48 (1): 14-17.
- Díaz Mendoza, L. O., & Vera Torres, D. S. Relación entre la introducción prematura de la alimentación complementaria y la incidencia de enfermedades gastrointestinal. 2018. Tesis de grado.
- Honeyman, C. A. S., Rios, M. A. L., & Diez, P. R. H. Desarrollo de la microbiota gastrointestinal en lactantes y su rol en salud y enfermedad. ARS MEDICA Revista de Ciencias Médicas. 1974: 3 (10); 35-43.
- Infante, D., Segarra, O., & Le Luyer, B.Dietary treatment of colic caused by excess gas in infants: biochemical evidence. World journal of gastroenterology: WJG. 2011: 17(16); 2104.
- Llewellyn-Jones, J. D. Breastfeeding: a peaceful burp?. The Medical journal of Australia. 1980: 2 (8); 456-457.
- Riitta S., M. Infantile colic: occurrence and risk factors. Eur J Pediatr. 1984; 143: 108–111.
- Sferra, T. J., & Heitlinger, L. A. Gastrointestinal gas formation and infantile colic. Pediatric Clinics. 1996: 43(2); 489-510.
- Vega Franco, Leopoldo. Rev. invest. clín ; 45(6): 605-12, nov.-dic. 1993. Desarrollo del aparato digestivo: implicaciones médico-dietéticas en lactantes. https://pesquisa.bvsalud.org/portal/resource/pt/lil-138983
- Can Fam Physician. 2019 Mar; 65(3): 204–211. “Something is wrong with your milk”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6515974/
- Korean J Pediatr. 2017 Mar; 60(3): 70–76. Published online 2017 Mar 27. doi: 10.3345/kjp.2017.60.3.70. Maternal food restrictions during breastfeeding. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5383635/
- Child Care Health Dev. 2015 Jan;41(1):52-6. doi: 10.1111/cch.12166. Epub 2014 Jun 9. A randomized controlled trial of burping for the prevention of colic and regurgitation in healthy infants. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24910161/
- AMA Pediatr. 2014 Mar;168(3):228-33. Prophylactic use of a probiotic in the prevention of colic, regurgitation, and functional constipation: a randomize. doi: 10.1001/jamapediatrics.2013.4367.
- J Am Coll Nutr. 2014;33(2):136-46. Milk protein-based infant formula containing rice starch and low lactose reduces common regurgitation in healthy term infants: a randomized, blinded, and prospective trial. doi: 10.1080/07315724.2013.828578.
- Aktas, Songul & Alemdar, Dilek. (2018). Correlation between Infantile Colic and Maternal Breastfeeding Self-Efficacy, Breastfeeding Success and Breast Milk Amount. Journal of tropical pediatrics. 65. 10.1093/tropej/fmy054.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.