3 rețete delicioase cu sepie
 

3 rețete delicioase cu sepie

Sepia este un cefalopod care se caracterizează prin aportul caloric redus. Conține mulți nutrienți. Descoperiți câteva rețete pentru a vă delecta cu ceva delicios!
3 rețete delicioase cu sepie
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Sepia este o moluscă cefalopodă din familia calmarilor, care se remarcă prin versatilitatea sa la nivel culinar și prin densitatea nutritivă ridicată. Prin urmare, poate fi folosită într-o multitudine de feluri de mâncare. Descoperiți 3 rețete delicioase cu sepie!

Consumul de sepie contribuie la îmbunătățirea aportului de proteine, vitamine și minerale. Cerneala sa este adesea folosită pentru a adăuga culoare preparatelor pe bază de paste și orez.

Vă vom învăța o serie de rețete pentru a profita la maxim de sepie, dar mai întâi este necesar să subliniem necesitatea de a include în mod regulat produsele marine în dietă. Un obicei bun este să consumați mai mult pește decât carne. Peștele are o valoare energetică mai mică și un conținut de proteine similar.

Avantajele sepiei

Consumul regulat de sepie poate oferi diferite beneficii organismului. Cu toate acestea, pentru a vă bucura de toate efectele pozitive, este necesar să includeți sepia în contextul unui regim variat și echilibrat. Asigurați-vă că nu există un deficit de micronutrienți esențiali.

Rețete delicioase cu sepie

Îmbunătățește sănătatea musculară

Sepia este o sursă de proteine. Acești nutrienți sunt necesari pentru construirea masei slabe și pentru recuperare după o sesiune de antrenament.

De fapt, este necesar consumăm cel puțin 0,8 g de proteine per kilogram de greutate corporală pe zi (persoanele sedentare). Acest lucru este afirmat de cercetările publicate în Annals of Nutrition & Metabolism.

Cel puțin jumătate din aceste proteine trebuie să aibă o valoare biologică ridicată. Acestea conțin toți aminoacizii esențiali și au un scor bun în ceea ce privește digestibilitatea. La sportivi, aceste nevoi pot fi dublate sau triplate cu ușurință.

Previne problemele tiroidiene

Unul dintre mineralele pe care sepia le conține este iodul. Acest element este esențial pentru asigurarea conversiei T4 în T3 în glanda tiroidă, ceea ce facilitează funcția metabolică.

Dacă se constată un deficit de nutrienți, poate apărea o situație hipotiroidiană care afectează compoziția corpului, potrivit unui studiu publicat în Biological Trace Element Research.

Cu toate acestea, iodul nu este singurul micronutrient esențial în funcționarea tiroidei. Nivelurile de fier și seleniu trebuie să fie și ele adecvate. La persoanele care au dezvoltat deja hipotiroidism, un deficit de iod ar putea provoca gușă, adică mărirea semnificativă a glandei.

Contribuie la scăderea în greutate

Sepia este un aliment cu o densitate energetică mică. Aceasta înseamnă că poate fi inclusă în contextul unei diete hipocalorice pentru a slăbi. În plus, proteinele sale contribuie la creșterea senzației de sațietate.

Potrivit unui studiu publicat în Clinical Nutrition ESPEN, consumul de proteine stimulează suprimarea apetitului. Deși este adevărat că majoritatea cercetărilor sunt efectuate asupra proteinelor din zer, cele prezente în alimentele de origine acvatică au un efect foarte similar.

La fel ca grăsimile, proteinele întârzie golirea gastrică. Dacă această strategie dietetică este completată cu un aport adecvat de fibre, va fi mult mai ușor să pierdem în greutate.

Rețete delicioase cu sepie: sepie cu usturoi

Sepia cu usturoi este un preparat sărac în calorii, plin de nutrienți și antioxidanți. Este potrivit pentru orice dietă. Pentru slăbire, nu folosiți sosuri.

Ingrediente

Pentru prepararea sepiei cu usturoi, vor fi necesare următoarele ingrediente:

  • 1 sepie mare de 800 g
  • 4 căței de usturoi
  • O legătură de pătrunjel proaspăt
  • 30 ml de vin alb
  • Sare și piper proaspăt măcinat
  • Ulei de măsline extra virgin
  • Sos aioli sau maioneză

Instrucțiuni pas cu pas

  1. Curățați cățeii de usturoi și spălați pătrunjelul.
  2. Sarea și usturoiul se pun într-un mojar și se zdrobesc până se formează o pastă.
  3. Se adaugă frunzele de pătrunjel tocat și se zdrobește din nou.
  4. Adăugați uleiul de măsline extravirgin și vinul alb.
  5. Tăiați sepia în pătrate de aproximativ 3 cm.
  6. Se spală și se usucă bine cu hârtie de bucătărie. Este foarte important să nu aibă apă la suprafață.
  7. Gătitul este foarte simplu. Puneți pe foc mare o tigaie gril cu ulei de măsline extravirgin.
  8. Gătiți sepia timp de un minut și scoateți-o pe o farfurie cu hârtie de bucătărie pentru a elibera tot sucul.
  9. Curățați tigaia, adăugați din nou ulei și puneți înapoi sepia. Puneți sare și piper și gătiți încă 2 minute până se rumenește.
  10. Se adaugă conținutul mojarului, se gătește încă un minut și se servește.
  11. Pentru prezentare, se recomandă așezarea de pătrunjel deasupra și de sos de maioneză sau aioli pe marginea farfuriei.

