Rețetă de dulceață cu stevia: simplă și sănătoasă
 

Rețetă de dulceață cu stevia: simplă și sănătoasă

Deoarece zahărul în exces nu este bun pentru sănătate, este important să cunoaștem alternative benefice. Dulceața cu stevia este o opțiune sănătoasă și delicioasă. Află rețeta!
Rețetă de dulceață cu stevia: simplă și sănătoasă
Maria Patricia Pinero Corredor

Verificat și aprobat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor.

Ultima actualizare: 18 decembrie, 2022

O provocare în lumea dinamică de astăzi este evitarea obezității, diabetului și bolilor cardiovasculare. Alimentele procesate, cu cantități mari de zahăr, invadează piețele, îngreunând adoptarea unei diete echilibrate. De aceea, astăzi vă prezentăm o rețetă de dulceață cu stevia simplă și sănătoasă.

Stevia și proprietățile sale

Consumul de dulciuri generează cele mai multe temeri. Excesul de zahăr este foarte dăunător sănătății; totuși, dacă folosim produse naturale, precum stevia, ne putem bucura de deserturi dulci fără a ne expune riscurilor.

Stevia este un îndulcitor natural de origine vegetală. Este mai dulce decât zahărul, dar nu crește glicemia, ceea ce scade riscul de diabet. Cantitatea scăzută de calorii pe care o conține minimizează șansa de modificare a greutății (obezitatea sau supraponderalitatea).

Recomandări pentru prepararea gemului cu stevia

Pentru că este un produs natural, fără niciun fel de aditiv, este necesar să ținem cont de câteva aspecte. De exemplu, stevia doar îndulcește și nu funcționează ca agent de îngroșare. Soluția poate fi gelatina sau pectina fără zahăr.

  • O cantitate mică de suc de lămâie va ajuta la conservarea gemului cu stevia. Odată făcut, trebuie consumat în maxim șapte zile. 
  • O altă recomandare este să nu zdrobiți prea mult fructele, deoarece veți pierde consistența dorită. Ideal este să le zdrobiți cu o furculiță sau să le treceți prin blender, dar nu prea mult.

Rețetă de dulceață cu stevia: simplă și sănătoasă

Ingrediente

  • 400 grame de fructe
  • 2 linguri de stevia sub formă de pulbere (30 g)
  • ½ lingură de gelatină cu aromă neutră (7 g)
  • 1 cană de apa (250 ml)
  • 1 lingură de suc de lămâie (15 ml)

Pregătire

  1. Spălați și tăiați fructele în bucăți mici. Zdrobiți-le până când capătă consistența dorită.
  2. Adăugați stevia și sucul de lămâie în cana cu apă și amestecați bine.
  3. Într-o oală, la foc iute, puneți fructele și apa cu stevia și zeama de lămâie. Când dă în clocot, lăsați focul mic, adăugați gelatina și amestecați jumătate de oră sau până obțineți textura dorită.
  4. Turnați amestecul în borcane, așteptați să se răcească și puneți gemul frigider.

Dulceață de prune cu stevia

Ingrediente

  • 4 căni de prune (600 g)
  • 1 pahar de suc de portocale (200 ml)
  • 1 lingura de coaja de portocală (15 g)
  • 3 linguri de apă (45 ml)
  • 1 lingură de scorțișoară (15 g)
  • 2 linguri de pectină (30 g )
  • 1 lingura de pudră de stevia (10 g)

Pregătire

  1. Spălați și procesați prunele până devin piure.
  2. Adăugați sucul și coaja de portocală.
  3. Într-o oală, puneți apa, scorțișoara, pectina și pudra de stevia.
  4. Adăugați prunele și sucul cu coaja de portocală și fierbeți la foc iute câteva minute. Apoi, lăsați focul mic și fierbeți totul timp de 45 – 60 de minute.
  5. Puneți gemul în recipiente de sticlă. Când se răcește, puneți-l în frigider.

Dulceață de mure cu stevia

Băutură de mure și salvie

Ingrediente

  • 4 căni de mure (600 g)
  • 3 linguri de semințe de chia măcinate (45 g)
  • Sucul unei lămâi
  • 3 linguri de infuzie de stevia (45 ml)
  • 1 lingură de zahăr de cocos (15 g) (opțional)
  • Scorţişoară
  • Un vârf de cuțit de sare

Pregătire

  1. Fierbeți o lingură de frunze de stevia într-o cană cu apă timp de 15 minute.
  2. Puneți murele în blender împreună cu semințele de chia, lămâia, scorțișoara și sarea. Dacă vreți să folosiți zahărul de cocos, acum este momentul să-l adăugați.
  3. Adăugați infuzia de stevia.
  4. Lăsați să se odihnească timp de o oră.
  5. Fierbeți totul și amestecați bine.
  6. Pentru depozitare, folosiți borcane din sticlă. Puneți-le cu susul în jos până se răcește dulceața. La final, capacele borcanelor trebuie să fie trase spre interior.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.