Tocană de sepie cu cartofi

Carne de sepie
Beneficiile nutriționale ale sepiei sunt derivate, în mare măsură, din compușii săi minerali.

Este o alternativă foarte hrănitoare la tocanele clasice. În plus, tinde să ofere mai puține calorii, deci este ideală în contextul unei diete hipocalorice.

Ingrediente

Pentru a pregăti tocană de sepie și cartofi, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 2 sepii mari curățate
  • 1 pahar de vin alb
  • 4 cartofi mari
  • 200 g de mazăre
  • 1 ceapă
  • 2 caței de usturoi
  • 2 linguri de roșii
  • 1 crenguță de pătrunjel
  • Ulei de măsline extravirgin
  • Sare
  • Piper negru proaspăt măcinat

Instrucțiuni pas cu pas

  1. Trebuie să începeți prin a spăla bine sepia și a o tăia în pătrate mici.
  2. Tocați usturoiul împreună cu ceapa și pătrunjelul.
  3. Sotați aceste legume într-o cratiță cu ulei de măsline extravirgin timp de câteva minute.
  4. Odată ce ceapa capătă un ton transparent, adăugați sepia, sarea și piperul. Amestecați din când în când.
  5. De îndată ce sepia începe să se rumenească, se adaugă paharul de vin. De asemenea, se adaugă roșiile și cartofii tocați.
  6. Rămâne doar să acoperiți cu apă și să gătiți la foc scăzut timp de 40 de minute.
  7. Când mai sunt 5 minute până la terminare, adăugați mazărea împreună cu pătrunjelul tocat. Serviți preparatul înainte să se răcească.

Rețete delicioase cu sepie: orez cremos cu sepie și calamar

Acest preparat este puțin mai complex, deoarece prepararea unui orez bun necesită o tehnică specială. Este important ca boabele să fie gătite perfect.

Ingrediente

  • 500 g de orez
  • 1 sepie
  • 2 calamari
  • 1 ceapă verde
  • 3 căței de usturoi
  • Ulei de măsline extravirgin
  • Sare

Pentru supă

  • 3 l de apă
  • 500 g de oase și capete de pește alb
  • 1 cățel de usturoi prăjit
  • Frunze de arpagic
  • 1 g de șofran
  • 1 g de boia
  • Un sfert de ardei iute
  • 1 frunză de dafin
  • Pătrunjel

Instrucțiuni pas cu pas

  1. Trebuie să începeți făcând supa. Pentru a face acest lucru, fierbeți totul aproximativ 45 de minute la foc mediu.
  2. Sepia și calmarul se taie în bucăți mici.
  3. Usturoiul se sotează într-o cratiță cu ulei și, când începe să se rumenească, se adaugă cefalopodele.
  4. Apoi, adăugați arpagicul tocat și gătiți timp de 10-15 minute.
  5. Adăugați supa strecurată și gătiți încă 20 de minute.
  6. Adăugați orezul și gătiți 10 minute.
  7. Puneți întregul conținut al recipientului într-o oală de lut și coaceți timp de 5 minute la 180 de grade. Serviți imediat.

Pregătiți rețete delicioase cu sepie

După cum ați văzut, sepia este un aliment cu o densitate nutrițională ridicată. Este capabilă să îmbunătățească starea de sănătate atunci când este introdusă într-o dietă variată.

Prin urmare, este bine să cunoașteți diferite alternative de pregătire. Nu uitați că o puteți găti oricând pe grătar cu puțină sare și piper și o puteți consuma cu orice garnitură.

Pentru sănătate optimă pe termen mediu și lung, este necesar să implementați obiceiuri corecte de viață. Este necesar să mâncați bine și să faceți mișcare în mod regulat. Dormitul cel puțin 7 ore în fiecare noapte va face și el diferența.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Richter, M., Baerlocher, K., Bauer, J. M., Elmadfa, I., Heseker, H., Leschik-Bonnet, E., Stangl, G., Volkert, D., Stehle, P., & on behalf of the German Nutrition Society (DGE) (2019). Revised Reference Values for the Intake of Protein. Annals of nutrition & metabolism74(3), 242–250. https://doi.org/10.1159/000499374
  • Luo, J., Hendryx, M., Dinh, P., & He, K. (2017). Association of Iodine and Iron with Thyroid Function. Biological trace element research179(1), 38–44. https://doi.org/10.1007/s12011-017-0954-x
  • Mollahosseini, M., Shab-Bidar, S., Rahimi, M. H., & Djafarian, K. (2017). Effect of whey protein supplementation on long and short term appetite: A meta-analysis of randomized controlled trials. Clinical nutrition ESPEN20, 34–40. https://doi.org/10.1016/j.clnesp.2017.04.002

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.